NRC Vandaag

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van NRC Vandaag

Totaal 753 afleveringen

Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Thomas Rueb.

Na 18 jaar strijd gaat de Hedwigepolder tóch onder water 19:15
vr 24 jun 2022

Na 18 jaar strijd gaat de Hedwigepolder tóch onder water

De Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen gaat onder water. En nu echt. Dat is na bijna twintig jaar de uitkomst van felle protesten, politieke discussie en veel gepolder. Deze week werd duidelijk dat ook de vervuiling van de Westerschelde de ontpoldering niet zal tegenhouden. Binnenlandverslaggever Arjen Schreuder volgt de zaak al sinds 2004. Waarom heeft dit zo lang geduurd?Gast: Arjen SchreuderPresentatie: Floor BoonProductie: Weike van KoolwijkMontage: Astrid CornelisseZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Oekraïne bij de EU? Een existentieel moment voor Europa 19:01
do 23 jun 2022

Oekraïne bij de EU? Een existentieel moment voor Europa

Vandaag begint in Brussel een grote top over de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Na maanden morren liet Nederland vorige week weten akkoord te gaan met Oekraïne als kandidaat-lidstaat. Maar daarmee zijn nog lang niet alle geopolitieke vragen opgelost. Europa-correspondent Clara van de Wiel legt uit wat er op het spel staat, voor Oekraïne, én voor Europa.Gast: Clara van de WielPresentatie: Egbert KalseRedactie: Mandula van den BergMontage: Ruben PestZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Vermoord in de strijd om de Amazone 20:04
wo 22 jun 2022

Vermoord in de strijd om de Amazone

Twee weken geleden werden in de Amazone een Britse journalist en een Braziliaanse onderzoeker vermoord. De vermoedelijke daders zijn betrokken bij de illegale visserij in het gebied. De moord staat dan ook niet op zichzelf, vertelt correspondent Nina Jurna. De strijd om het behoud van het regenwoud begint steeds meer trekken te krijgen van een frontlinie.Gast: Nina JurnaPresentatie: Egbert KalseRedactie: Dirk Hooijer & Henk Ruigrok van der WervenMontage: Misja van WaterschootLees hier de necrologie van Dom Philips en hier de reportage die Nina Jurna schreef over de Krikati.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Finland kiest voor Europa, maar tegen welke prijs? 16:51
di 21 jun 2022

Finland kiest voor Europa, maar tegen welke prijs?

De Russische invasie van Oekraïne heeft naast humanitaire gevolgen ook grote economische consequenties. In Finland merken ze dat aan den lijve, want het land is nauw verweven met Rusland.Scandinavië-redacteur Jamila Meischke bezocht een vakantiepark waar traditioneel veel Russen komen en zag dat veel huisjes nu leegstaan. Is Finland bereid de prijs te betalen voor een veel afstandelijker relatie met zijn grote buur? Gast: Jamila MeischkePresentatie: Egbert KalseRedactie: Ruben Pest Montage: Marco RaaphorstZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Nu de rente weer stijgt, verandert alles 18:12
ma 20 jun 2022

Nu de rente weer stijgt, verandert alles

De afgelopen twee weken staat de economie op losse schroeven. Een hardnekkig hoge inflatie, centrale banken die de rentes verhogen, beurzen die scherp dalen en een ingelast spoedoverleg om een eurocrisis te voorkomen. De economische situatie zoals we die de afgelopen jaren zagen, gaat eindelijk veranderen, zegt economieredacteur Maarten Schinkel. Hoe zijn we hier terechtgekomen, en waar gaan we naartoe?Gast: Maarten SchinkelPresentatie: Egbert KalseRedactie: Weike van KoolwijkMontage: Jan Paul de BondtMeer lezen over de renteverhogingen en het effect op onze economie? https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/17/nu-beseffen-beleggers-en-huizenkopers-alles-wordt-nu-echt-anders-a4133852Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Waarom bouwkundigen het Groningse aardbevingsgebied moedeloos verlieten 21:15
vr 17 jun 2022

Waarom bouwkundigen het Groningse aardbevingsgebied moedeloos verlieten

Door de aardgaswinning in Groningen zijn tienduizenden huizen onveilig verklaard. Het versterken van die huizen begon al in 2015, maar dat is nog bij slechts een klein aantal huizen daadwerkelijk gebeurd. In aanloop naar de parlementaire enquête over de gaswinning, die over een ruime week begint, sprak correspondent Mark Middel met bouwers die aan het project werken. Waarom gaat die versterkingsoperatie zo langzaam?Gast: Mark MiddelPresentatie: Floor BoonRedactie: Esmee DirksMontage: Marco RaaphorstZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Hoe stikstofpolitiek het CDA en de VVD splijt 18:50
do 16 jun 2022

Hoe stikstofpolitiek het CDA en de VVD splijt

Na jaren van halfzachte oplossingen heeft het kabinet nu dan eindelijk plannen gepresenteerd over waar de stikstofuitstoot het meest omlaag moet. De grootste pijn komt te liggen bij de grootste vervuilers: de agrarische sector. Politiek redacteur Rik Rutten ziet hoe met name VVD en CDA worstelen om dit besluit aan hun achterban te verkopen. Hoe stevig is de greep van de boeren nog op deze partijen?Gast: Rik RuttenPresentatie: Egbert KalseRedactie: Henk Ruigrok van der Werven, Mandula van den BergMontage: Jan Paul de BondtZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Ruim honderd dagen oorlog. Hoe nu verder? 19:48
wo 15 jun 2022

Ruim honderd dagen oorlog. Hoe nu verder?

In Oekraïne wordt ruim honderd dagen na het begin van de oorlog nog steeds hevig gevochten, voornamelijk in het oosten van het land. Dagelijks sneuvelen er honderden militairen aan zowel Oekraïense als Russische zijde. Redacteur Steven Derix neemt ons mee langs het front, waar zich langzaam maar zeker een patstelling aftekent.Gast: Steven DerixPresentatie: Floor BoonRedactie: Julia ViéMontage: JP GeersingLees hier meer over de patstelling die ontstaat aan het front. En hier over het leven in bezette gebieden.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

18+? Dan word je als vluchteling in Nederland aan je lot overgelaten 19:20
di 14 jun 2022

18+? Dan word je als vluchteling in Nederland aan je lot overgelaten

Vanaf je 18e verjaardag sta je er in Nederland als jonge vluchteling met een verblijfsvergunning helemaal alleen voor. Alle hulp en begeleiding valt dan weg en dit kan tot allerlei problemen leiden: schulden, criminaliteit en verslaving, signaleerde de Kinderombudsman. Verslaggever Wafa Al Ali zag hoe de begeleiding vanuit de overheid te wensen overlaat.Gast: Wafa Al AliPresentatie: Egbert KalseRedactie: Liz DautzenbergMontage: Yeppe van KesterenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Waarom er in de VS nooit een verbod op vuurwapens zal komen 21:04
ma 13 jun 2022

Waarom er in de VS nooit een verbod op vuurwapens zal komen

De Amerikaanse politiek staat bestrijding van vuurwapengeweld weer hoog op de agenda. Aanleiding was de recente schietpartij op een basisschool in Uvalde, Texas. Correspondent Frank Kuin zag hoe het vuurwapendebat onderdeel is geworden van de zwaar gepolariseerde discussie over de Amerikaanse identiteit, en dat maakt een echte oplossing voor vuurwapengeweld steeds onwaarschijnlijker.Gast: Frank KuinPresentatie: Egbert KalseRedactie: Ruben PestMontage: Marco RaaphorstZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.