Italië Podcast | BNR

Gemiddeld 5,0 gebaseerd op 3 reviews
5 van de 5 gebaseerd op 3 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Italië Podcast | BNR

Totaal 121 afleveringen

Donatello Piras, een in Nederland geboren Italiaan, en Eveline Rethmeier, journalist en oud Italië-correspondent gaan op zoek naar de ziel van Italië. Wat maakt dit verscheurde land voor velen zo onweerstaanbaar?

#115 Waar is Emanuela Orlandi? 29:16
wo 30 nov 2022

#115 Waar is Emanuela Orlandi?

In deze aflevering duiken Donatello en Eveline in een van de grootste mysteries van de Italiaanse geschiedenis, of eigenlijk van de Vaticaanse geschiedenis: de verdwijning van Emanuela Orlandi. Emanuela was niet zo maar een tiener, maar een van de weinige kinderen die binnen de muren van het Vaticaan woonden. Op een snikhete dag verdween ze en kwam ze nooit meer terug. Sinds die dag in 1983 zoekt de familie naar haar, en vooral naar antwoorden.  Het onderzoek leeft al die jaren nog steeds, ook omdat er nog altijd mysterieuze tips opduiken. Drie jaar geleden leidde zo’n tip er nog toe  dat graven werden geopend binnen de muren van het Vaticaan om te kijken of daar misschien botten van Emanuela Orlandi zouden liggen. Sinds kort is er een nieuwe spectaculaire Netflix-serie 'Vatican Girl.’ Wat zegt dit verhaal voor het instituut van de Katholieke kerk. En wat betekent dit verhaal voor Italië? Drankje is deze week limoncello. De cultuurtip is Vatican Girl, te zien op Netflix. See omnystudio.com/listener for privacy information.

#114 Italita Aerospaziale – alle ruimte voor de ruimtevaart 50:40
wo 23 nov 2022

#114 Italita Aerospaziale – alle ruimte voor de ruimtevaart

Deze week maakte het Europees Agentschap voor de Ruimtevaart (ESA) de plannen voor de komende jaren bekend in Parijs. In deze aflevering aandacht voor de Italiaanse ruimtevaartsector. Hoe groot is de sector daar en wat is het (economische) nut ervan? Ook antwoord op de vraag hoe vervuilend de industrie is en ruimte voor de persoonlijke fascinaties van Donatello en Eveline. Verder is er nieuws van de populairste werkgevers in Italië en een bonus voor stellen die in de kerk willen trouwen.  Drankje is deze week een alcoholvrije spumante. Cultuurtip is The Wonderful; Stories from the Space Station.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#113 Gerechtigheid 53:07
wo 16 nov 2022

#113 Gerechtigheid

In deze aflevering een terugblik op het staatsbezoek van president Mattarella aan Nederland, waarbij Donatello en Eveline aanwezig mochten zijn bij het staatsbanket in het Paleis op de Dam. En aandacht voor een van de grootste problemen in Italië voor buitenlandse investeerders: de ongelofelijk trage rechtspraak. Nergens zijn er zo veel advocaten per hoofd van de bevolking als in Italië, en toch wordt Italië al jaren internationaal op de vingers getikt voor de processen die jarenlang duren. Hoe kan dat, en wordt er aan gedaan?  Drankje is deze week een Valpolicella, een fijne rode wijn voor herfstavonden.  Cultuurtip is deze week College Tour (KRO-NCRV) waar componist Ludovico Einaudi te gast is, aanstaande zondag 20 november 2022 om 20:20 op NPO2.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#112 Sua eccellenza – de Italiaanse president op staatsbezoek in Nederland 39:23
wo 9 nov 2022

#112 Sua eccellenza – de Italiaanse president op staatsbezoek in Nederland

Sergio Mattarella, president van Italië sinds 2015, is deze week in Nederland op staatsbezoek. Donatello en Eveline duiken in de historie en de huidige zakelijke banden tussen Italië en Nederland en bespreken het programma. Nieuws komt uit Brussel, van de Middellandse Zee, en uit het Piemontese Chivasso.  Cultuurtip is deze week de Netflix-serie: Tutto Chiede Salvezza.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#111 Cash, gas en docu’s 47:35
wo 2 nov 2022

