Dit zijn de leukste Nederlandse podcasts van 2024

article 2

Ben jij op zoek naar wat nieuws? Wil je geïnspireerd worden of juist verrast? In dit artikel delen we de leukste Nederlandstalige podcasts met je, die je niet mag missen. Verschillende categorieën komen aan bod, waaronder:

  • True crime
  • Educatief en informatief
  • Humor
  • Zelfontwikkeling
  • Nieuws en actualiteit
  • Muziek
  • Overigen

Beste podcasts per categorie

Laten we beginnen met een van de populairste thema’s van dit moment, true crime. Als eerste hebben we een geweldige podcast van eigen bodem, namelijk Moordzaken. Twee keer per week bespreken Carrie en Eddie Nederlandse moordzaken om je scherp te houden. De vraag tijdens het luisteren is of jij op tijd kunt ontrafelen wie de dader is.

Een andere parel is Van de radar, waarin het verhaal aan bod komt van een vergeten vliegramp van de KLM in het jaar 1961. Nabestaanden weten tot op de dag van vandaag niet precies wat er is voorgevallen op die noodlottige dag en in deze podcast gaat journaliste Julia Bokdam op zoek naar de waarheid.

Met de titel De stiefmoedermoord komen we weer terug op het thema moord, het is een re-make van de Zweedse podcast genaamd Fallet. Samir, de 15-jarige stiefzoon, wordt in 1986 veroordeeld op basis van een schuldbekentenis. Nog geen twee jaar later vertelt hij een heel ander verhaal en beweert hij onschuldig te zijn. De vraag is natuurlijk wanneer hij de waarheid sprak.

De categorie educatie is groot, en het is niet moeilijk om een podcast te vinden waar je een hoop van opsteekt. Een populaire is die van het welbekende Klokhuis, over onmisbare uitvindingen. Tevens een leuke podcast voor het hele gezin, om samen nieuwe dingen te leren. Of luister naar de Vlaamse podcast Nerdland, waarin host Lieven je mee op avontuur neemt. Van wetenschappelijke experimenten tot de ruimtevaart, maar altijd met een dosis humor.

Behoefte aan een grote glimlach op je gezicht of gewoon hardop schaterlachen? Luister dan eens naar Man, man, man de podcast van Bas, Chris en Domien. Deze drie mannen hebben meerdere seizoenen uitgebracht, waaronder gênante momenten, typisch Nederlandse onderwerpen en de zoektocht naar mannelijkheid.

Als je de drang voelt om jezelf verder te ontwikkelen, dan raden wij je aan om Van twee kanten te luisteren. Host Corine Kool belicht iedere aflevering een situatie van twee kanten, waar je veel waardevolle dingen uit kunt halen voor je eigen leven. Een soortgelijke opzet kom je ook tegen in de Podcast psycholoog, waarin iedere aflevering een psychologisch thema aan bod komt. Liever een directere aanpak? Ga dan voor Een leven zonder stress van Patrick Kicken, inclusief een aantal van zijn gouden tips.

Op het gebied van nieuws en actualiteiten kun je niet anders dan kiezen voor de podcast van Maarten van Rossum. Iets waar we niet verder over hoeven uit te wijden, want deze man heeft gewoon een gave om onderwerpen op ieder vlak op een interessante manier te brengen.

Muziek en podcasts bijten elkaar niet, en het is juist een geweldige combinatie. Bijvoorbeeld 30 minuten rauw van Ruud de Wild. Hij interviewt in iedere aflevering een bijzonder persoon en er zijn op het moment van schrijven al 10 seizoenen. Zoals je van Ruud gewend bent, zijn de vragen allesbehalve voorzichtig en dit zorgt voor interessante gesprekken. Of luister naar Afslag Thunder Road, waarin ook veel muziek aan bod komt. De host van deze podcast is Dolf Jansen, die je wekelijks een nieuw muzikaal avontuur brengt.

Overige Nederlandstalige podcast

Hoewel hierboven al heel wat Nederlandstalige podcasts voorbij zijn gekomen, verdienen ook deze podcasts een momentje in het zonnetje:

  • Doe maar normaal – Deze podcast vertelt het verhaal achter Nederlandstalige protestnummers, zoals Voordat de bom valt en Ik hou niet van bananen
  • Willen jullie geen kinderen? – Anne-Mar Zwart maakt in haar podcast dit onderwerp bespreekbaar en deelt zowel haar eigen ervaring, maar gaat ook in gesprek met experts
  • Domme vragen bestaan wel – Na het luisteren van deze podcast weet je precies wat je wel of niet kan vragen aan iemand die net heeft gehoord dat hij aan kanker lijdt, of iemand die veganist is. Ook het onderwerp racisme komt uitgebreid aan bod. Hieronder alvast een voorproefje: