Podcasts met Gijs Groenteman

podcasts-gijs-groenteman

Gijs Groenteman is naast schrijver, presentator, journalist, columnist ook podcastmaker. De wereld van audio was niet geheel onbekend voor Groenteman. Zo maakte hij radio bij de VPRO en maakte hij al eerder een podcast over Harry Bannink. In een interview met Het Parool noemt hij zichzelf de podcastkoning. Nou, dat belooft een hoop!

Groenteman in podcasts en afleveringen

Je kent Groenteman wellicht (of niet) als de criticus met een vrij droge humor van het actualiteitenprogramma Media Inside. Ook maakt deze alleskunner een wekelijkse podcast voor de Volkskrant en is hij te horen bij de culturele podcasts Kunststof. Wil je geen podcast van hem missen? In dit artikel zetten we podcasts en afleveringen met Gijs Groenteman voor je op een rijtje.

Met Groenteman in de kast

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier is opgevallen. Hij praat met journalisten. Met virologen. Met politicus. Allemaal mensen die hem verwonderen. De verhalen en gesprekken worden opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

Podcast Harry Bannink

Ja zuster, nee zuster. Toen componist, pianist en arrangeur Harry Bannink op 19 oktober 1999 overleed, liet hij meer dan alleen dit nummer achter wat gegrift staat in Nederlands collectief geheugen. Gijs Groenteman is niet de enige bewonderaar van deze muzikant. Maar, wel de enige die er een spraakmakende podcasts over maakte en er een award mee won. Voor elke aflevering spreekt hij uitgebreid met iemand die samengewerkt heeft met Harry Bannink. Het levert geweldige fragmenten op over toevallige ontmoetingen, periodes van ongebreidelde creativiteit, ruzies, liefde en vriendschap.

Teun & Gijs vertellen alles

Journalisten Teun van de Keuken en Gijs Groenteman maken samen de podcast: Teun & Gijs vertellen alles. Alles. Ja, alles. De mannen kennen elkaar al sinds de middelbare school en zijn sindsdien ‘hartsvrienden’. In iedere aflevering bespreken ze in een uurtje wat ze bezielt, wat ze hebben meegemaakt en wat ze ervan vinden.

Podcast Kunststof

Een podcast met daily culturele content waar verschillende host zich afwisselen met allemaal een eigen expertise. Zo praat Gijs Groenteman deze maand met onder andere Cabaretier Sanne Wallis de Vries die zich boos maakt over hoe laks Den Haag omspringt met de culturele sector en heeft grote zorgen over de huidige tijd.

Nog meer Groenteman

Waar Gijs Groenteman zijn tijd vandaan haalt, vragen we ons af – want deze man is ook te horen in de (actuele) podcasts Koorts. Na de verkiezingen in de chaos in Den Haag compleet. Laat je wekelijks bijpraten door Sheila Sitalsing, Pieter Klok en Gijs Groenteman en de Haagse redactie van de Volkskrant.

Nóg meer Groenteman beluisteren in podcasts? Regelmatig is de journalist te horen in andere shows. We hebben een aantal afleveringen voor je op een rijtje gezet. Maar gebruik ook vooral onze zoekfunctie

  • In aflevering #56 van de podcast Peptalk van Pepijn Schoneveld met Gijs Groenteman, met de grote vraag; hoe interview je de grootste interviewer van Nederland die nota bene ook nog eens zelf podcasts maakt? Pepijn doet het wel, chapeau (7 okt. 2020)
  • In de Monica Geuze Fanpodcasts, seizoen 3 aflevering 10 – Met Gijs Groenteman over milennialstruggels, Franse verlangens en Monica’s kunst (7 mei 2020)
  • Aflevering 277 van Miss Podcast is Misha in gesprek met Gijs Groenteman (19 feb)
  • The Friday Move podcast praat met Gijs Groenteman over zijn eigen podcasts die hij samen maakt met Teun van de Keuken (26 nov. 2020)

*Niet Gijs Groenteman op de foto.

Auteur
Sien
En, wat vind je ervan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

Ook interessant

6 grappige Nederlandse Podcasts

6 grappige Nederlandse Podcasts

Laten we het vandaag hebben over een specifiek genre in de podcastwereld dat je altijd doet glimlachen, ongeacht de dag of het moment: grappige...

107: Aantekeningen uit het ondergrondse 3

Podtip #2: Onder Mediadoctoren

Wekelijks tipt Lieven Heeremans een podcast die de moeite waard is. Deze week: Podcast: Onder Mediadoctoren Aflevering: Afl 149: Vrouwen en...