Zeven beste misdaad podcasts

Niet alleen John van den Heuvel en Peter. R de Vries verdiepen zich in de onderwereld en (on)opgeloste moorden. Podcastsmakers kunnen er ook wat van. En hoe. Ze gaan zelf op onderzoek uit of lichten een indrukwekkende moordzaak uit. 

Zet je koptelefoon maar op want als je van misdaad podcasts houdt, hoef je je de komende tijd niet te vervelen. Je bingt de podcasts in een razend tempo en zit meerdere keren op het puntje van je stoel. Of van je fietsenzadel. Of je bed. Waar jij op dat moment ook je crime podcast beluisterd.

Misdaad podcasts

1. Als de dood

In Als De Dood wordt niet een specifieke zaak uitgebreid beschreven, maar wordt iedere aflevering een ander misdrijf uitgelicht. Geen enkele zaak is te bizar, eng of complex. Over de ‘Dood op Anne Faber’, een ‘seriemoordenaar uit de Twee Wereldoorlog en over de ‘Haagse kindermoorden uit de jaren tachtig.’ De makers onderzoeken alle lagen: van slachtoffer, dader en het politieonderzoek.

2. De Deventer Moordzaak

Over de gewelddadige dood van de weduwe Wittenberg. Waarom werd juist deze moord Nederlands meest roemruchte moordzaak? Talloze vragen struinen in het rond en twintig jaar na de moord is er nog steeds twijfel over de dader en de oorzaak. In deze podcast wordt het voor je uitgelicht. In vier afleveringen die hooguit twintig minuutjes duren. Niet te lang. Dus je bent binnen no time up to date van deze Deventer Moordzaak.

3. De Deventer Mediazaak

Dat de Deventer Moordzaak een berucht gegeven is, blijkt uit het feit dat er weer een volgende podcast over deze moord is gemaakt: deze week is De Deventer Mediazaak uitgebracht. Annegriet Wietsma vraagt zich af wat een doorsnee moordzaak uit 1999 uitgroeide tot een waar mediatribunaal? Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek. De eerste drie afleveringen staan al online!

4. Brand in het Landhuis

Deze podcast is je vast en zeker niet ontgaan. Over het landhuis in Vught, de dood van de rijke Ewald Marggraff en ‘de kunst’. Podcastmaker Simon Heijmans groeit op in dit Brabantse dorp en kent het landgoed maar al te goed door de verhalen over de excentrieke bewoner meneer Marggraff. Simon gaat op onderzoek uit en neemt je in deze podcast mee in zijn avontuurlijke ontdekkingen. Beluister hier alle afleveringen van De Brand in het Landhuis podcast.

5. Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? Vijf afleveringen van ieder een halfuur. Alle namen in deze podcast zijn fictief, maar kunnen we hetzelfde zeggen over dit verhaal…

6. De Laatste Dans

Podcastmaker en muzikant Frans Pollux gaat in De Laatste Dans op zoek naar Uwe, een spoorloos verdwenen stamgast van een Roermonds café. Hij verdween nadat hij na een laatste dans vertelde terminaal te zijn. Maar is Uwe écht dood? Frans is gefascineerd door Uwes verdwijning omdat hij er zelf weleens van droomt te verdwijnen… Vergelijk de podcast met El Tarangu. Over een verdwijning. Een dood. Over een ontdekkingstocht. Spannend, meeslepend en met prachtige muziek.

7. De kofferbakmoord

Op 31 maart 2017 ziet een vrachtwagenchauffeur iets vreemds als hij vroeg in de ochtend langs een kanaal in Drenthe rijdt: er steekt een auto half uit het water. “Als de hulpdiensten de auto later uit het water halen en de kofferbak openen, vinden ze een lijk. Zwaar toegetakeld. Het blijkt van de 31-jarige Ralf Meinema te zijn” – hier beschrijft Marvin Jacobs de beginscene van De Kofferbakmoord. In deze podcast proberen twee journalisten te reconstrueren waarom Ralf op zo’n wrede manier aan zijn einde moest komen…

Op zoek naar meer true crime podcasts? Check ons overzicht van alle waargebeurde misdaad podcasts. Hier vind je tientallen interessante podcasts over dit onderwerp. Mis je nog een podcast? Laat het weten in de comments.

Auteur
Sien
En, wat vind je ervan?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook interessant

Podcasts met Theo Maassen

Theo Maassen is bekend als cabaretier met zijn kenmerkende harde humor en maatschappijkritiek. In zijn shows keren de thema’s hypocrisie...