VO Leest!

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van VO Leest!

Totaal 14 afleveringen

Podcast over lezen in het voortgezet onderwijs. Voor docenten Nederlands, over jongeren en boeken. VO leest! is een podcast van Het Leesbureau, waarin John Schrijnemakers in gesprek gaat met spraakmakende docenten in het vak.

#14 De leerling aan zet 42:01
zo 3 jul 2022

#14 De leerling aan zet

In deze aflevering bespreken we het boek ‘Wat je van bloed weet’ van Philip Huff met docent Esther Heurter en VWO 5 leerling Tijs van Santvoort. Het verhaal in het boek van Philip Huff is vlot verteld. We zijn getuige van wat er gebeurt in een gezin waarin vader en moeder niet alleen elkaar maar ook hun drie kinderen regelmatig mishandelen. Toen Tijs in de media hoorde van het boek raakte hij meteen geïnteresseerd en vroeg hij aan zijn docent of hij dit boek mocht gebruiken voor zijn boekpresentatie. Luister naar een gesprek over een boeiend boek vanuit twee verschillende perspectieven.

#13 Bestaat Jongerenliteratuur? 51:39
zo 29 mei 2022

#13 Bestaat Jongerenliteratuur?

Dit voorjaar verscheen het nieuwe boek van Aidan Chambers, Tussentijd - over het schrijven voor jongeren. Tussentijd is een pleidooi voor Jongerenliteratuur als zelfstandig genre, los van kinder- en jeugdliteratuur enerzijds en literatuur voor volwassenen anderzijds. In eerste instantie is het vooral een boek over het schrijfproces, over het schrijven van boeken voor jongeren. De liefhebbers van het werk van Chambers leren daarnaast ook veel over de stem van de jongeren, over de lezer-in-het-boek, over échte lezers. ‘VO Leest!’ vraagt zich af of het boek ook voldoende argumenten biedt die de stelling dat Jongerenliteratuur een zelfstandig genre is onderbouwen. Daarover gaan we in gesprek met Marjan Sikkema, Annemarie Drost, Kas Jansen en Jan Kooistra, vier docenten van Het Hogeland College, een havo/vwo school, in het Groningse Warffum.

#12 De stem van het VMBO 47:04
di 3 mei 2022

#12 De stem van het VMBO

Het boek ‘Zonder titel’ van Erna Sassen werd bij verschijning meteen al hoog gewaardeerd. De waardering van de literatuurrecensenten was bijna unaniem positief. Maar hoe zit dat met de jongeren, de lezers waarvoor het boek is geschreven? En dan in het bijzonder de VMBO-leerlingen, de jongeren die in het boek figureren? Hoe lezen de VMBO-leerlingen van docente Caroline Wisse dit boek? Hoe waarderen zíj de illustraties en de gebruikte taal? Luister naar het gesprek over een boeiend boek tussen een fantastische auteur en een bevlogen docent.

#11 Volta Leest! 47:03
wo 23 feb 2022

#11 Volta Leest!

In de nieuwe aflevering van ‘VO Leest!’ spreekt John Schrijnemakers met docenten Matijs Lips, Annemiek Zuur en Stefan Bekink over de fusie van twee scholen tot het Volta College in Beilen. Hoe zorgen ze ervoor dat de programma’s van de twee secties Nederlands op elkaar worden afgestemd, dat de leerlingen een zekere mate van autonomie krijgen in de keuze van teksten? En hoe realiseren ze dat de leerlingen van VMBO tot en met VWO bij een schoolbreed project hun eigen competentie ontdekken en versterken? Luister ook naar een geanimeerd gesprek over dagboeken en lezen, over vaktijdschriften en over het afstoffen van het vak Nederlands

#10, Thuis en op school, deel 4 23:11
vr 10 jul 2020

#10, Thuis en op school, deel 4

Voor deze aflevering kregen we een bijdrage van Lammie Prins, onze MBO-docent die ons deelgenoot maakt van haar lespraktijk in Corona lock-down. In het eerste deel van haar brief vertelt zij over hoe zij haar studenten bij de les probeerde te houden. En hoe zij erin slaagde om hen tóch te laten lezen. Daarnaast werkt ze aan twee zaken tegelijk, ze koppelt leesbevordering aan schrijfvaardigheid. Met drie boekentips van John en nog eens drie van Lammie krijg je bovendien genoeg inspiratie om je boekentas voor de zomervakantie te vullen.

