Stop! De podcast | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Stop! De podcast | BNR

Totaal 11 afleveringen

Bedrijven willen wel stoppen met lang vergaderen of met projecten die niet van de grond komen, maar het lukt vaak niet. In Stop! de podcast zoeken stop-expert Marije van den Berg en presentator Meindert Schut naar manieren om goed te stoppen.

#10 Stoppen met bouwprojecten 42:48
wo 16 dec 2020

#10 Stoppen met bouwprojecten

Volkshuisvesting. Dat is het belangrijkste doel voor een woningcorporatie. Lekker bouwen dus. De woningnood is hoog, dus dat is hard nodig. Maar het maatschappelijk belang is groot, en trouwens ook het financiele. Soms worden projecten daardoor nodeloos ingewikkeld en risicovol. Hoe kun je nog goed stoppen als de belangen enorm groot zijn en er al miljoenen euros in een project zijn gepompt? Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen in Hilversum heeft daar ervaring mee en trapte niet in de sunk cost fallacy. Hij heeft de stekker uit een aantal grote projecten getrokken. En ondertussen stopte hij ook nog eens met huurverhogingen. Hoe hij dat heeft gedaan legt hij uit in deze aflevering van Stop! De podcast.

#9 Goed stoppen tijdens een transitie 49:15
wo 9 dec 2020

#9 Goed stoppen tijdens een transitie

De wereld om ons heen is voortdurend in transitie. Fundamentele systeemveranderingen, zoals de energietransitie of in de economie, maar ook kleinere zoals nieuwe verdienmodellen voor bedrijven omdat het oude gewoon niet meer goed werkt. Vaak veranderen we pas als er een crisis is. Alsof we die niet hebben kunnen zien aankomen, terwijl de trends vaak allang zichtbaar waren. Derk Loorbach is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit en directeur van bureau Drift. Hij doet met zijn collegas onderzoek naar die grote veranderingen rond klimaat, mobiliteit en economie. Als je die veranderingen goed in de gaten houdt, stelt dat je ook in staat om goed te stoppen met het oude. Dit keer een diepgravende editie van Stop! De podcast... eentje om wellicht een paar keer te luisteren. Hebben wij ook gedaan.

#8 Stoppen met winstverslaving 38:20
wo 2 dec 2020

#8 Stoppen met winstverslaving

In deze aflevering nemen we de financiële wereld onder de loep. We lijken verslaafd aan steeds meer winst en hogere rendementen. Pensioenfondsen investeren nog steeds in vervuilende sectoren en de tabaksindustrie weet nog altijd flink wat geld uit de markt te halen, terwijl we weten dat de schade groter is dan de opbrengst. Hoe kunnen we daarmee stoppen en kan de financiële wereld dat van binnenuit? Bedrijfseconoom Willem Schramade werkte jarenlang in de wereld van vermogensopbouw. Hij stapte eruit omdat hij tegen muren opliep. Nu is hij als onderzoeker verbonden aan het platform Sustainable Value Creation van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en schreef het boek Duurzaam Kapitalisme. Volgens hem zitten we vast in modellen, die alleen naar het rendement kijken en blind zijn voor zaken als het klimaat en de samenleving.

#7 Stoppen in de zorg 43:52
wo 25 nov 2020

#7 Stoppen in de zorg

We duiken deze aflevering in de zorg. Een omgeving waar het draait om effectiviteit maar waar ook het motto geldt: bij twijfel niets doen. Terwijl er hoge verwachting zijn van ingrepen en van medicijnen. Er gaat ongelooflijk veel geld om in de zorg, maar dat geld wordt lang niet altijd goed besteed. Afspraken zijn er wel om de overdaad aan administratie tegen te gaan, en overbehandeling en overdiagnostiek te voorkomen. Maar hoe zorgen we ervoor dat we het ook gaan doen? 70 procent van de mensen die in de wachtkamer van Cardioloog Ivo van der Bilt komen heeft bijvoorbeeld helemaal geen hartprobleem als oorzaak van hun klachten. Hij zet nu Artificial Intelligence in om het aantal patiënten in zijn wachtkamer te verminderen.

#6 Stop de druk van buiten 40:34
wo 4 nov 2020

#6 Stop de druk van buiten

Eva Naaijkens is schoolleider van de Alan Turingschool in Amsterdam en schrijver van het boek En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? Stoppen betekent voor haar vooral niet beginnen aan allerlei extra onderwijsprogrammas en juist focus aanbrengen op datgene waarvoor de school bedoeld is: lesgeven. Dat betekent ook, nee zeggen tegen druk van buiten. Je hoort er alles over in deel 6 van Stop! De podcast.

#5 Stoptekens 39:42
wo 28 okt 2020

#5 Stoptekens

Stoppen, we vinden het maar lastig. Voordat je kunt stoppen moet je eerst weten waar je precies mee gaat stoppen binnen jouw organisatie. De kunst is om de stoptekens te zien. Die zijn er vaak genoeg merkte Meta Knol, directeur van Museum de Lakenhal in Leiden. Zij deed iets wat geen museumdirecteur ooit eerder deed. Stoppen met de zogenaamde blockbuster tentoonstellingen, megagrote tentoonstellingen met het doel om zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Die beslissing vindt nu navolging in de museale wereld. Hoe zij de organisatie meekreeg in dit plan hoor je in deze podcast.

#4 Afleren 40:10
wo 21 okt 2020

#4 Afleren

Stoppen met een succesformule. Weinig ondernemers en bedrijven zullen daarover piekeren. Toch is het soms nodig. Rick Pastoor, voormalig Head of Product bij Blendle en schrijver van het boek GRIP, doet het wel. In aflevering 4 van Stop! De podcast legt hij uit waarom hij de stekker trekt uit een goedlopend membership-systeem en wat ervoor nodig is om heel precies te stoppen. En dus ook wat je af moet leren.

#3 Stoppen voor het faillissement 33:49
wo 14 okt 2020

#3 Stoppen voor het faillissement

Stoppen is geen optie voor veel ondernemers. Ze gaan door tot het bittere eind, voelen zich verantwoordelijk voor hun medewerkers of zien stoppen als falen. Het gevolg is dan vaak een naar faillissement, terwijl op tijd stoppen ook veel ellende kan voorkomen. Marije Hovestad van de Kamer van Koophandel roept daarom in deel 3 van Stop! De podcast ondernemers op om eens wat vaker aan stoppen te denken.

#1 Stoppen met je startup 33:52
wo 30 sep 2020

#1 Stoppen met je startup

Het ligt niet in de aard van de ondernemer om ergens mee te stoppen. Doorzetten en nooit opgeven om je doel te bereiken. Boterhammen met pindakaas tot het lukt. Maar wanneer stop je met die veelbelovende startup die maar niet uit de startblokken komt? Ondernemer Liat Azulay had er een burnout voor nodig om erachter te komen.

#2 Stoprituelen 35:57
di 29 sep 2020

#2 Stoprituelen

Om goed te stoppen moet je afscheid nemen. In ons persoonlijke leven hebben we daar allerlei rituelen voor, maar binnen het bedrijfsleven en organisaties vinden we het knap lastig om afscheid te nemen van het oude. Toch is dat hard nodig om goed te starten met het nieuwe, zegt corporate antropoloog Danielle Braun in deel 2 van Stop! de podcast.