HR Podcast

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van HR Podcast

Totaal 67 afleveringen

In de HR Podcast geven we je elke twee weken inzichten in spannende innovaties die op allerlei manieren gevolgen hebben voor HR. We gaan daarvan de essenties blootleggen, zodat jij weet wat er speelt en wat erop je af kan komen. Van de makers van HR Academy en HR Praktijk.

#66 – Doordacht digitaliseren van HR laat mensen het verschil maken 29:30
do 23 jun 2022

#66 – Doordacht digitaliseren van HR laat mensen het verschil maken

Het systemenlandschap voor HR is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Het aanbod van software voor HR-toepassingen is explosief gegroeid tot inmiddels enige honderden softwarepakketten. En de systeemkeuze voor HR is niet meer beperkt tot een aantal grote geïntegreerde suites. Het grote aanbod voor specifieke toepassingen kan met slimme koppelingen aan elkaar worden geknoopt. Maar los van alle innovatie, blijft het onveranderd belangrijk om de invoering van HR-systemen organisatorisch goed voor te bereiden. Wat is het wezenlijke verschil tussen automatiseren en digitaliseren? Wat zijn de trends in het groeiende aanbod van HR-toepassingen? En hoe pak je de invoering van nieuwe HR-systemen goed aan? Prangende vragen die rondgaan op HR-afdelingen. Om helder zicht te krijgen op IT voor HR, zijn in deze aflevering te gast: Jon de Vries en Hans Hoogendoorn van HR-consultancybureau Bonte Bij. Beide staan midden in de praktijk van de selectie en invoering van HR-toepassingen en delen hun inzichten en ervaringen: wat is ‘hot’ (and not) en wat zijn de do’s & don’ts. De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

#65 – Hoe personeelstekorten zijn op te lossen met betere kennis van de arbeidsmarkt 29:24
do 9 jun 2022

#65 – Hoe personeelstekorten zijn op te lossen met betere kennis van de arbeidsmarkt

Door het enorme tekort aan personeel is de arbeidsmarkt zwaar overspannen. Dat begint nu serieuze consequenties te krijgen voor individuele werkgevers én de economie. Steeds meer krijgt het grote publiek te maken met de gevolgen van de personeelsschaarste. Als oorzaken worden in de media veelal de vergrijzing en de steunmaatregelen door corona genoemd. Maar het historische gebrek aan belangstelling voor vacatures heeft ook andere, dieperliggende oorzaken. Voor HR-professionals die daar meer inzicht hebben, komen oplossingen al een stuk dichterbij.  Om zijn licht te laten schijnen op die andere factoren die de dramatische situatie op de arbeidsmarkt in de hand werken, is in deze aflevering Geert-Jan Waasdorp te gast. Hij is directeur en oprichter van de Intelligence Group uit Rotterdam dat onafhankelijk onderzoek doet naar de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt en het oriëntatiegedrag van baanzoekenden. In het gesprek laat Geert-Jan een ander perspectief zien dan in de algemene media gebruikelijk is. Dat biedt verrassende en soms confronterende inzichten en legt voor HR oplossingen bloot die tot nu toe meestal onderbelicht blijven.  Luistertip: omdat je naar de HR Podcast luistert, vind je dit misschien ook interessant: Er is weer een nieuwe aflevering van de HR360 podcast van Mercer uit. Gast is Laura Bas, een echte changemaker. Zo adviseert ze o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken, vertegenwoordigt ons land bij de Verenigde Naties en ze spreekt voor volle zalen over gender gelijkheid. Bartjan Cune spreekt met Laura  over purpose en werk vanuit het perspectief van de jongere generatie. Wat betekent het? Hoe belangrijk is het? En waarom kan je hier als organisatie niet meer omheen? De HR360 podcast is van af vandaag te beluisteren in je favoriete podcast app. De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

#64 – Een betere dynamiek in de boardroom verbetert het succes van de organisatie 31:14
do 26 mei 2022

#64 – Een betere dynamiek in de boardroom verbetert het succes van de organisatie

