De Stemming van Vullings en Van der Wulp

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van De Stemming van Vullings en Van der Wulp

Totaal 139 afleveringen

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

#130 – Een politieke flipperkast, zes crises én de Grote Ontknoping (S05) 56:03
vr 15 jul 2022

#130 – Een politieke flipperkast, zes crises én de Grote Ontknoping (S05)

In de laatste Stemming voor het zomerreces maken Xander en Joost de balans op van alle crises, met speciale aandacht uiteraard voor de grootste van alle: de stikstofcrisis. Gaat de coalitie uiteindelijk toch nog op een of andere manier toegeven en de doelen aanpassen? Hoe pak je dat als Tweede Kamerlid eigenlijk aan als je in de zomer een spoeddebat wil aanvragen? Xander en Joost liepen zich het vuur uit de sloffen om het uit te zoeken in de al vrijwel lege wandelgangen. Een lang seizoen van voorspellen komt in deze aflevering tot de Grote Ontknoping. Heeft Joost het met zijn wanhoopsoffensief van vorige week nog spannend weten te maken? Maikel van Marle, onze VAR, komt met de definitieve uitslag.

#129 – Een welkome afkoelingsperiode? (S05) 01:01:25
vr 8 jul 2022

#129 – Een welkome afkoelingsperiode? (S05)

Een reces is geen vakantie, maar kan het officieel begonnen zomerreces wel dienen als afkoelingsperiode voor de Kamer? Vullings en Van der Wulp zien dat het hard nodig is, door alle crises die er spelen. Want ook deze week ontkomen we niet aan het stikstofdossier, waarvoor de protesten zowel in als buiten de Kamer voor opschudding zorgden. Ook op een CDA-ledendag ging het er ongekend hard aan toe. In de wandelgangen nemen Joost en Xander een kijkje bij de benoeming van de tijdelijke commissie Corona. Die bestaat uit opmerkelijke namen. Ze spreken de vers gekozen voorzitter Khadija Arib.  Ook de koopkracht stond opnieuw op de agenda en zorgde voor verhit debat. De oppositie beschuldigt het kabinet van politieke onwil. Gaat er dan niets gebeuren?  In de rubriek 'de voorspelling' blijkt dat Joost een zesklapper moet scoren om nog op gelijke hoogte te komen. Wat voorspelt hij daarvoor? Beluister het nu in een nieuwe aflevering van De Stemming van Vullings en Van der Wulp!

#128 – Hoe verzoen je boeren en politiek Den Haag? (S05) 59:22
vr 1 jul 2022

#128 – Hoe verzoen je boeren en politiek Den Haag? (S05)

Deze week moet Van der Wulp het zonder Vullings doen, want Joost zit in Kopenhagen om de start van de Tour de France bij te wonen. Marleen de Rooy neemt opnieuw de honneurs van Joost waar.   Vlak voordat Joost naar Denemarken vertrok liep hij nog wel even met Xander door de wandelgangen en belandde tussen de koeien en een boerendemonstratie in Den Haag. Verder komen de uit de hand gelopen boerenprotesten uitgebreid aan bod. Hoe reageerden de politici in Den Haag? Het parlement riep direct om een debat met als resultaat dat er een bemiddelaar wordt benoemd. Maar zal deze ‘boerenverzoener’ echt een verschil kunnen maken? Tot slot staan Marleen en Xander stil bij de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Parlementair verslaggever Michiel Breedveld volgt deze enquête en blikt terug op die eerste week. 

#127 – Extra: De Stemming vanuit TivoliVredenburg (S05) 01:10:21
zo 26 jun 2022

#127 – Extra: De Stemming vanuit TivoliVredenburg (S05)

Een extra aflevering van De Stemming van Vullings en Van der Wulp, live opgenomen op het NPO Podcast Event in TivoliVredenburg Utrecht. De heren blikken terug op het eerste half jaar van kabinet Rutte IV, en beoordelen de bewindslieden op wat ze tot nu toe hebben laten zien. In de speciaal opgenomen wandelgang worden Joost en Xander zelf beoordeeld, luisteren dus! 

