De Geschiedenis van het Romeinse Rijk

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van De Geschiedenis van het Romeinse Rijk

Totaal 54 afleveringen

Salve! Leuk dat je geïnteresseerd bent in de Geschiedenis van het Romeinse Rijk. Deze Nederlandstalige podcast beschrijft de glorieuze geschiedenis van de Romeinen vanaf het allereerste begin tot aan de val van het West-Romeinse Rijk. Romulus, Superbus, Hannibal Barca, Julius Caesar, Brutus, Augustus, Nero en nog vele andere komen allemaal aan bod. De podcast is een hobby project en is begonnen in december 2018. Voor meer informatie verwijs ik u naar de website of de facebookpagina. Een link hiernaar vindt u in de beschrijving van iedere afleveringen. Veel plezier met luisteren.

Afl. 58 – De Tweede Punische Oorlog: Deel VIII – Fabius de Vertrager 35:37
zo 16 mei 2021

Afl. 58 – De Tweede Punische Oorlog: Deel VIII – Fabius de Vertrager

Tijdens deze aflevering zien we de gevolgen van de slag bij het Trasimeense meer en de Romeinse reactie. Er wordt een dictator aangesteld die de stad moest redden van de onvermijdelijke belegering. Maar Hannibal bewees wederom onvoorspelbaar te zijn en de oorlog neemt een andere wending dan verwacht. De website wordt later (vanavond, morgen of overmorgen) beschikbaar gesteld. Hier vind je een link naar de Facebookpagina.

Afl 57 – De Tweede Punische Oorlog: Deel VII – Pugna Magna Victi Sumus 43:00
di 20 apr 2021

Afl 57 – De Tweede Punische Oorlog: Deel VII – Pugna Magna Victi Sumus

Tijdens deze afleveringen keren we terug naar Italië in 217 v. Chr. waar de Romeinen Hannibal willen laten kiezen: rechts naar Ager Gallicus en Apulia of links naar Etrurië en Rome. Hannibal kiest Etrurië en Rome, maar niet links of rechts. De gevolgen zijn gigantisch. Hier vind je een link naar de website. Hier vind je een link naar de Facebookpagina.

Afl. 56 – De Tweede Punische Oorlog: Deel VI – Romeinse Voet aan Iberische Grond 30:30
zo 7 mrt 2021

Afl. 56 – De Tweede Punische Oorlog: Deel VI – Romeinse Voet aan Iberische Grond

In 218 v. Chr. komt Gnaeus Cornelius Scipio Calvus aan in hedendaags Catalonië. Zijn doel: het gebied veilig stellen en bevoorrading van Hannibal in Italië onmogelijk maken. Zijn aankomst zorgt voor een Carthaagse reactie en levert twee gevechten op welke de Romeinse ambities op het Iberisch schiereiland in gevaar brengen. Hier vind je een link naar de website. Hier vind je een link naar de Facebookpagina.

Afl. 55 – De Tweede Punische Oorlog: Deel V – De Slag bij de Trebia 30:16
ma 8 feb 2021

Afl. 55 – De Tweede Punische Oorlog: Deel V – De Slag bij de Trebia

De eerste grote confrontatie tussen Hannibal en de Romeinen vond in december van 218 v. Chr. plaats nabij de rivier de Trebia. Met de tweede consul Sempronius Longus aan het roer verschenen de Romeinen op het slagveld. Met een numeriek overtal aan voetsoldaten was Sempronius er van overtuigd dat de slag door de Romeinen gewonnen zou worden. Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.  

Afl. 49 – Interbellum: Recht door Zee 26:40
wo 9 sep 2020

Afl. 49 – Interbellum: Recht door Zee

Tijdens deze aflevering volgen we de ontwikkelingen aan de andere kant van de Adriatische zee waar een bandietenstaat zorgt voor kopzorgen in Epirus en een opleving van de piraterij die de handelsroutes tussen het Italiaanse schiereiland en de Griekse wereld in gevaar brengen. Wanneer ook Rome schade ondervindt van deze praktijken worden gezanten gestuurd die nooit zullen terugkeren. Het leger van de Republiek landt voor het eerst aan de andere zijde van de Adriatische zee (241-228 v. Chr).Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.  

Afl. 48 – Samenvatting II 35:26
zo 16 aug 2020

Afl. 48 – Samenvatting II

In deze aflevering geef ik een korte samenvatting van de grote gebeurtenissen tussen het einde van het koninkrijk en de eerste Punische oorlog in zo'n 35 minuten. Mocht u hier inspringen in de podcast dan raad ik u ten zeerste aan alsnog te starten bij aflevering 1.

Afl. 47 – Een Schop Na 35:07
wo 24 jun 2020

Afl. 47 – Een Schop Na

Tijdens deze aflevering bekijken we het verdere verloop en het einde van de huurlingenoorlog (240 - 238/7 v. Chr.) We zien hoe Hamilcar Barkas (Barca) het tij voor Carthago keert en met zijn strategische vaardigheden de Staat weet te redden van de ondergang. We zien een Rome dat zich verschillend opstelt in het conflict en uiteindelijk op een schandelijke manier Sardinië en Corsica weet te 'veroveren' op de Carthagers. Iets dat dan nog onbekende gevolgen zal hebben en de Romeinen later bijna de kop kost. Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.  

Afl. 46 – Belofte maakt Schuld 18:41
wo 10 jun 2020

Afl. 46 – Belofte maakt Schuld

In deze aflevering bekijken we de nasleep van de eerste Punische oorlog en duiken we in de zogenaamde 'huurlingenoorlog' van 241 - 238/37 v. Chr. Carthago komt na de oorlog met Rome in nog veel grotere problemen wanneer een rebellie uitbreekt onder de huurlingen en onderdrukte bevolkingen in Afrika. Deze aflevering krijgt geen pagina op de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.  

Afl. 45 – Romeins Sicilië 37:17
di 26 mei 2020

Afl. 45 – Romeins Sicilië

Tijdens deze aflevering bespreken we de laatste fase van de eerste Punische oorlog. (250-241 v. Chr.) We hebben het over de belegering van Lilybaeum (249-241 v. Chr.), de slag bij Drepana (249 v. Chr.), de slag bij Phintias (249 v. Chr.) en de slag bij de Egadische Eilanden (241 v. Chr.). We zien kippen over boord vliegen, bevelhebbers die worden gekruisigd en een Romeinse senaat die onorthodoxe manieren gebruikt om aan geld te komen. Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.  

Afl. 44 – Strijd van Lange Adem 19:31
di 5 mei 2020

Afl. 44 – Strijd van Lange Adem

In deze aflevering bespreken we de jaren na de Afrikaanse campagne en eindigen we met de beslissende slag om Panormus, waar 10.000 Romeinen tegenover 30.000 Feniciërs komen te staan, met een groot aantal krijgsolifanten. Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.