Tergooi Podcast

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Tergooi Podcast

Totaal 28 afleveringen

Interviews met medisch specialisten uit ziekenhuis Tergooi over ontwikkelingen in hun vakgebied, hun drijfveren en hun betrokkenheid bij patiënten.

#26 Uroloog dr. Maurits Barendrecht over nierkanker 29:20
do 24 nov 2022

#26 Uroloog dr. Maurits Barendrecht over nierkanker

Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 2.600 mensen de diagnose nierkanker. Op het gebied van nierkanker is Tergooi MC één van de grootste ziekenhuizen van Nederland. Wat is nierkanker precies, hoe ontdek je het en welke opties heb je als patiënt? Dat vertelt uroloog dr. Maurits Barendrecht in deze aflevering van de Tergooi Podcast. 'Wat we willen is dat mensen zelf, goed geïnformeerd, een beslissing nemen over hun behandeling.' Een greep uit de vragen in deze podcast over nierkanker: Hoe merk je dat je nierkanker hebt? Hoe vaak komt nierkanker voor? Waarom krijg je nierkanker? Kan je overlijden aan nierkanker? Welke behandelingen zijn er mogelijk bij nierkanker? Moet je altijd behandeld worden voor nierkanker? Hoe verloopt het herstel na een nierkankeroperatie? Welke risico's zijn er verbonden aan een nierkankeroperatie? Kan je als patiënten meebeslissen over je behandeling? Is er een verschil in behandeling tussen vroeger en nu? Wat staat er in de toekomst te gebeuren op het gebied van nierkanker? Hoe kan je de kans verkleinen dat je nierkanker krijgt?

#25 Orthopedisch chirurg Roel de Haan over knieprothese operatie 23:22
ma 12 sep 2022

#25 Orthopedisch chirurg Roel de Haan over knieprothese operatie

In Tergooi MC krijgen ieder jaar tussen de 400 en 500 mensen een kunstknie. Daarmee is het plaatsen van deze zogenaamde knieprothese één van de meest voorkomende operaties. Wat is een knieprothese precies en hoe verloopt een knieprothese-operatie? Dat vertelt orthopedisch chirurg dr. Roel de Haan in deze aflevering van de Tergooi Podcast aan presentator Marjolein Wikkerman. Een greep uit de vragen in deze podcast over knieprothese (kunstknie) : Wanneer kom je in aanmerking voor een knieprothese? Hoe verloopt het traject naar een operatie? Waarvan is een knieprothese gemaakt? Hoe verloopt de operatie en wie zijn daarbij aanwezig? Krijgt iedereen dezelfde kunstknie of zijn er verschillen? Wanneer kan je weer lopen na een operatie en wanneer start de fysiotherapie? Hoe lang duurt het volledige herstel na een operatie? Welke risico’s zijn er verbonden aan een operatie? Wat kan je allemaal met een kunstknie? Heeft dr. Roel de Haan nog speciale tips? Meer weten over een knieoperatie in Tergooi MC? Kijk dan op https://www.tergooi.nl/patienteninformatie/totale-knieprothese/ Interviews in de Tergooi Podcast bieden een interessante inkijk in de mens achter de medisch specialist, de ontwikkelingen in het ziekenhuis en de medische stand van zaken. Meer informatie: https://www.tergooi.nl/podcast/. De makers van deze Tergooi Podcast zijn Marjolein Wikkerman en Marco Postma.

#24 Chirurg Eddy Hendriks over liesbreuken 24:14
ma 27 jun 2022

#24 Chirurg Eddy Hendriks over liesbreuken

In Nederland worden ieder jaar tussen de 25.000 en 27.000 mensen geopereerd aan een liesbreuk. Daarmee is het een van de meest voorkomende operaties. Wat is een liesbreuk precies en hoe verloopt een liesbreukingreep? Dat vertelt chirurg Eddy Hendriks in deze aflevering van de Tergooi Podcast. 'Vroeg bleef je na een liesbreukoperatie twee weken in het ziekenhuis, tegenwoordig mag je dezelfde dag weer naar huis' Interviews in de Tergooi Podcast bieden een interessante inkijk in de mens achter de medisch specialist, de ontwikkelingen in het ziekenhuis en de medische stand van zaken. Meer informatie: https://www.tergooi.nl/podcast/

