VPRO Gids: Backspace

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van VPRO Gids: Backspace

Totaal 13 afleveringen

In Backspace nemen Cecile Elffers en Elja Looijestijn van VPRO Gids je mee over de elektronische snelweg naar de tijd van langzame verbindingen en snel geld. Ze duiken in de geschiedenis van de baanbrekende websites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen.

Brian Reed over zijn hitpodcast The Trojan Horse Affair 12:10
di 26 apr 2022

Brian Reed over zijn hitpodcast The Trojan Horse Affair

Brian Reed is een van de grootste namen in de podcastwereld. Hij is de man achter S-Town en leverde recentelijk een nieuwe serie af voor Serial en The New York Times, getiteld The Trojan Horse Affair. Elja Looijestijn van de VPRO Gids sprak hem in de lobby van zijn hotel in Oostende.

Wie wint de Libris? Michel Krielaars over ‘Aleksandra’ van Lisa Weeda 07:53
ma 25 apr 2022

Wie wint de Libris? Michel Krielaars over ‘Aleksandra’ van Lisa Weeda

Zes Nederlandse schrijvers beleven spannende tijden. Auke Hulst, Renée van Marissing, Nico Dros, Mariken Heitman, Deniz Kuypers óf Lisa Weeda wint op 9 mei de felbegeerde Libris Literatuurprijs. De VPRO Gids vroeg aan collega’s uit de culturele wereld om een goed woordje te doen voor een van de genomineerden. In deze aflevering: Michel Krielaars, Ruslandkenner en verslaggever bij de boekenredactie van NRC. Hij neemt het op voor het boek 'Aleksandra' van Lisa Weeda.

Wie wint de Libris? Marjolijn de Cock over ‘Willem die Madoc maakte’ van Nico Dros 07:01
ma 25 apr 2022

Wie wint de Libris? Marjolijn de Cock over ‘Willem die Madoc maakte’ van Nico Dros

Zes Nederlandse schrijvers beleven spannende tijden. Auke Hulst, Renée van Marissing, Nico Dros, Mariken Heitman, Deniz Kuypers of Lisa Weeda wint op 9 mei de felbegeerde Libris Literatuurprijs. De VPRO Gids vroeg aan collega’s uit de culturele wereld om een goed woordje te doen voor een van de genomineerden. In deze aflevering: Marjolijn de Cock, zij is Chef boeken van het Parool en zelf ook schrijver. Ze vertelt over 'Willem die Madoc maakte' van Nico Dros.

Hoor Henk, (de Button Boss) 09:50
ma 31 jan 2022

Hoor Henk, (de Button Boss)

Met zijn bedrijf de Button Boss maakte en verkocht Henk Brusse (1940) in de jaren tachtig meer dan vijfhonderd miljoen buttons. Heel Europa liep met zo’n rond blikje plus plaatje uit Enschede op zijn jasje. Daarop stonden voetballers, popsterren of slogans van actiegroepen. Voor- of tegen kernenergie, dat maakte hem niet uit. Iedereen kon bij Henk terecht. Veertig jaar later blikt de Button Boss terug op deze turbulente tijd.

Covercast aflevering 4: Vrouwen 07:08
wo 28 jul 2021

Covercast aflevering 4: Vrouwen

Heel veel kleine, kleurige vrouwtjes van klei maakte fotograaf en kunstenaar Ellen Mandemaker bij een artikel over vrouwen die uitvallen in de wetenschap. Het beeld dat ze maakte is even simpel als duidelijk, maar was moeilijker te maken dan je zou denken. Inge ter Schure zoekt Ellen Mandemaker op in haar atelier in het Friese gehucht Slappeterp.

Covercast aflevering 3: Ophef 09:57
wo 28 jul 2021

Covercast aflevering 3: Ophef

Het coverbeeld voor de Kerstgids van 2011 van fotograaf Krista van der Niet had de potentie om heel wat ophef te veroorzaken. Maar zover is het nooit gekomen, want de foto werd afgekeurd voordat ‘ie op de cover kon belanden. Dus maakte ze een nieuw beeld. Maar of dat nu zoveel braver is? Inge ter Schure zocht Krista van der Niet op in haar studio, en onderzocht wie binnen de VPRO uiteindelijk het beeld heeft tegengehouden.

Covercast aflevering 2: Datastroom 07:38
ma 19 jul 2021

Covercast aflevering 2: Datastroom

De VPRO Gids maakt deze zomer een serie over opvallende covers uit de geschiedenis van de gids. De tweede aflevering gaat over: Digitalisering. Onze online privacy is een hot topic, en dat was het elf jaar geleden ook al. Ontwerper Jona Rotting maakte een even simpel als sprekend coverbeeld: een man die een gepixeld bordje van zijn gezicht voor zijn gezicht houdt. Waarom zou die man zijn identiteit niet willen prijsgeven? Inge ter Schure zoekt Jona Rotting op.

Covercast aflevering 1: Bloot 07:57
di 6 jul 2021

Covercast aflevering 1: Bloot

De VPRO Gids duikt de geschiedenis in aan de hand van kenmerkende covers. De eerste aflevering van deze Covercast kijkt hoe de gids omging met naakt in en vooral óp het blad. Luister naar het verhaal van Margi Geerlinks, ontwerpster van cover #9 uit 2007. Met cosmetische chirurgie bijna alles mogelijk, zoals Sunny Bergman liet zien in haar documentaire Beperkt houdbaar. In ondergoed en op zwarte laarzen met hoge hakken staat ze mooi en zelfverzekerd als aankleedpop op de cover. Om haar heen billen, borsten en zelfs een vagina waarmee haar THT kan worden uitgesteld. Wat is echt en wat is nep, vraag je je af, maar het antwoord op die vraag weet alleen beeldend kunstenaar Margi Geerlinks.

Aflevering 4: Marktplaats 13:19
di 24 dec 2019

Marktplaats

Frank Crébas racete met paarden toen zijn ouders hem vroegen bij hun nieuwe website te gaan werken: Marktplaats.nl. Annemarie Griffioen heeft er zelfs zo veel plezier van dat ze haar huis heeft omgedoopt tot ‘Villa Marktplaats’. Crébas verkocht het bedrijf voor een astronomisch bedrag, maar kwam er al snel achter dat geld niet gelukkig maakt.

Aflevering 3: CU2 16:00
di 17 dec 2019

CU2

CU2 was het eerste grote digitale sociale netwerk van Nederland, nog voor Hyves en Facebook. Op het hoogtepunt van het succes waren er bijna een miljoen profielen, voornamelijk van tieners en jongeren. Oprichter Chris de Waard vertelt over dit uit de hand gelopen experiment en fanatieke gebruiker Lisa Weeda kijkt terug op haar profiel vol foto’s van r&b-artiesten.