Spoorcast

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Spoorcast

Totaal 38 afleveringen

In de Spoorcast praten Arjan Spoormans (da’s zijn echte naam), Arno Leblanc en Elger van der Wel over het reizen per trein en alles wat daar bij komt kijken. Soms een beetje nerdy, maar dit is zeker geen podcast over de nummers en revisies van treinstellen. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

De opleiding tot conducteur 01:15:33
do 1 dec 2022

De opleiding tot conducteur

Om het personeelstekort op te vangen gaat NS kantoorpersoneel inzetten als assistent-conducteur. Maar conducteur zijn is niet iets wat je 'zomaar' even doet. Om hoofdconducteur te worden moet je een paar maanden in opleiding. Wat leer je dan allemaal? Arjan, Arno & Elger vragen het aan conducteur Sanne Kuijpers. Daarnaast hebben we het over de nieuwe dienstregeling, bezoeken we een Zeeuws station en is Arjan terug op YouTube!Linkjes:Beelden van de botsing tussen een trein en een lege bus in Bergen op Zoom.Bekijk enkele illustraties uit het boek 'Van Apekop tot Dwarsligger'.Informatie van ProRail over aanleg vierde perron op station Tilburg.Volg de Spoorcast op Instagram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Te korte treinen – met Thijs van Daalen 01:05:19
di 1 nov 2022

Te korte treinen – met Thijs van Daalen

Het was één van de grootste klachten van reizigers dit najaar: de treinen zijn te kort. Waarom zijn er na het uitkleden van de dienstregeling door NS in september geen langere treinen ingezet? Thijs van Daalen, regisseur Vraag & Aanbod bij NS, legt uit hoe dat kan en - niet onbelangrijk - waarom het beter wordt. Daarnaast maak je als Spoorcast-luisteraar kans op een prijs en gaan Arjan, Arno & Elger op zoek naar kroepoek.Linkjes:Beelden van de botsing tussen een trein en een lege bus in Bergen op Zoom.Bekijk enkele illustraties uit het boek 'Van Apekop tot Dwarsligger'.Informatie van ProRail over aanleg vierde perron op station Tilburg.Volg de Spoorcast op Instagram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

De uitdagingen voor een rooskleurige spoortoekomst – met Prof.dr. Rob Goverde 01:22:25
za 1 okt 2022

De uitdagingen voor een rooskleurige spoortoekomst – met Prof.dr. Rob Goverde

Wat zijn de grootste bedreigingen of uitdagingen voor de toekomst van het Nederlandse spoor? Omdat we die vraag zelf niet goed kunnen beantwoorden, krijgen we in deze aflevering van de Spoorcast hulp van een expert: Prof.dr. Rob Goverde van de TU Delft. Hij vertelt onder meer over automasteringsuitdagingen en legt uit waarom internationaal treinverkeer zo complex is. Daarnaast hebben Arjan, Arno en Elger een wel heel bijzonder stationsbezoek meegemaakt, wordt Arno gestalkt door een conducteur (of andersom) en denken we er over na om een paar treinstellen te kopen.Linkjes:Nieuwsbericht over de verkoop van ICR-treinstellen door NS.Artikel NRC 'De problemen op het spoor zijn nog lang niet voorbij'.Uitlegvideo over ATO van ProRail.Volg de Spoorcast op Instagram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Spoorherinneringen uit je jeugd 01:32:46
do 1 sep 2022

Spoorherinneringen uit je jeugd

Een bomvolle Spoorcast deze maand, want naast de 'gewone' acturailtjes moeten we het uitgebreid hebben over de afschaling van de dienstregeling door de NS. Als hoofdonderwerp gaan Arjan, Arno en Elger terug naar hun jeugd en proberen we erachter de komen waar onze treinfascinatie vandaan komt. Verder brengen we een bezoek aan een verbouwd station in 't Gooi en bellen we met een ICB'er.Linkjes:Nieuwsbericht van de NS over afschaling van de dienstregeling.Uitleg over OVpay.OvDRail_Jan op Twitter.Het filmpje dat werd ingestuurd: "Riding on a Train," The Train Song by StoryBotsVolg de Spoorcast op Instagram. Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.

Het ontwerpen van treinen – met Niels Greif 01:34:14
ma 1 aug 2022

Het ontwerpen van treinen – met Niels Greif

Niels Greif begon in 1970 als treinontwerper bij NS Design, waar hij door de jaren heen diverse functies had. Hij schreef er een prachtig boek over: Treinen ontwerpen bij de Nederlandse Spoorwegen 1970 - 2015. Niels schuift aan in deze podcast om te praten over de inrichting van treinen, van afvalbakjes tot kunst. Daarnaast bespreken Arjan, Arno en Elger het ontwerp van de ICNG met hem, want die werd afgelopen maand gepresenteerd aan het publiek. Verder nemen we een kijkje op station Zwolle, hebben we het over de populariteit van internationale treinen deze zomer en bellen we met een machinist die dol is op nieuwe treinen.Linkjes:Nieuwsbericht van NS over de groei van het aantal internationale treinreizigers.Waarschuwing van ProRail over spooronderhoud deze zomer.Het boek 'Treinen ontwerpen bij de Nederlandse Spoorwegen' van Niels Greif.Video met rondleiding door de ICNG.Volg de Spoorcast op Instagram. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Met de Thalys naar Parijs 01:01:38
vr 1 jul 2022