Het directieteam is het exclusieve domein waar de HR-directeur of CHRO aan tafel zit met de CEO en de andere leden van het 'executive committee'. De dynamiek in de boardroom loopt niet altijd op rolletjes: verborgen agenda’s, politieke spelletjes en grote ego’s, maar ook de gewoonte van lang met elkaar samenwerken en de toetreding van een nieuw teamlid kunnen de top minder effectief maken. En dat straalt onvermijdelijk uit naar de rest organisatie. Dus is het van groot belang dat een directieteam zichzelf periodiek onderhoud en nieuwe energie gunt: een ‘board boost’ als het ware. Hoe zo’n ‘board boost’ werkt, wat dat van de HR-directeur en de medebestuursleden vraagt en wat dat de hele organisatie oplevert, zijn de grote vragen in deze aflevering. Om die te beantwoorden én hun eigen rijke ervaring te delen, zijn twee oud-CHRO’s te gast: Anne Jaakke en Ramon de Kok. Samen zijn zij het bedrijf The Board Boost gestart, een speciaal programma gericht op het verbeteren van de dynamiek en de onderlinge samenwerking binnen directieteams. Haarfijn bespreken zij de dilemma’s en de spanningen in de boardroom, wat de gevolgen daarvan zijn en hoe het topmanagement nieuwe energie vergaart om zichzelf weer mee op te laden en de organisatie scherper en effectiever te leiden. De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

#63 – ING: Duurzame vooruitgang door focus op wellbeing en verbinding 27:28
do 12 mei 2022

#63 – ING: Duurzame vooruitgang door focus op wellbeing en verbinding

Grootbank ING streeft duurzame vooruitgang na voor iedereen, voor klanten én medewerkers. Dat uitgangspunt is richtinggevend voor het HR-beleid waarin wellbeing en sociale verbinding belangrijke pijlers zijn. Daarbij draait het om het geven van tijd en flexibiliteit aan de medewerkers. Dat is terug te zien in de CAO die ING vorig jaar heeft afgesloten. Die bevat innovatieve elementen zoals rouwverlof en betaald ouderschapsverlof. Ook de invulling van de bedrijfsbrede pilot met hybride werken legt ING langs de meetlat van sociale verbinding en vitaliteit.  Maarten van Beek, HR-directeur Benelux van ING is te gast in aflevering #63 van de HR Podcast. Daarin vertelt hij bevlogen over waarom ING de focus legt op wellbeing en sociale verbinding. En hoe ING dat in de praktijk invult: welke HR-instrumenten zet de bank daarvoor in? Wat betekent dat in de praktijk voor de medewerkers? En hoe meet je het succes daarvan? Ook geeft Maarten inspirerende tips voor HR-professionals die ook in hun eigen organisatie meer aandacht willen geven aan wellbeing en sociale verbinding om de organisatie en de medewerkers sterker te maken.  De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

#62 – Hoe HR met meer breinkennis meer impact kan maken 25:53
do 28 apr 2022

#62 – Hoe HR met meer breinkennis meer impact kan maken

HR draait om mensen, en dan vooral: gedrag en het sturen en beïnvloeden daarvan. Dat vraagt om kennis van het menselijk brein dat het gedrag bepaalt. Hoewel in de laatste jaren de belangstelling voor het brein is gegroeid, is er op de werkvloer nog een wereld te winnen. Interventies worden nog te veel gedaan zonder voldoende inzicht in de oorzaken van het gedrag waar de interventie op gericht is, zegt neurowetenschapper en psycholoog Marcia Goddard. “Met meer breinkennis zouden HR-profession meer impact kunnen maken en effectiever kunnen zijn.”  Dat is de lijn van het gesprek in deze aflevering, waarin Dr. Marcia Goddard te gast is. Ze maakt nuchter en energiek de praktische vertaling naar de werkvloer van de wetenschap van en kennis over het menselijke brein, ofwel de breinkennis. Marcia bespreekt een aantal HR-gerelateerde onderwerpen en hoe je die met meer breinkennis beter aanpakt. Ofwel wat meer breinkennis HR-professionals kan brengen in de dagelijkse HR-praktijk. Kijk voor meer informatie over breinkennis op BrainMattersConsulting.com. Luistertip: de podcast HR360 van Mercer. In aflevering 4 gaat host Bart Jan Cune in gesprek met sport en prestatie psycholoog Rico Schuijers. Wat kunnen we leren van de wereld van topsport. Hoe zorg je dat jouw talenten zich ook blijven ontwikkelen en welke omstandigheden moet je hier als werkgever voor creëren? En hoe ga je om met het individuele talent en hoe bouw je een winnend team? Je luistert HR360 in je favoriete podcast app. De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

