NRC Vandaag

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van NRC Vandaag

Totaal 918 afleveringen

Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Thomas Rueb.

Ontbossingsvlees: zo belandt fout vlees uit de Amazone hier op de menukaart 20:47
ma 5 jun 2023

Ontbossingsvlees: zo belandt fout vlees uit de Amazone hier op de menukaart

Rundvlees uit Brazilië is populair bij Nederlandse chefkoks: het is mals én goedkoop. Maar het is ook omstreden. Voor een deel van de Braziliaanse veeteelt vindt namelijk massale ontbossing plaats in het regenwoud van de Amazone. Onderzoeksredacteur Karlijn Kuijpers traceerde het vlees dat onze restaurants serveren terug naar de bron en ontdekte hoe foute runderen worden witgewassen.Gast: Karlijn KuijpersPresentatie: Egbert KalseRedactie: Esmee DirksMontage: Jan Paul de BondtFoto: NRC MediaLees hier het artikel van NRC.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Is dit het slotstuk van de ongekende soap rond Gerard Sanderink? 18:29
vr 2 jun 2023

Is dit het slotstuk van de ongekende soap rond Gerard Sanderink?

Gisteren deed de rechter uitspraak in de zaak tegen de veelbesproken ondernemer Gerard Sanderink. Zijn eigen bouwbedrijf Strukton wil van hem af, vertelt Sjoerd Klumpenaar, vanwege zijn opzienbarende gedrag sinds zijn relatie met 'cybercharlatan' Rian van Rijbroek. Komt met deze uitspraak een einde aan dit langslepende verhaal?Gast: Sjoerd KlumpenaarPresentatie: Gabriella AdèrRedactie: Julia Vié & Ignace SchootMontage: Bas van WinCoördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Lees ook dit artikel van Sjoerd Klumpenaar: ‘Russische maffia, wrakingsverzoek’: zitting over positie Gerard Sanderink verloopt volgens bekend patroon.En de artikelen van Jorg Leijten over wat er misging in de bedrijven van Gerard Sanderink, zoals: Hoe de automatiseerder werd betoverd door de cybergoeroe.Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Hoe Rotterdamse moeders hun zoons weghouden van het snelle drugsgeld 19:13
do 1 jun 2023

Hoe Rotterdamse moeders hun zoons weghouden van het snelle drugsgeld

Explosieven aan deuren hangen, drugs uit zeecontainers halen: in Rotterdam worden jongens geronseld voor het uitvoeren van dit soort criminele activiteiten. Terwijl de gemeente zoekt naar oplossingen, zag Sheila Kamerman hoe een groep moeders probeert te voorkómen dat jongeren überhaupt in de criminaliteit belanden.Gast: Sheila KamermanPresentatie: Floor BoonRedactie: Nina van Hattum, Ignace Schoot & Ruben PestMontage: Ruben PestLees ook dit artikel van Sheila Kamerman: In de Rotterdamse wijk Pendrecht spreken ‘Onwijze moeders’ over hangjongeren, straatintimidatie en explosies.En dit artikel van haar en Bram Endedijk: De loopjongens van de Rotterdamse drugscriminelen willen geen loser zijn.Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Als de oorlog in Oekraïne voorbij is, gaan de westerse wapens zwerven 18:06
wo 31 mei 2023

Als de oorlog in Oekraïne voorbij is, gaan de westerse wapens zwerven

Voor de vele wapenleveranties aan Oekraïne bestaat brede steun, zowel internationaal als in Nederland. Maar aan de leveranties kleven ook risico’s, zoals dat wapens gaan rondzwerven en in handen vallen van criminele organisaties, ziet redacteur Leonie van Nierop. Waarom is hier in het publieke debat zo weinig aandacht voor?Gast: Leonie van NieropPresentatie: Floor BoonRedactie: Anna Korterink & Iris VerhulsdonkMontage: JP GeersingFoto: Oleg Petrasyuk/EPALees ook dit artikel over de risico's van de wapenleveranties aan Oekraïne.Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Komt er na 15 jaar discussie eindelijk duidelijkheid over ons pensioen? 18:14
di 30 mei 2023

Komt er na 15 jaar discussie eindelijk duidelijkheid over ons pensioen?