#126 – Een groot probleem zonder geitenpaadjes (S05) 59:48
vr 24 jun 2022

#126 – Een groot probleem zonder geitenpaadjes (S05)

Het ging deze week weer vooral over stikstof. Een boerenprotest in Stroe op de Veluwe, het stikstofdebat in de Kamer. Vrouw van de week is dan ook stikstofminister Van der Wal. Heeft zij de knuppel bewust zo in het politieke hoenderhok gegooid om een shocktherapie te creeëren, vraagt Joost Vullings zich af? Ze maakte tijdens het debat in ieder geval duidelijk dat er voor dit probleem geen geitenpaadjes meer genomen kunnen worden. Een oplossing is nog lang niet in zicht, analyseert Xander van der Wulp. Hij vermoedt zelfs nog langer uitstel... Ook in de wandelgangen ging het over het stikstofdebat. Met stikstofwoordvoerders Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA) wordt besproken hoe zij zich op het debat voorbereiden.  Verder zagen Vullings en Van der Wulp de afgelopen week een lichte draai van premier Rutte. Nederland was altijd tegen het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne voor de EU, maar vorige week bleek er een compromis bereikt door de Europese Commissie waar Nederland tóch mee uit de voeten kan. Joost kon z'n lachen tijdens de persconferentie nauwelijks inhouden.  En wie verdient deze week een punt bij de voorspelling? Dat hangt af van het aantal tractors dat Den Haag heeft weten te bereiken. Gelukkig kent politie Haaglanden de feiten... 

#125 – Koorddansen op het stikstofdossier (S05) 01:00:30
vr 17 jun 2022

#125 – Koorddansen op het stikstofdossier (S05)

De Stemming is terug met zowel Joost als Xander in de studio. Er is weer veel te bespreken na wat Joost een 'shaky' week noemde. Grootste nieuws was natuurlijk de kwestie stikstof, waar het kabinet vorige week een knoop over doorhakte. Hoe is dat geland en welke gevolgen zullen er zijn voor stikstofminister Van der Wal, haar partij de VVD en de gehele coalitie?  In de wandelgangen ging Joost naar de boekpresentatie van Yosef Tekeste-Yemane, die samen met onder andere Jasper van Dijk van de SP jarenlang streed voor een Nederlands paspoort. Joost ontmoette hem eerder aan een talkshowtafel en merkte dat zijn verhaal wat bij hem losmaakte. "Hij heeft de actiejournalist in je wakker gekust," aldus Xander. Onze koopkracht was het hete hangijzer bij de behandeling voorjaarsbegroting afgelopen week. Kan daar niet toch nog aan gesleuteld worden? Xander zag partijen dichter bij elkaar komen en bespreekt de knoppen waar het kabinet nog aan kan draaien. En Joost voorspelt alsnog boze boeren in Den Haag, maar hoeveel gaan het er worden? 

#124 – De geldboom van Kaag in een politiek ‘hete maand’ (S05) 55:45
vr 10 jun 2022

#124 – De geldboom van Kaag in een politiek ‘hete maand’ (S05)

Vullings en Van der Wulp is dit keer zonder Vullings, maar met Marleen de Rooy. Xander en Marleen bespreken hoe mensen door de hoge inflatie steeds meer in geldnood komen. Wat kan het kabinet nog doen om mensen die het niet redden te helpen? Eén ding is volgens Minister Kaag zeker: er moet wel dekking zijn bij het compenseren, want 'het geld groeit nog steeds niet aan de bomen.' Het kabinet staat niet alleen door de inflatie een 'hete maand' te wachten. Ook de stikstofplannen zetten het kabinet onder druk. Minister Van der Wal kondigde aan dat er echt niks anders op zit dan nu een rigoureus stikstofbesluit te nemen. Dat leidt tot grote onrust bij de boeren, maar ook binnen haar eigen partij, de VVD. En Xander liep in zijn eentje door de wandelgangen en kwam daar minister Harbers tegen. Harbers is een vriend van oud-minister Sander Dekker die heel naar van zijn racefiets is gevallen. En Harbers gaat ook nog over veilige fietspaden.