#23 Kinderarts Carole Lasham over huilbaby’s 32:34
di 17 mei 2022

#23 Kinderarts Carole Lasham over huilbaby’s

Twintig procent van alle ouders zoekt hulp omdat hun baby huilt. Kinderarts Carole Lasham weet alles over baby’s die huilen en over baby’s die overmatig huilen. Ze schreef zelfs een boek waarin ze uitlegt hoe je een huilende baby in vijf simpele stappen stil kan krijgen. In deze aflevering van de Tergooi Podcast vertelt ze er alles over. ‘Ik noem een huilbaby liever een baby met een regulatieprobleem’ Een greep uit de vragen in deze podcast over huilbaby’s: Waarom huilen baby’s in het algemeen? Wanneer is een baby een huilbaby? Hoeveel baby’s hebben last van overmatig huilen? Wat is de oorzaak dat je baby overmatig huilt? Wat kunnen medische oorzaak voor overmatig huilen zijn? Is er ook een verband tussen roken en huilbaby’s? Komen huilbaby’s vaker voor in bepaalde gezinnen en situaties? Wat zijn de gevolgen van overmatig huilen voor je baby? Hoe kun je voorkomen dat het huilen je als ouder te veel wordt? Hoe werkt de 5S’en methode (ook wel Karp-methode genoemd)? Wat is essentieel bij het toepassen van deze 5S-methode? Wanneer kom je als ouder met huilbaby bij Tergooi MC? Is er een verschil tussen de behandeling van huilbaby’s tussen vroeger en nu?

#22 Oogarts Wibbien Siewertsz van Reesema over staar 22:15
di 5 apr 2022

#22 Oogarts Wibbien Siewertsz van Reesema over staar

Oogarts Wibbien Siewertsz van Reesema vertelt in deze aflevering van de Tergooi Podcast wat staar precies is en wat je verschijnselen zijn. Daarnaast legt ze, stap voor stap, uit hoe een staaroperatie verloopt. ‘Voor patiënten gaat na een staaroperatie vaak een hele wereld open’ Een greep uit de vragen in deze podcast: Wat is staar precies? Bij wie komt het voor? Is staar erfelijk? Kan je voorkomen dat je staar krijgt? Hoe verloopt een staaroperatie? Is het nodig om je speciaal voor te bereiden op een staaroperatie? Hoe lang duurt een staaroperatie eigenlijk? Hoe wordt je verdoofd bij een staaroperatie? Wat zie je bij een staaroperatie? Wat zijn de risico’s van een staaroperatie? Wanneer kan en mag je weer kijken na een staaroperatie? Kan je meerdere keren staar aan hetzelfde oog krijgen? Wat is de rol van de staarconsulenten op de polikliniek Oogheelkunde? De techniek op het gebied van staaroperaties ontwikkelt zich razendsnel. Zo kan je als patiënt bij een staaroperatie tegenwoordig kiezen uit verschillende soorten lenzen. Wat zijn de verschillen tussen deze lenzen? En wat zijn premium lenzen? Wibbien Siewertsz van Reesema legt het uit.

Anesthesiologen Erna Blommers en Tanja Beldman over anesthesie 14:10
ma 14 mrt 2022

Anesthesiologen Erna Blommers en Tanja Beldman over anesthesie

Erna Blommers en Tanja Beldman zijn anesthesiologen. Zij zorgen voor de verdoving waardoor je tijdens de operatie geen pijn voelt. In deze nieuwe aflevering van de Tergooi Podcast vertellen ze over de verschillende anesthesietechnieken: de algehele narcose, de ruggenprik en lokale zenuwblokkade. ‘Mensen vinden anesthesie vaak het meest spannende onderdeel van hun operatie’ Een greep uit de vragen in deze podcast: Wat is anesthesiologie precies? Op welke afdeling werkt een anesthesioloog? Welke verschillende manieren van verdoving zijn er om niets te voelen tijdens een operatie? Hoe gaat de aanloop naar een operatie? Hoe verloopt de operatiedag? Hoe lang duurt het om bij te komen uit een algehele narcose? Blijft een algehele narcose nog lang ‘in je lijf zitten’? Kan iedereen een algehele narcose krijgen? Hoe werkt een ruggenprik? Wat zijn de risico’s van een ruggenprik? Wat zijn de twee verschillende manieren om een ruggenprik te krijgen? Wanneer is verdoving via een lokale zenuwblokkade mogelijk? Heb je als patiënt een keuzemogelijkheid?

