Podcasts over verkiezingen 2021

podcasts-verkiezingen

In maart mogen we in Nederland weer naar de stembus om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij er al uit op welke partij je gaat stemmen? Mocht je deze keuze lastig vinden en geen zin hebben om de pagina’s lange partijprogramma’s door te nemen dan bieden podcasts uitkomst. Gelukkig zijn er heel wat programma’s waarin de politiek besproken wordt. Op deze pagina hebben we de meest interessante podcasts die specifiek over de verkiezingen van 2021 gaan op een rijtje gezet. Klik op de links om alle afleveringen te beluisteren.

Podcasts over politiek

Kieswijzer

Begin februari is de podcast Kieswijzer begonnen. Elke aflevering wordt het partijprogramma van één partij die meedoet aan de verkiezingen besproken. Zo hoef je de ellenlange programma’s dus niet zelf door te lezen maar krijg je een samenvatting in de vorm van een podcast. In een kwartiertje weet je alles over waar deze partij voor staat, eerste show: CDA.

De Kiesmannen

Elke woensdag komt er een nieuwe aflevering van de Kiesmannen online. Wie zijn deze kiesmannen? Dylan Ahern, Jochem Jordaan en Floris Rijssenbeek proberen jongeren al jaren enthousiast te maken voor de politiek en ze naar de stembus te krijgen. Elke week behandelen ze een onderwerp uit de politiek en richting de verkiezingen zullen ze je ook van advies voorzien.

Kies Wat

In de podcastserie Kies Wat van de NPO bespreken Tim Hofman (presentator), Johan Fretz (columnist/schrijver) en Eveline van Rijswijk (politiek historicus) 5 thema’s die bepalend zijn voor het stemgedrag van mensen. Zo bespreken ze tot het moment van schrijven werk, wonen, onderwijs en klimaat in 4 podcasts met standpunten van verschillende politieke partijen.

BNR Verkiezingsdebatten

Radiozender BNR maakt vele podcasts en komt nu ook met een nieuwe show: Verkiezingsdebatten. Verschillende politieke leiders worden in acht afleveringen uitgenodigd om met elkaar in debat te gaan. Zo weet je als luisteraar precies hoe partijen over bepaalde standpunten denken. Maarten Bouwhuis presenteert deze podcast en zal de debatten in goede banen proberen te leiden.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp

Joost Vullings en Sander van der Wulp zijn als politiek verslaggevers graag geziene gasten bij talkshows op TV. Ze hebben echter ook hun eigen podcast. Elke vrijdag nemen ze de politieke week door. Richting maart zal het natuurlijk vooral over de verkiezingen gaan en daarom staat deze podcast ook in dit rijtje. Deze mannen weten precies wat er speelt in Den Haag en daardoor is het zeker de moeite om te luisteren.

Wijsneuzen

Frits van Exter (voormalig hoofdredacteur Trouw) en Menno Hurenkamp (politicoloog UvA) publiceren richting de verkiezingen elke donderdag de podcast Wijsneuzen. Elke aflevering staat steeds één vraag centraal die uitgebreid door de heren, en soms met een gast, besproken wordt. Moeten we de verkiezingen bijvoorbeeld uitstellen vanwege corona? Beluister het in de Wijsneuzen.

Koorts

In de podcast Koorts bespreken Sheila Sitalsing, Pieter Klok en Gijs Groenteman van de Volkskrant in aanloop naar de verkiezingen alle recente ontwikkelingen in de politiek. Iedere vrijdag bespreken ze nieuws rondom de verkiezingen, tot nu toe worden echter nog niet de verkiezingsprogramma’s doorgenomen.

Kiesadvies

De Kiesadvies podcast focust zich op de jongeren door de jongerenpartijen te interviewen. Iedere week komt een jongerenpartij aan bod of een specifiek onderwerp. Iedere zaterdag verschijnt er een nieuwe aflevering. Het leuke is dat ze niet alleen de grootste partijen aan het woord laten, maar ook de nieuwere/jongere partijen!

Kiespijn

Kiespijn is een nieuwe podcast, bedoeld voor stemmers die voor het eerst naar de stembus moeten. Wekelijks bespreken Bas (19) en Iris (48) de politiek vanuit hun perspectief, namelijk dat van een ICT student en een werknemer van een softwarebedrijf. Dit levert interessante discussies op!

Polititia

In de Polititia podcast van de VPRO nemen Titia Hoogendoorn en Daniël van de Poppe de politiek door voor beginners. In dit tweede seizoen van de podcasts gaan ze niet enkel op de verkiezingen, maar ook op actualiteiten van de politiek.

Podcasts per politieke partij

Een aantal politieke partijen of leden daarvan zijn zelf ook gestart met het maken van een podcast. Mocht je nog twijfelen na het beluisteren van bovenstaande podcasts, dan kunnen deze je misschien nog helpen. Let wel op, niet alle partijen zijn even actief. Wij hebben hieronder de podcasts per politieke partij voor je op een rij gezet:

Politieke PartijTitel podcast
VVDDe Mark Rutte podcast
D66Podtcast
GroenLinksJesse&
FvDDe Forum voor Democratie podcast
ChristenUnieGert-Jan Vraagt Aandacht Voor…
PvdAWereld te Winnen
SPDaarom is het Goed
Partij voor de DierenPlan B
Ontbrekende partijen hebben geen eigen podcast

Stemwijzers

Podcasts zijn leuk om te luisteren en kunnen je zeker van veel advies voorzien. Maar mocht je nog twijfelen over je stem dan is het ook goed om een stem- of kieswijzer in te vullen. Zo kom je er via verschillende stellingen achter welke partij het dichtst bij jou ligt. We hebben een aantal stemwijzers voor je op een rijtje gezet:

Uitstel verkiezingen?

De verkiezingen stonden gepland op woensdag 17 maart. Vanwege het coronavirus, om de stemmen te spreiden, is dit veranderd naar drie dagen: maandag 15, dinsdag 16 én woensdag 17 maart. Tevens krijgen ouderen (70+) de mogelijkheid om per post te stemmen om zo de reisbewegingen te beperken. Er gaat ook een geluid om de verkiezingen uit te stellen omdat het vanwege de huidige coronasituatie niet veilig genoeg zou zijn. Tot op heden gaan de verkiezingen gewoon door!

Heb je nog meer podcasttips die over de verkiezingen in maart 2021 gaan? Laat het weten in de comments, we blijven deze pagina updaten.

Auteur
Bram
En, wat vind je ervan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment

Ook interessant

107: Aantekeningen uit het ondergrondse 3

Podtip #2: Onder Mediadoctoren

Wekelijks tipt Lieven Heeremans een podcast die de moeite waard is. Deze week: Podcast: Onder Mediadoctoren Aflevering: Afl 149: Vrouwen en...