#61 – Medewerkers gezond en inzetbaar houden met mantelzorgvriendelijk HR-beleid 31:35
do 14 apr 2022

#61 – Medewerkers gezond en inzetbaar houden met mantelzorgvriendelijk HR-beleid

Maar liefst 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken. Daarvan komt 16 procent in de knel. Als daar in de werkomgeving niet genoeg aandacht voor is, groeit de kans op uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Dat is niet goed voor de medewerkers en ook niet voor de organisatie. Toch hebben werkgevers genoeg mogelijkheden om mantelzorgers voor hun organisatie inzetbaar te houden. Dat zijn echt geen baanbrekende innovaties, maar het begint wel bij de juiste aandacht. En die is hard nodig, want vroeg of laat wordt iedereen mantelzorger!  Mantelzorgspecialist Lenette van Tienhoven is te gast in aflevering 61 van de HR Podcast. Zij is adviseur en trainer bij Stichting Werk & Mantelzorg en helpt organisaties bij de invoering van een mantelzorgvriendelijk HR-beleid. Met aansprekende voorbeelden laat Lenette de praktijk van mantelzorg en werk zien. Ook geeft ze praktische tips voor de vele manieren waarop leidinggevenden en HR-professionals mantelzorgers in hun organisatie gezond en inzetbaar kunnen houden.  Luistertip: de podcast HR360 van Mercer. In aflevering 3 gaat host Bart Jan Cune in gesprek met gedragsbioloog Patrick van Veen om erachter te komen of de wetten van de natuur ook gelden op de werkvloer. Samen werpen ze een biologische blik op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Weet jij bijvoorbeeld welke chimpansees jij in je organisatie hebt? Je luistert HR360 in je favoriete podcast app.  De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

#60 – Meer wendbare teams en tevreden medewerkers door hybride werken 27:11
do 31 mrt 2022

#60 – Meer wendbare teams en tevreden medewerkers door hybride werken

Hybride werken was vorig jaar het toverwoord om van het volledige thuiswerken van kantoorwerkers af te komen. Deels thuis en deels op kantoor werken leek vooral een simpel antwoord op de behoefte aan meer persoonlijk contact. Veel organisaties zijn dan ook niet verder gekomen dan afspraken over het aantal dagen per week op kantoor. En dat blijkt niet goed te werken. Zo blijven de echte kansen van hybride werken onbenut. Want hybride werkers zijn wendbaarder en meer tevreden. Ook is hybride werken aanzienlijk duurzamer. Alle reden om het te (blijven) stimuleren! In deze aflevering is Dr. Wouter Smit te gast. Wouter is onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft zich gespecialiseerd in hybride werken. Uit zijn eigen onderzoeken, en die van anderen, blijkt dat hybride werken grote individuele en maatschappelijke voordelen biedt. Maar om die te realiseren is een gedegen aanpak nodig die verder gaat dan alleen het regelen van de aanwezigheid. De invoering ervan vraagt om een multidisciplinair team waarin HR de taak heeft om hybride werken niet alleen mogelijk te maken, naar vooral te stimuleren.  Luistertip: omdat je naar de HR Podcast luistert, vind je dit misschien ook interessant: HR360. Een podcast met goede gesprekken en nieuwe inzichten over wat er speelt in de wereld van HR en daarbuiten. HR 360 is een initiatief van Mercer en verschijnt elke laatste woensdag van de maand. Zoek in je favoriete podcast app naar HR360. Of luister hier naar HR360. De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

