Baanbrekende Businessmodellen | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Baanbrekende Businessmodellen | BNR

Totaal 73 afleveringen

Innovatieve verdienmodellen. Slimme partnerships. Andere distributiekanalen. John van Schagen en Patrick van der Pijl gaan in gesprek met bedrijven die de spelregels in hun branche herschrijven.

Stella Fietsen doet het zonder tussenhandel 29:28
di 21 jun 2022

Stella Fietsen doet het zonder tussenhandel

Wie het businessmodel van Stella Fietsen bestudeert, valt meteen één aspect op: het bedrijf zet de traditionele fietsenwinkel buitenspel. Vanaf BusinessBoost LIVE gaan we in gesprek met mede-eigenaar Daan van Renselaar. Hij vertelt over de bijzondere reis die Stella de afgelopen tien jaar heeft gemaakt, van een schuurtje in Nunspeet tot marktleider met e-bikes. Het bedrijf doet dat met een eigen fabriek in Nederland. Vlak voor het uitbreken van de corona-crisis in Europa zette Van Renselaar een gewaagde stap naar voren met een gigantische pre-order in Azië. Daar plukt hij nu nog steeds de vruchten van. In tegenstelling tot veel andere fietsmerken kan Stella namelijk al binnen vijf dagen leveren. See omnystudio.com/listener for privacy information.

HousingAnywhere wil groter worden dan Airbnb 29:31
wo 15 jun 2022

HousingAnywhere wil groter worden dan Airbnb

Het Nederlandse HousingAnywhere bereikt per jaar nu 30 miljoen bezoekers. Het platform streeft naar werelddominantie in een markt waar nog veel te winnen is. Wat in 1999 begon als ruilplatform voor studentenkamers, is ruim 20 jaar later uitgegroeid tot Europees marktleider voor expat-woningen. In die markt gaat veel meer geld om dan de shortstay waar Airbnb op mikt, vertelt CEO Djordy Seelmann. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, disrupt zijn platform het takenpakket van de traditionele verhuurmakelaar. We spreken Seelmann op een terras bij BIRD in Rotterdam, waar op dat moment het techfestival Upstream plaatsvindt. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Na De Vegetarische Slager pioniert Jaap Korteweg nu met kaas zonder zuivel 31:00
wo 8 jun 2022

Na De Vegetarische Slager pioniert Jaap Korteweg nu met kaas zonder zuivel

De Vegetarische Slager werd een internationaal succes. Nu mikt Jaap Korteweg op een plantaardige alternatief voor kaas. We spreken hem backstage tijdens BusinessBoost LIVE, het grootste ondernemersevent van Nederland in Rotterdam Ahoy. In 2018 verkocht hij De Vegetarische Slager aan Unilever, dat het merk inmiddels in meer dan 50 landen verkoopt. Met zijn nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys wil Korteweg een andere sector met een grote CO2-voetafdruk ontwrichten. Hij werkt aan een kaas waarvoor geen koeien meer nodig zijn.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

The Routing Company disrupt het openbaar vervoer 31:25
wo 1 jun 2022

The Routing Company disrupt het openbaar vervoer

Openbaar vervoer on-demand beschikbaar maken met een app. The Routing Company wil zo een einde maken aan lege bussen die hun verplichte rondjes rijden. Co-founder Menno van der Zee is te gast in deze aflevering die in het teken staat van ‘mobility as a service’. De technologie die zijn bedrijf heeft ontwikkeld berekent elke 15 seconden de best mogelijke routes. Een paar seconden later weet je als passagier waar en wanneer je kunt instappen en daarmee verdwijnen vaste dienstregelingen. Patrick vertelt over een soortgelijk concept in Duitsland, waar Volkswagen experimenteert met OV on demand in Hamburg en Hannover.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Hoe maak je jouw bedrijf schaalbaar? 34:21
wo 25 mei 2022

Hoe maak je jouw bedrijf schaalbaar?