#20 Plastisch chirurgen Sanne Moolenburgh en Saskia Fuchs over borstreconstructie 23:27
do 3 feb 2022

#20 Plastisch chirurgen Sanne Moolenburgh en Saskia Fuchs over borstreconstructie

Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Tijdens het behandeltraject is soms een borstamputatie nodig waarbij de hele borst wordt verwijderd. In deze nieuwe aflevering van de Tergooi Podcast vertellen plastisch chirurgen Sanne Moolenburgh en Saskia Fuchs hoe zij vrouwen via een zogenaamde reconstructie een nieuwe borst kunnen geven. Kijk voor meer informatie op https://www.tergooi.nl/borstreconstructie/

#19 Prof. dr. Pieter Willem Kamphuisen over preventie en gezondheid 36:56
vr 28 jan 2022

#19 Prof. dr. Pieter Willem Kamphuisen over preventie en gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is het motto van professor dr. Pieter Willem Kamphuisen. In Tergooi behandelt hij als internist op de afdeling Interne Geneeskunde van Tergooi MC patiënten met vaatlijden. In deze aflevering van de Tergooi Podcast gaat Wencke Fassbender uitgebreid met hem in gesprek over de relatie tussen gezondheid, gezond leven en preventie. Het resultaat is een boeiend gesprek met een bevlogen arts: ‘Gezonde producten zouden veel goedkoper moeten zijn.’

#18 Dermatologen Laura Kienhorst en Rutger van der Waal over spataders 17:19
ma 13 dec 2021

#18 Dermatologen Laura Kienhorst en Rutger van der Waal over spataders

Blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders: iedereen weet wel hoe spataders eruit zien. In deze nieuwe aflevering van de Tergooi Podcast vertellen dermatologen dr. Laura Kienhorst en dr. Rutger van der Waal alles wat je moet weten over spataders en wat de spataderzorg in Tergooi MC zo bijzonder maakt. Ze staan uitgebreid stil bij preventie, oorzaken, verschijnselen, behandelingen en nazorg.

#17 Maag-darm-leverarts Marianne Smits over darmkanker en het bevolkingsonderzoek 22:51
do 28 okt 2021

#17 Maag-darm-leverarts Marianne Smits over darmkanker en het bevolkingsonderzoek

In deze aflevering van de Tergooi Podcast gaat maag-darm-leverarts dr. Marianne Smits dieper in op darmkanker. Darmkanker is een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor genoemd, dat in de dikke darm uit een poliep ontstaat. Het is een van de meest voorkomende kankersoorten: één op de twintig mensen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Luister naar deze podcast en kom in 22 minuten alles aan de weet over darmkanker. ‘Het is belangrijk je eigen ontlasting eens in de zoveel tijd te bekijken’. In onze regio komt darmkanker door de oudere bevolkingssamenstelling zelfs vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Het goede nieuws is dat als het in een vroeg stadium ontdekt wordt het één van de best behandelbare vormen van kanker is. Maar hoe kom je erachter dat je darmkanker hebt? Wat zijn oorzaken van het ontstaan van darmkanker? Kan het krijgen ervan erfelijk zijn bepaald? En welke behandelingen zijn mogelijk? Hoe verlopen de onderzoeken en behandelingen? Op deze en andere vragen geeft dr. Marianne Smits in deze podcast antwoord. Ze gaat dieper in op de verschillende stadia van de ziekte en vertelt aan presentator Wencke Fassbender met welke zorgverleners je te maken krijgt. Ook geeft ze een aantal tips die het risico op het krijgen van darmkanker verkleinen. Ook staat ze uitgebreid stil bij het bevolkingsonderzoek naar darmkanker waarvoor mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 tot en met 75 jaar periodiek een oproep krijgen. De eerste fase van dit onderzoek bestaat uit een ontlastingstest die mensen thuis doen en insturen voor analyse. Als er bloed in de ontlasting wordt gevonden krijg je een oproep voor een vervolgonderzoek. Je krijgt dan eerst een gesprek met een verpleegkundige die uitleg geeft over dit kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie). Marianne Smits: ‘Dit bevolkingsonderzoek is ontzettend belangrijk omdat de darmkanker die we op deze manier ontdekken zich veelal nog in een voorstadium bevindt. Zo wordt het veel vroeger ontdekt dan wanneer je zelf klachten zou ervaren. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter.’ Maag-darm-leverarts dr. Marianne Smits (1965) werkt sinds 2009 in Tergooi MC. Voorheen werkte zij in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) waar ze uitsluitend patiënten met kanker behandelde. In haar werk op de Maag-, Darm-, en Leverziekten polikliniek in Tergooi MC is de behandeling en begeleiding van kankerpatiënten nog steeds één van haar aandachtsgebieden, maar richt zij zich ook op het breder uitoefenen van haar specialisme maag-, darm-, leverziekten. Interviews in de Tergooi Podcast bieden een interessante inkijk in de mens achter de medisch specialist, de ontwikkelingen in het ziekenhuis en de medische stand van zaken.