Vandaag is een cruciale dag voor de pensioenen van alle Nederlanders: de Eerste Kamer stemt over de nieuwe pensioenwet. Daarmee komt een einde aan het huidige, zeventig jaar oude stelsel, vertelt verslaggever Christiaan Pelgrim. Hij ziet dat zelfs na jaren verhitte discussie de toekomst van de pensioenen nog steeds onzeker is.Gast: Christiaan PelgrimPresentatie: Egbert KalseRedactie: Esmee Dirks, Ignace SchootMontage: Stef VisjagerCoördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Foto: Koen van Weel/ANPHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Verkiezingsstrijd Turkije: van liefdesretoriek naar angstpolitiek 18:39
vr 26 mei 2023

Verkiezingsstrijd Turkije: van liefdesretoriek naar angstpolitiek

Komende zondag gaat een tweede stemronde in Turkije uitwijzen wie de president wordt. Zal president Erdogan opnieuw worden verkozen, of zal oppositieleider Kiliçdaroglu hem verslaan? Correspondent Melvyn Ingleby zit in Istanboel. Hij ziet hoe Kiliçdaroglu zijn campagne wanhopig omgooit van liefdesretoriek naar angstpolitiek.Gast: Melvyn InglebyPresentatie: Gabriella AdèrRedactie: Nina van HattumMontage: JP GeersingCoördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Foto: Erdem Sahin/EPAHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Hoe ver gaan voetbalclubs om het állerbeste uit spelers te halen? 20:31
do 25 mei 2023

Hoe ver gaan voetbalclubs om het állerbeste uit spelers te halen?

Niet alleen de kracht en snelheid van profvoetballers worden gemeten, voetbalclubs monitoren tegenwoordig ook hun bloedwaarden, slaappatroon en mentale gezondheid. Met de komst van ‘prestatiemanagers’ in de Eredivisie, mengen profclubs zich steeds meer in het privéleven van hun spelers. Aan de vooravond van de laatste competitieduels van dit seizoen vraagt redacteur Enzo van Steenbergen zich af: hoe ver gaan clubs om de prestaties van hun spelers te maximaliseren? Gast: Enzo van SteenbergenPresentatie: Floor BoonRedactie: Claire Verplanke & Ignace SchootMontage: Ruben PestCoördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Lees ook de serie artikelen van Enzo van Steenbergen. Deel 1: Club tegen voetballer: slaap je wel op een goed kussen?Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

In India weet niemand hoe het écht gaat met de bevolking 17:54
wo 24 mei 2023

In India weet niemand hoe het écht gaat met de bevolking

India heeft sinds kort de grootste bevolking ter wereld. Tenminste, als de cijfers die uit dat land komen kloppen. Maar daar zit het probleem, want de huidige regering heeft het niet zo op cijfers. Correspondent Lisa Dupuy ziet welke gevolgen dat heeft. Niet alleen voor de statistieken, maar ook voor het welzijn van de inwoners.Gast: Lisa DupuyPresentatie: Egbert KalseRedactie: Anna KorterinkMontage: Jeroen JaspersFoto: Manjunath Kiran/AFPLees ook: India is straks het land met de meeste inwoners. Maar onwelgevallige statistiek over de burgers ziet de regering als ‘frontale aanval’Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

De woedeaanvallen van onderwijsminister Wiersma 20:05
di 23 mei 2023

De woedeaanvallen van onderwijsminister Wiersma

Onderwijsminister Dennis Wiersma barst op zijn ministerie regelmatig woedend uit tegen zijn ambtenaren. Hij erkent inmiddels dat hij soms te veeleisend, scherp of te fel is geweest. Onderwijsredacteur Frederiek Weeda vraagt zich af of er bij Wiersma sprake is van incidenten, of dat je beter kunt spreken van een patroon. Zij ontdekte dat hij dit gedrag al jaren vertoont, ook toen hij nog Kamerlid en staatssecretaris was.Gast: Frederiek WeedaPresentatie: Egbert KalseRedactie: Liz Dautzenberg, Ruben Pest & Iris VerhulsdonkMontage: Ruben PestCoördinatie: Henk Ruigrok van der Werven  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nlVerder lezenDe woedeaanvallen van minister Wiersma zijn geen incident maar een patroonZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Enschede werd soepeler met uitkeringen. Wat leverde dat op? 19:53
ma 22 mei 2023

Enschede werd soepeler met uitkeringen. Wat leverde dat op?

Van strenge en zuinige bijstandsregels naar een persoonlijker en soepeler aanpak. In de politiek klinkt de roep om het terugbrengen van ‘de menselijke maat’ luid. Verslaggever Christiaan Pelgrim ging kijken in Enschede waar ze de afgelopen jaren de omslag al maakten. ‘De menselijke maat’ klinkt mooi, maar is in de praktijk nog niet zo eenvoudig.Gast: Christiaan PelgrimPresentatie: Egbert KalseRedactie: Ignace Schoot & Claire VerplankeMontage: Bas van WinCoördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Lees ook het stuk van Christiaan Pelgrim: Enschede is minder streng geworden met uitkeringen. Wat levert dat op?Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.