#59 – Gemmie Hermens, ISS: “Het is zo belangrijk om als HR integer te blijven” 26:29
do 17 mrt 2022

#59 – Gemmie Hermens, ISS: “Het is zo belangrijk om als HR integer te blijven”

Aan het hoofd staan van HR in een organisatie geeft een grote verantwoordelijkheid. In het krachtenveld van vele belangen moeten soms moeilijke keuzes gemaakt worden. Dan is het belangrijk om integer te blijven en niet aan de leiband van het management te lopen. Dat heeft Gemmie Hermens zich tijdens haar HR-carrière altijd voorgehouden. Het heeft haar gebracht tot People & Culture Director bij facilitair dienstverlener ISS, recent gecertificeerd als Top Employer.  Gemmie Hermens is in deze aflevering te gast. Zij heeft inmiddels een prachtige carrière in HR en is nu verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van het van oorsprong Deense ISS met wereldwijd ruim 375 duizend medewerkers. De certificering als Top Employer laat zien dat Gemmie het HR-beleid dik voor elkaar heeft. En dat helpt bij het aantrekken van mensen op de krappe arbeidsmarkt. Met enthousiasme vertelt ze ook over het onderscheidende beleid voor diversiteit en inclusiviteit, één van haar speerpunten. Een boeiend en openhartig gesprek over de inhoud van HR-beleid en persoonlijke drijfveren.  Luistertip: omdat je naar de HR Podcast luistert, vind je dit misschien ook interessant: HR360. Een podcast met goede gesprekken en nieuwe inzichten over wat er speelt in de wereld van HR en daarbuiten. HR 360 is een initiatief van Mercer en verschijnt elke laatste woensdag van de maand. Zoek in je favoriete podcast app naar HR360. Of luister hier naar HR360. De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

HR360 #1 – Wat gebeurt er als werknemers in relatietherapie gaan met hun werkgever? 14:01
do 10 mrt 2022

HR360 #1 – Wat gebeurt er als werknemers in relatietherapie gaan met hun werkgever?

Dit is de eerste aflevering van HR360, een podcast met goede gesprekken en nieuwe inzichten over wat er speelt in de wereld van HR en daarbuiten.  HR 360 is een initiatief van Mercer en door samenwerking met de HR Podcast kunnen we je elke maand een aflevering aanbieden. In deze aflevering: Wat zal er gebeuren als werknemers in relatietherapie gaan met hun werkgever? Nemen ze dan nog steeds massaal vrijwillig ontslag? Wat kunnen we in ons vak eigenlijk leren van de liefde? Een gesprek met relatiecoach Saskia Paulissen. En bij Just Eat Takeaway krijg je het lekkerste werkvoordeel gewoon bij je thuisbezorgd!

#58: Carlo van de Weijer, TU Eindhoven: “AI maakt HR juist veel menselijker” 28:02
do 3 mrt 2022

#58: Carlo van de Weijer, TU Eindhoven: “AI maakt HR juist veel menselijker”

De toepassing van artificial intelligence (AI) gaat grote impact hebben op organisaties en op HR. Veel werk dat mensen nu nog doen, zullen algoritmes in de nabije toekomst stap voor stap overnemen. Die worden ook razendsnel slimmer; steeds verdubbelen hun capaciteiten binnen heel korte tijd. Aan HR de taak om de workforce voor te bereiden op de aankomende veranderingen, en vooral om het samenspel tussen mens en zelfdenkende computers te bewaken. In deze aflevering stapt de HR Podcast in de wereld van AI met als gast Dr. Carlo van de Weijer. Hij is directeur van het Eindhoven AI Systems Institute, waarin alle AI-activiteiten van de TU Eindhoven zijn samengebracht. Welke rol speelt HR in de uitrol van AI in organisaties, waar liggen de kansen en wat zijn de bedreigingen? In prettig begrijpelijke taal maakt Carlo duidelijk waar de focus van HR ligt in de opkomst van AI. En hij doet ook een mooie belofte: HR gaat juist veel menselijker worden door AI! De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.