De beste voetbal podcasts

beste-voetbal-podcasts

Ben je onderweg naar je werk, aan het sporten of heb je gewoon zin om een podcast over voetbal te luisteren? Op deze pagina hebben we de meest interessante podcasts die iets met voetbal te maken hebben voor je op een rijtje gezet. De ene podcast keert wekelijks terug en gaat over het laatste voetbalnieuws terwijl de andere podcast niet perse op de actualiteit is gericht maar dieper ingaat op bijvoorbeeld wedstrijdanalyses en tactieken.

Alleen in Nederland al zijn er tientallen podcasts die over voetbal gaan. Natuurlijk hebben we deze allemaal op onze website staan maar in dit artikel bespreken we een select rijtje. Dit doen we op basis van populariteit, onze luisterervaring en andere beoordelingen. In dit stuk nemen we alleen podcasts mee die over voetbal in het algemeen gaan. Podcasts over bepaalde clubs, competities of spelers laten we achterwege. Het kan dus zeker zo zijn dat je een voetbal podcast in dit rijtje mist maar deel vooral je eigen ervaringen op de betreffende podcast pagina’s! We blijven dit artikel ook bijwerken, laatste update: De Cor Potcast.

AD Voetbal Podcast

We beginnen met de AD Voetbal Podcast. Sinds 12 juni 2018 brengt het Algemeen Dagblad deze podcast uit. Tegenwoordig wordt er vaak 1x per week een nieuwe aflevering online geplaatst. Vaste presentator Hidde van Warmerdam bespreekt met verschillende gasten, voetbaljournalisten van het AD, over het laatste voetbalnieuws. Veel geziene gasten zijn Sjoerd Mossou, Maarten Wijffels en Etienne Verhoef. De podcasts bestaan niet alleen uit nieuws maar blikken ook terug op hoogtepunten uit de voetbalgeschiedenis.

De Cor Potcast

Deze podcast wordt gemaakt door Maarten de Fockert (Excelsior), Thomas Verhaar (Excelsior) en Bart Vriends (Sparta). Allemaal Rotterdammers dus, mede daardoor is de podcast vernieuwd naar Cor Pot die ook voor deze clubs actief was. De afleveringen, die één keer per week verschijnen, luisteren heerlijk weg met mooie anekdotes uit de kleedkamer. Echte verhalen dus van voetballers met een goede dosis zelfspot. Af en toe schuift er ook een interessante gast aan bij het trio, zoals voetballers Adil Auassar en Michiel Kramer.

FC Afkicken

De mannen van FC Afkicken timmeren al aardig wat jaren aan de weg. Zelf noemen ze zich hét online voetbalkanaal van Nederland. Ze zijn op Youtube begonnen en ook al sinds begin 2017 aan de slag met podcasts over voetbal. Gedurende het voetbalseizoen verschijnen er meerdere uitzendingen per week online en duren vaak rond het uur. Hierin bespreekt presentator Neal Petersen de laatste stand van zaken met vaste gasten en vrienden van de show. Het leuke is dat FC Afkicken veel goede connecties heeft met voetballers. De sfeer in de studio en show is zo goed dat spelers vaak net iets meer open zijn dan in andere, formele, interviews.

FOX Sports Voetbalpraat 

De voetbal podcast van FOX heet voetbalpraat. Afleveringen duren steeds niet iets korter dan drie kwartier en verschijnen vaak op zondag en woensdag/donderdag. Voetbalpraat is ook te zien op het televisie- & online kanaal van FOX maar verschijnt dus ook in de vorm van een podcast. De gasten verschillen maar vaak zijn de vaste presentatoren Jan Joost van Gangelen of Pascal Kamperman en de analisten Leo Driessen, Hans Kraay jr, Vincent Schildkamp, Kees Kwakman en Mark van Rijswijk van de partij. In Voetbalpraat gaat het echt om de actualiteit. De dagelijkse gang van zaken binnen de voetbalwereld wordt door deze FOX analisten besproken. Vaak is niet iedereen het met elkaar eens en wordt er lekker gediscussieerd.

Kick-off met Valentijn Driessen

AD is niet de enige krant met een voetbal podcast. Ook De Telegraaf brengt een podcast over dit onderwerp uit. Valentijn Driessen, chef voetbal bij de krant, bespreekt aan het einde van de week samen met andere Telegraaf journalisten het wel en wee binnen het voetbal. Omdat Mike Verweij, Ajax watcher, ook vaak aanschuift is de club uit Amsterdam ook regelmatig onderwerp van gesprek. 

NOS Voetbalpodcast

Elke maandag bespreken de voetbalanalisten van de NOS op Radio 1 het voetbalweekend. De presentatoren en gasten verschillen, maar vaak zijn aanwezig: Jeroen Elshoff, Jeroen Grueter, Jan Roelfs, Jeroen Stekelenburg en Arno Vermeulen. De afleveringen duren vaak zo’n veertig minuten en gaan vooral over de eredivisie. Doordat de podcast aan het begin van de week wordt opgenomen kan mooi de laatste speelronde van de Nederlandse competitie besproken worden.

VI Podcast

Het grootste voetbaltijdschrift van Nederland, Voetbal International, kan natuurlijk niet achterblijven met een podcast. Onder VI Podcast vind je een verzameling van verschillende soorten series. Zo zijn er de podcast series Scorebordjournalistiek, Coëfficiënten Polonaise, Beste [club] sinds 2000, vooruitblikken op speciale wedstrijden en nog veel losse afleveringen. Kortom: de moeite waard als je echt alles over voetbal wil weten. De podcasts van Voetbal International zijn ook vaak zeer deskundig gemaakt doordat deze journalisten dag en nacht met voetbal bezig zijn.

We krijgen ook vragen binnen of Veronica (Voetbal) Inside een podcast heeft. De mannen zijn echter alleen live op televisie te zien. Ook worden de grappigste fragmenten van de uitzendingen van Wilfred Genee, Johan Derksen en Réne van der Gijp op het populaire Youtube kanaal geplaatst.

Welke podcasts over voetbal moeten we meenemen in een volgend artikel? Laat het weten in de comments! En laat natuurlijk je review achter op de betreffende podcast pagina’s.

Auteur
Bram
En, wat vind je ervan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments

Ook interessant

6 grappige Nederlandse Podcasts

6 grappige Nederlandse Podcasts

Laten we het vandaag hebben over een specifiek genre in de podcastwereld dat je altijd doet glimlachen, ongeacht de dag of het moment: grappige...

107: Aantekeningen uit het ondergrondse 3

Podtip #2: Onder Mediadoctoren

Wekelijks tipt Lieven Heeremans een podcast die de moeite waard is. Deze week: Podcast: Onder Mediadoctoren Aflevering: Afl 149: Vrouwen en...