Wat is een podcast?

wat-is-een-podcast

Waarschijnlijk heb je de term ‘podcast’ vaker gehoord; in de jaren 2000 begonnen de eerste podcasts en hun populariteit groeide snel. De aantrekkingskracht van podcasts is niet moeilijk te verklaren. Niet alleen kan je een podcast luisteren waar en wanneer je maar wilt, maar het is ook een heel toegankelijk medium voor iedereen die zelf een podcast wil maken. Hierdoor is de podcast onder amateurs erg geliefd. Dit betekent dat je tegenwoordig podcasts kan vinden in elke taal en over elk onderwerp denkbaar; er is altijd wel een podcast die precies iets voor jou is. Hoewel de term ‘podcast’ algemeen bekend is, denk je misschien bij jezelf; “Podcasts wat is dat?” Daarom kijken we in deze blog naar wat een podcast nou eigenlijk is, de podcast betekenis, wat je kan verwachten van een podcast en hoe je naar een podcast kunt luisteren.

Waar komt de term ‘podcast’ vandaan?

De naam ‘podcast’ vertelt ons wanneer podcasts echt populair werden. De naam is namelijk een samentrekking van iPod (de populaire mp3-speler van Apple) en broadcast. Dus wat betekent podcasts? Het zijn broadcasts die je luistert op je iPod. Al luister je tegenwoordig op veel meer manieren naar podcasts. De komst van de iPod en andere mp3-spelers zorgde ervoor dat muziek of andere audioprogramma’s luisteren steeds makkelijker werd. En zo begonnen mensen een nieuw vermaak te maken, gericht op dit publiek: podcasts. Het internet werd steeds toegankelijker voor mensen en ook dat hielp podcasts. Niet alleen het aantal luisteraars groeide maar ook het aantal mensen die zelf podcasts begonnen te maken. Je kan een podcast zien als een programma waar de audio het belangrijkste is. Sommige podcasts zijn verkrijgbaar in videovorm, maar ook dan is de audio het belangrijkst. Dat maakt de podcast een uitstekende vorm van vermaak voor wanneer je je handen vrij moet houden. Podcasts luisteren onder het rijden, sporten, of schoonmaken is dan ook erg populair.

Wie is de bedenker van podcasts?

Dave Winer wordt gezien als de bedenker van podcasts. Na velen verzoeken, van Adam Curry, om audio blogs te kunnen maken bedacht Dave de nieuwe feature.

Wat kan je verwachten van een podcast?

Een podcast is dus gericht op luisteraars, maar kan ook een video zijn. Vaak is dit videocomponent alleen aanwezig omdat de podcast gehost wordt op een platform dat zich meer richt op video’s, zoals bijvoorbeeld YouTube. Het gaat nog steeds vooral om luisteren en deze podcasts zijn vaak ook beschikbaar zonder beeld.
Een podcast kan bestaan uit onder andere:

 • Interviews
 • Gesprekken tussen mensen
 • Muziek
 • Discussies specifieke onderwerpen
 • Rollenspellen
 • Mensen die verhalen vertellen
 • Clips uit andere programma’s

Maar eigenlijk zijn podcasts een zo veelzijdig vermaak, dat het moeilijk is om een compleet beeld te geven. De meeste podcasts hebben meerdere afleveringen die dagelijks, wekelijks of onregelmatig worden uitgegeven. Een podcast lijkt dus op een regulier radioprogramma, met de uitzondering dat een podcast on-demand is (je kan er naar luisteren wanneer jij wilt) en voornamelijk door amateurs wordt gecreëerd. Het is dan ook niet verbazend dat het opnemen en uitgeven van podcasts als eerste populair werd onder radioamateurs. Ironisch genoeg zijn er nu ook veel reguliere radioprogramma’s die je terug kan luisteren als podcasts.

Waar gaat een podcast over?

Qua inhoud kan je van alles en nog wat verwachten van een podcast. Omdat podcasts dus door iedereen gemaakt kunnen worden, vind je podcasts over de meest obscure onderwerpen. Als jij er geïnteresseerd in bent, kun je er op rekenen dat er iemand is die er een podcast over heeft gemaakt. Je kunt denken aan podcasts die gehost worden door celebrity’s zoals ‘Anything goes with Emma Chamberlain’ of een podcast over de politiek zoals ‘Betrouwbare Bronnen.’ Maar er zijn ook podcasts zoals ‘Bij Andy in de Auto’ waar je interviews ziet, of een podcast zoals ‘De Deense Detective’ waar je een fictief verhaal volgt. Kortom, er is voor iedereen wel een podcast te vinden.

Hoe luister je naar podcasts?

Je kan podcasts luisteren wanneer je maar wilt door ze te streamen of te downloaden zodat je ze later kunt afspelen. Er zijn een aantal manieren om naar een podcast te luisteren:

 • Websites
  Er zijn websites die speciaal gericht zijn op het hosten van podcasts, maar er zijn ook websites die niet speciaal voor podcasts zijn maar toch een heel aantal op de site hebben staan, zoals YouTube. Bij een website luister je naar een podcast via een ingebouwde mediaspeler.
 • Podcast Apps
  Natuurlijk kun je tegenwoordig ook podcasts op je smart devices luisteren. Bij je smartphone kun je dan gebruik maken van speciale apps, zoals bijvoorbeeld Podcast Addict.
 • Computer software
  Als je liever op je PC of laptop naar een podcast luistert, is er speciale software die je kunt installeren. Zoals bijvoorbeeld CPod.
 • Mediaspelers
  Je kunt ook podcasts vinden, beluisteren en downloaden via mediaspelers zoals iTunes van Apple, of Spotify.

Hoe vind je een podcast?

Over het algemeen kun je via dezelfde manier dat je een podcast luistert nieuwe podcasts vinden. Maar je kunt ook naar speciale websites gaan die als een gids voor podcasts functioneren. Zo kun je makkelijker podcasts vinden als je nog niet helemaal zeker weet wat je wilt luisteren. Je kunt kijken naar wat de populairste podcasts zijn, of zoeken naar een podcast via specifieke categorieën.

Zijn podcasts gratis?

Er zijn wel podcasts waar je voor moet betalen, vaak via een betaald abonnement, maar over het algemeen zijn podcasts gratis te beluisteren. Vaak hebben deze podcasts dan wel andere manieren om geld te verdienen. Zo hebben sommige bijvoorbeeld sponsors, terwijl andere advertenties laten zien tijdens de podcasts.

Podcasts wat is dat?

Dus wat is een podcast? Wat is de podcast betekenis? Het is een populair vermaak dat perfect is voor mensen die ondertussen ook andere dingen willen doen. Doordat podcasts door zoveel verschillende mensen gemaakt worden, kun je altijd eentje vinden die je interesseert. Gratis! En omdat je ze via meerdere manieren kan beluisteren, wanneer je maar wilt, zijn podcasts een van de meest toegankelijke vormen van vermaak.

Auteur
Bram
En, wat vind je ervan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment

Ook interessant

6 grappige Nederlandse Podcasts

6 grappige Nederlandse Podcasts

Laten we het vandaag hebben over een specifiek genre in de podcastwereld dat je altijd doet glimlachen, ongeacht de dag of het moment: grappige...

107: Aantekeningen uit het ondergrondse 3

Podtip #2: Onder Mediadoctoren

Wekelijks tipt Lieven Heeremans een podcast die de moeite waard is. Deze week: Podcast: Onder Mediadoctoren Aflevering: Afl 149: Vrouwen en...