#111 Cash, gas en docu’s

In deze aflevering bespreken Donatello en Eveline de drie Italiaanse documentaires die het internationale documentaire festival in Amsterdam IDFA worden vertoond. Waar gaan ze over en zijn ze de moeite waard? De onderwerpen lopen uiteen. Van een zoektocht naar de afkomst van Bella Ciao, en de propaganda van Mussolini, tot een portret van een lokale politieagent die liever flirt over de radio met de centrale.Weer geen drankje wegens afstand, maar wel genoeg nieuws te bespreken. De verse regering van Meloni wil het maximale bedrag dat cash kan worden afgerekend drastisch verhogen, plannen die haaks op de wensen van Brussel en de regering van Draghi staan. Verder zijn er nieuwe gasboringen in Italië, en is het precies 100 jaar geleden dat de zwarthemden onder leiding van Mussolini naar Rome marcheerden en Mussolini de macht greep.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#110 Nuovo governo 54:51
di 25 okt 2022

#110 Nuovo governo

In deze aflevering bespreken Donatello en Eveline de verse regering in Italië. Giorgia Meloni heeft in recordtempo een regering gevormd en een ministerploeg gevormd. Wat valt op aan deze lijst, en waarom zijn sommige ministeries van naam veranderd? Ook aandacht voor de eerste toespraak van Meloni als premier in het parlement, en een voorspelling van de duur van deze regering. Nieuws komt uit het Verenigd Koninkrijk, om precies te zijn van de cover van the Economist.  Cultuurtip is deze week de tentoonstelling in Voorlinden van arte povera-kunstenaar Giuseppe Penone, te zien tot eind januari 2023.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#109 Pane 43:28
wo 19 okt 2022

#109 Pane

In deze aflevering bespreken Donatello en Eveline een van de pijlers van de Italiaanse keuken: het brood. Elke regio heeft zijn eigen variatie. Wat is de reden dat in Toscane het meeste brood geen zout bevat? En welk brood past het beste bij welke maaltijd? Het drankje heeft deze week wél zout. Er wordt een biertje gedronken: een Messina Cristalli di Sale. Verder aandacht voor een ongelofelijk kritisch, maar ook geestig artikel over de Italiaanse keuken en restaurants. Cultuurtip is deze week een BBC-serie: Stanley Tucci searching for Italy.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#108 Doppiaggio 48:48
wo 12 okt 2022

#108 Doppiaggio

De gemiddelde Italiaan heeft geen idee hoe de stem van Nicole Kidman of Brad Pitt klinkt. Tot op de dag van vandaag worden alle films en series in het Italiaans nagesynchroniseerd. In deze aflevering aandacht voor deze nog altijd florerende industrie. Wat zijn de voor- en nadelen, en welke invloed hebben de streamingsdiensten op deze markt. Uiteraard ook fragmenten om te horen hoe Hollywoodsterren in het Italiaans klinken. De wijn is deze keer een Bio Amongaey Sicilia Rosso Riserva d.o.c. Cultuurtip is de film La Scuola Cattolica, sindskort te zien op Netflix.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#107 Architettura moderna 48:03
wo 5 okt 2022

#107 Architettura moderna

In deze aflevering bespreken Donatello en Eveline de grote namen van de hedendaagse architectuur in Italië. In een land waar zo veel historie is, lijkt het op het eerste gezicht lastig om daar een moderne stempel op te drukken. Wie zijn de grote namen van nu, en waar vind je hun gebouwen: in Italië en in Nederland. Verder uiteraard een update over het formatieproces in Italië na de zege van Giorgia Meloni. Cultuurtip is deze week de docuemntaire Conversaciones con Renzo Piano (Netflix). Drankje is deze week een door een luisteraar zelf gemaakte limoncello!See omnystudio.com/listener for privacy information.

#106 Elezioni – i risultati 34:27
ma 26 sep 2022

#106 Elezioni – i risultati

Italië heeft gestemd en de radicaal rechts Giorgia Meloni is de grote winnaar. Donatello en Eveline bespreken in deze morning after aflevering de uitslagen. Wie waren de grote verliezers en wat kunnen we van een Italië met een rechtse regering onder Meloni verwachten?See omnystudio.com/listener for privacy information.