Droom jij ervan om je eigen podcast te maken, maar weet je niet waar te beginnen? Dan ben je hier op de goede plek, want in deze blog vertellen we alles wat je moet weten voordat je begint met het opnemen en uitzenden van je eigen podcast.
Zo neem je jouw eigen podcast op
Stappenplan podcast maken:
- Onderwerp bedenken
- Schema opstellen
- Podcast opnemen
- Podcast bewerken
- Cover maken
- Hosting zoeken
- Platform selecteren
- Podcast online publiceren
- Reclame maken
De allereerste stap in het maken van een eigen podcast is het verzinnen van een onderwerp. Kies iets uit waar zowel jijzelf affiniteit mee hebt, maar waar ook luisteraars in geïnteresseerd zijn. Neem hier echt de tijd voor, wat niet makkelijk is. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met opnemen en uitzenden, maar toch is het belangrijk om geen overhaaste beslissing te maken.
Als je eenmaal een goed onderwerp hebt gekozen, is het tijd om een schema te maken. Bedenk hoe je te werk wil gaan. Hoe vaak wil je een podcast uitbrengen? Behandel je iedere week een ander onderwerp? Nodig je gasten uit? Maak je de podcast in je eentje of met iemand anders? Wat voor reactie wil je uitlokken bij je luisteraars? Hoe lang moet een podcast worden? Enzovoorts. Het is zowel voor jezelf, maar vooral voor je luisteraars prettig als ze weten wat ze van je kunnen verwachten. Dit zorgt ervoor dat ze terugkomen voor meer.
Nu je de basisvoorbereidingen hebt getroffen is het tijd voor het “echte werk”. Zorg voor een goede plek waar je de podcast kunt opnemen. Een stille ruimte zonder al te veel ongewilde omgevingsgeluiden en waar je niet gestoord wordt. Onderaan in dit artikel staat een lijstje van de benodigde materialen, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is. Het opnemen van je eerste podcast zal sowieso spannend zijn en als je veel last hebt van zenuwen, kun je dit beter niet live doen zodat je naderhand kunt knippen en plakken. Op deze manier kun je op je gemak wennen aan het hele proces en indien gewenst stukjes over doen. Zorg er wel voor dat het niet té gemaakt overkomt, want de beste podcasts zijn echt en spontaan.
Zowel het opnemen als het bewerken van je podcast kan met het programma Audacity, inclusief nieuwe AI-tools voor gesproken content. Vergeet ook niet om de geluidsniveaus in te stellen.
Zo zend je jouw eigen podcast uit
Om je podcast online te zetten heb je eerst hosting nodig. Hiervoor heb je ontzettend veel keuze, waarbij je wel rekening moet houden met het betalen van abonnementskosten. Gelukkig bieden de meeste wel een gratis proefperiode aan. PodcastFeed is bijvoorbeeld een Nederlands podcast hostingbedrijf, met een gratis proefperiode van 10 dagen. De betaalde abonnementen starten vanaf slechts 12 euro per maand, inclusief basisstatistieken om inzicht te krijgen in je luisteraars.
Liever je podcast aanbieden op een internationaal platform, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Buzzsprout. Er is zelfs een gratis abonnement voor 2 uur aan materiaal per maand. De betaalde abonnementen starten vanaf 12 dollar per maand.
Het is zelfs mogelijk om een podcast te maken, zonder geld te investeren. In deze video wordt uitgebreid uitgelegd hoe je dat doet:
Hierna is het tijd om je podcast aan te bieden op podcastplatformen. Probeer een platform te zoeken dat past bij jouw podcast, zodat luisteraars jouw podcast makkelijk kunnen vinden. Kies uit grote platformen zoals Apple Podcast of Spotify, of probeer het bij kleinere platformen zodat je eerder gehoord wordt. Zorg er ook voor dat je een sprekende afbeelding hebt. Je kunt dit zien als een soort logo. Jouw podcast moet namelijk herkenbaar zijn als je meerdere afleveringen uitbrengt, maar het moet vooral opvallen zodat luisteraars geneigd zijn om op jouw content te klikken. Schrijf ook een passende omschrijving waar je podcast overgaat, want ook dit kan potentiële luisteraars overhalen.
Tenslotte is er een zeer belangrijk onderdeel en dat is je podcast bekendheid geven. Alleen je podcast online zetten is namelijk zelden voldoende. Je kunt hierbij denken aan:
- het promoten van je podcast op social media kanalen,
- samenwerkingen aan te gaan met andere podcasts om elkaars werk te promoten,
- gasten uit te nodigen voor je podcast die al een publiek of aanhangers hebben,
- je voegen bij online groepen en fora,
- en/of ervoor kiezen om betaalde online reclame te maken.
Benodigde materialen
Om een podcast te maken, kun je het zo gek maken als je zelf wil. Als je echter net begint heb je niet zoveel nodig. Hieronder de basis benodigdheden om mee te starten:
- Microfoon, soms volstaat de microfoon van je laptop, tablet of telefoon
- Microfoonstandaard (optioneel)
- Hoofdtelefoon, om de geluidskwaliteit te beoordelen en audiolevels in te stellen. Het helpt je ook om jezelf tijdens het opnemen beter te concentreren
- Mengpaneel, handig om specifiek geluid of stemmen tijdens het opnemen harder of zachter te zetten (optioneel)