Met de Thalys naar Parijs

De Spoorcast goes international. Deze aflevering komt niet vanuit de Spoorcast-studio Utrecht, maar vanaf Gare du Nord in Parijs. We vertellen over onze ervaringen met de Thalys en over wat er in onze ogen nog beter zou kunnen op het gebied van internationaal treinvervoer. Verder hebben we het over de treinsimulator die de NS inzet om nieuwe machinisten te werven en over batterij- en waterstoftreinen. Uiteraard is er ook een nieuwe spoormedewerker van de maand; daarvoor zoeken we vanuit Parijs contact met Venlo.Linkjes:Agenda met waar de treinsimulator wanneer te vinden is.Artikel van ProRail over een toekomst zonder diesteltreinen.Volg de Spoorcast op Instagram. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Personeelstekort raakt het spoorvervoer 01:13:16
wo 1 jun 2022

Personeelstekort raakt het spoorvervoer

Het personeelstekort raakt het vervoer per spoor op allerlei manieren. Niet alleen rijdt de NS noodgedwongen met minder treinen, ook is het oplossen van het calamiteiten door ProRail en het regelen van vervangend (bus)vervoer een grote uitdaging. Arjan, Arno en Elger gaan in deze Spoorcast uitgebreid in op het personeelstekort dat, net zoals veel andere sectoren, ook het spoor raakt. Daarnaast is er een algemene malaise bij onze zuiderburen, nemen we afscheid van het spoorkruis en gaan we op reportage in Flevoland.Linkjes:Artikel RTL Nieuws over de elektrische OV-fiets.Item RTV Utrecht over de laatste ritten over het spoorkruis bij Blauwkapel.Videobeelden van de beweegbare bovenleiding van het spoorkruis.De Volkskrant schreef over het personeelstekort bij de NS.Volg de Spoorcast op Instagram. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Het prijskaartje van treinreizen 01:16:30
zo 1 mei 2022

Het prijskaartje van treinreizen

Met het hele gezin met de trein op pad zonder korting is prijzig, maar als je wat vaker met de trein gaat is de trein echt niet zo duur. Dat terwijl autorijden in de praktijk juist veel duurder is dan veel mensen denken. En hoe zit dat met internationaal treinen vs. vliegen? Arjan, Arno en Elger bespreken het - helemaal gratis - in deze Spoorcast. Uiteraard blikken ze ook terug op de storing begin april, leren ze wat van een spoormedewerkers en reizen ze af naar een provinciehoofdstad om het verbouwde station te bekijken. Linkjes:Nieuwsbericht van 1Limburg over de Maaslijn.Artikel van de Telegraaf over ProRail die roltrappen in de ban wil doen.Kosten van een auto volgens het Nibud.Interview met hoofdconducteur Tio in het Brabants Dagblad.Volg de Spoorcast op Instagram. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Antwoord op jouw spoorvragen 01:10:24
vr 1 apr 2022

Antwoord op jouw spoorvragen

In deze editie van de Spoorcast doen we het helemaal anders. In plaats van een onderwerp dat we zelf hebben uitgekozen, vroegen we jullie om vragen in te sturen en die beantwoorden in een soort AMA-aflevering. Uiteraard ontbreken de vaste onderdelen niet: Arjan, Arno en Elger bezoeken een station dat erg internationaal aanvoelt, er zijn drie spoormedewerkers van de maand en daarnaast schokkend nieuws over een bekende NS'er die vertrekt (en dan bedoelen we niet Marjan Rintel).Linkjes:Uitleg van ProRail over aanpassing stationsklokken bij de invoering van de zomertijd.Nieuwsbericht van de NS over proef met tot 60 procent korting op rustige momenten.De knalroze Ouigo Classique bekijk je hier.De 1 aprilgrap van NS over conducteurs die gaan fluiten op hun vingers.Volg de Spoorcast op Instagram. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

De achterkant van de reisinformatie 01:21:16
di 8 mrt 2022

De achterkant van de reisinformatie

We hebben deze aflevering weer een gast in de Spoorcast! Robbert Noordzij is als Senior Software Engineer verantwoordelijk geweest voor het bouwen van een compleet nieuw systeem dat de reisinformatie van alle treinen in Nederland uitserveert aan bijvoorbeeld de stationsborden, NS-app en 9292. Waarom moest dit systeem worden vernieuwd en wat biedt dat voor mogelijkheden voor reizigers? Robbert legt het allemaal uit. Daarnaast bezoeken Arno, Arjan en Elger het best gewaardeerde station van Nederland, blikken we terug op storm Eunice en bellen we met een spoormedewerker die zijn handen vol heeft aan fietsen in de trein.Linkjes:Artikel van De Telegraaf over toegenomen agressie op het spoor.Het persbericht van de NS hierover.Artikel van NS over de meest gewaardeerde stations.Overzicht van waarderingen treinstations in Nederland.Nieuwsbericht over de fietsreservering op het traject Gouda - Alphen aan de RijnVolg de Spoorcast op Instagram. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.