#9 Thuis en op school, deel 3 26:18
ma 15 jun 2020

#9 Thuis en op school, deel 3

De actualiteit van de Corona pandemie lijkt enigszins af te zwakken door de mediastorm omtrent het discriminatie- en racisme vraagstuk. De beweging ‘Black Lives Matter’ beheerst het nieuws zowel op de main-stream-media als op de socials. Voor deze aflevering van ‘VO Leest!’ kiezen wij ervoor om de ingang die veel van deze boeken gebruiken, strijd, te laten voor wat het is. De strijd van BLM is belangrijk, maar wat alle leerlingen in het VO bindt is dat ze jong zijn, tiener- en puberproblemen hebben en hun plek moeten zoeken in deze wereld. Los van kleur zijn er zoveel andere dingen die hun aandacht vragen. Daarom verzamelden we boeken over gekleurde jongeren die hun eigen strijd strijden, hun eigen droom dromen en proberen gelukkig te worden in deze turbulente wereld. Gekleurde, maar o zo gewone jongeren…

#8 Thuis en op school, deel 2 18:45
ma 18 mei 2020

#8 Thuis en op school, deel 2

Voor de tweede aflevering van ‘VO Leest!”, Thuis en op school,  ontvingen we een brief van Marjan Sikkema met een aantal praktische tips om op zinvolle wijze aandacht te besteden aan boeken en leesplezier. Behalve dat zij de luisteraars tipt over de Thuisbieb komen ook de Boekenweek voor Jongeren en Literatour ter sprake. Daarna wijst zij op het recent gepubliceerde onderzoek van Jeroen Dera en Nils Lommerde over de vraag welke boeken docenten geneigd zijn het eerst te adviseren aan hun leerlingen. En behalve de onvermijdelijke boekentips van John kregen we er ook een van Marjan.

#7 Thuis en op school, deel 1 29:41
do 16 apr 2020

#7 Thuis en op school, deel 1

Ook 'VO Leest!' zit nog midden in de restrictieve maatregelen door het corona-virus. Deze aflevering gaan we dus niet bij één van onze docenten op bezoek. Voor de zevende aflevering van 'VO Leest!' blijven we thuis. Voor deze “Thuis en op school”-opnames beperken we ons tot het geven van lekkere boekentips, echter niet zonder onze docenten een stem te geven in de vorm van een brief of column. Matijs Lips gaat in op de waarde van lezen voor onze democratie en John Schrijnemakers bespreekt 5 boeken. Deze zijn vooral geschikt voor Mavo 4 klassen en de klassen 3 en 4 van het Havo en VWO. Als toegift schreef Matijs ook nog een gedicht over schrijven in coronatijden.

#6 Lezen in het VMBO rond het thema Vrijheid 01:00:08
vr 13 mrt 2020

#6 Lezen in het VMBO rond het thema Vrijheid

Docent Caroline Wisse en auteur Annemarie van den Brink praten over het zojuist verschenen boek ‘Oorlog in inkt’, een verzameling verhalen op basis van 14 dagboekfragmenten van kinderen in Nederland én Nederlands Indië. Relevante fragmenten uit de nieuwe uitgave van ‘Nog een stuk!’ komen ook ter sprake met speciale aandacht voor de ‘Spoken Word’ filmpjes. Omdat Caroline ook graag werkt met beelden in de klas en óók de tijdslijn naar onze recente geschiedenis doortrekt gebruikt zij veel films en videomateriaal in haar lessen. Bijvoorbeeld de verfilming van ‘Toen mijn vader een struik werd’ van Joke van Leeuwen. Daarnaast komt ook nog de actuele documentaire van SchoolTV ‘Mijn zoon is Jihadist’ ter sprake.

#5 Vrij Lezen op het MBO 01:00:50
di 18 feb 2020

#5 Vrij Lezen op het MBO

Lammie Prins van het Deltion College vertelt over haar eigen lespraktijk. Waarom kiest zij, met slechts anderhalf uur Nederlands per week, er tóch voor om een substantieel deel van die beperkte tijd in te ruimen voor Vrij Lezen? Hoe laat zij MBO-studenten alle vier de basisvaardigheden oefenen met teksten van hun eigen keuze en gebruikt ze bv. creatief schrijven? En hoe start jíj met Vrij Lezen in je eigen klas en hoe overtuig je je collega's om óók Vrij Lezen in te voeren in hun lessen? Ook deze keer geven Lammie en John leestips voor het VO/MBO.