#123 – De fossiele reflex: steenkool of tóch Gronings gas (S05) 55:24
vr 3 jun 2022

#123 – De fossiele reflex: steenkool of tóch Gronings gas (S05)

Wat als er echt een gastekort ontstaat in Nederland. Nu er ineens minder Russisch gas binnenkomt, is in Den Haag het koortsachtig denken daarover begonnen. De kolencentrales weer op volle toeren laten draaien? Tóch weer meer gas in Groningen oppompen? Oppositiepartij GroenLinks noemt dit "de fossiele reflex". Maar ook binnen de coalitie is de eensgezindheid ver te zoeken. Dat is niet het enige dossier waarover de komende weken de spanning binnen de coalitie wel eens hoog kan oplopen, denken Xander en Joost. De opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders is een explosieve kwestie, zeker nu de VVD-staatssecraris verzet ondervindt van zijn eigen fractie in de Tweede Kamer. In de rubriek In de wandelgangen gaan Xander en Joost onderzoeken wat er maandag misging in de Eerste Kamer, toen voor het eerst in 80 jaar een vergadering niet kon doorgaan omdat het quorum niet werd gehaald.

#122 – Drie sigaren, een definitiediscussie en het f-woord (S05) 57:13
wo 25 mei 2022

#122 – Drie sigaren, een definitiediscussie en het f-woord (S05)

Het is vanwege Hemelvaartsdag een korte politieke week, maar ook dan hebben Joost en Xander genoeg te bespreken voor een nieuwe aflevering van podcast De Stemming. Want hoe is de voorjaarsnota van afgelopen week geland? En wat stond er in? Joost heeft naar eigen zeggen 'lekker zitten nerden' en ontdekte een paar sigaren uit eigen doos. Xander volgde de ministerraad waarin gesproken werd over racisme en institutioneel racisme. Wat is het verschil tussen die twee? Staatssecretaris Van Rij had zich er flink in verdiept. Toevallig kwamen de heren Van Rij ook tegen in de Wandelgangen, toen ze op zoek gingen naar nieuwe bewindspersonen. Daar wilden ze wel eens van weten hoe zij het wantrouwen in de Kamer ervoeren, waar premier Rutte het vorige week in het sms-debat over had.  Ook wordt teruggeblikt op de eerste fysieke bijeenkomst over de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA. Hoe was de sfeer en hoe staan de leden tegenover zo'n fusie? En tot slot wordt er voorspeld. Dit keer geen politieke voorspelling, maar een uitstapje naar de sport... Luisteren dus, in dit lange Hemelvaartsweekend! Wil je De Stemming eens live meemaken? Kom dan op 26 juni naar het NPO Podcastevent in TivoliVredenburg Utrecht. Kaarten via podcastevent.npo.nl. 

#121 – Rutte wist alles, geen sm(oe)s (S05) 57:48
vr 20 mei 2022

#121 – Rutte wist alles, geen sm(oe)s (S05)

"Wat krijg je als je het woord smoes zonder klinkers schrijft", was een opmerking van een Tweede Kamerlid in het sms-debat.  Een opmerkelijk debat, vooral door het optreden van premier Rutte die deze keer eens niet "meebewoog", zoals hij vaak doet in lastige debatten, maar juist in de aanval ging. Was dat de juiste strategie? In de wandelgangen peilen Xander en Joost of de linkse samenwerking daadwerkelijk gaat leiden tot een gezamenlijke fractie van GroenLinks en de PvdA in de Eerste Kamer. Intussen is hard doorgewerkt aan de Voorjaarsnota. Het kabinet heeft nog geen zicht op ruime steun voor de financiële plannen. Zorgelijk?