Leuk hoor, dat je product door de markt wordt opgepikt. Maar je wilt meer: hordes klanten die op de deur bonzen en de omzet die door het dak gaat! Hoog tijd om op te schalen dus. Daarover gaan we in gesprek met Rutger Prent van ScaleUp Company. Hij helpt bedrijven met het structureren van hun groei. Schalen blijkt niet alleen een kwestie van digitaliseren, cultuur en mensen zijn minimaal net zo belangrijk. En hoewel je er goed aan doet om al in de ontwerpfase van je businessmodel over schaalbaarheid na te denken, komt het in de praktijk toch vaak neer op het maken van één of meerdere pivots. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nieuwe businessmodellen in de Metaverse 30:37
wo 18 mei 2022

Nieuwe businessmodellen in de Metaverse

De Eiffeltoren bezoeken, shoppen in New York, met vrienden afspreken, tegen Max Verstappen racen of een concert bijwonen. Straks kan het allemaal in de Metaverse.  Dat is althans de toekomst die Mark Zuckerberg ons wil voorschotelen. We verkennen dit digitale universum (dat overigens nog niet als zodanig bestaat) met Alex van der Baan van Beemup en Your Open Metaverse. Wat is het en hoe gaan het gebruiken? Maar de belangrijkste vraag blijft toch wel: welke nieuwe businessmodellen zien we in de Metaverse ontstaan en hoeveel impact hebben die op de manier waarop bedrijven nu zijn ingericht. See omnystudio.com/listener for privacy information.

We verklaren het succes van TikTok 37:02
wo 11 mei 2022

We verklaren het succes van TikTok

Veel jonge mensen met name krijgen er geen genoeg van en TikTokken zich suf. We ontleden het businessmodel van deze new kid in town. Zal Facebook zich al zorgen maken? Straks raast TikTok ze nog voorbij als het grootste social media platform ter wereld. Er zijn al ruim één miljard gebruikers en daar komen er elke seconde nog eens acht bij. Te gast is Joey Scheufler van Prappers Media Group. Zijn bedrijf helpt merken aan zichtbaarheid op TikTok. Grootste misvatting van het platform volgens hem? Dat het alleen voor kinderen zou zijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Eyevestor levert aandeelhouders voor je bedrijf 29:37
wo 4 mei 2022

Eyevestor levert aandeelhouders voor je bedrijf

Aandelen uitgeven is voor de meeste mkb-ondernemers een mission impossible. Eyevestor heeft een platform ontwikkeld dat dit proces democratiseert.  Gijs Dalen Meurs is de founder van Eyevestor, dat bedrijven de kans biedt om aandelen uit te geven. Die worden in de praktijk vaak door bestaande klanten gekochten zo vergaren de eigenaren geld om hun ambities mee te financieren. De aandelen kunnen later op de eigen marktplaats worden verhandeld. Om de eigen groei verder aan te zwengelen, zet Eyevestor nu vooral in op partners. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Waarom De Vrienden van Amstel LIVE altijd uitverkoopt 35:00
wo 27 apr 2022

Waarom De Vrienden van Amstel LIVE altijd uitverkoopt

Meer dan 190.000 tickets verkopen voor een concertreeks, zonder bekend te maken wie er op het podium staan. We duiken in het succes van De Vrienden van Amstel Live. Te gast is Niell van Hoff van Tribe, al sinds jaar en dag de uitvoerend producent van het concept. Dat draait om sfeer, optimale service in de zaal en bijzondere combinaties op het podium. Het bedrijf zet de artiesten midden in het klantsegment, vertelt Patrick. Hoe Tribe dat aanpakt en wat je daarvan kunt leren, hoor je in deze aflevering. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Hoe Soft Revolt een nieuwe bh in de markt zet 30:34
wo 20 apr 2022

Hoe Soft Revolt een nieuwe bh in de markt zet

Soft Revolt is ‘s werelds eerste bh uit de 3D-breimachine, zonder beugels. Elles Roeleveld lost daarmee voor vrouwen een aantal problemen op. We spreken haar over de reis die zij en haar compagnons Anet van Haaster en Kim Bakker aan het maken zijn. Roeleveld werkte jarenlang voor de bank en wilde eerst haar nieuwe klant beter leren kennen. Wat doe je dan? Een poosje in een lingeriewinkel aan de slag gaan. Dat is met recht een klantsafari avant la lettre. Via Nike kwam Roeleveld uiteindelijk op het idee voor een gebreide bh, zonder beugels, die nu steeds meer tractie krijgt. See omnystudio.com/listener for privacy information.