Sound of Science

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Sound of Science

Totaal 24 afleveringen

Moraalfilosofe Katleen Gabriels gaat in gesprek met Lieven Scheire in op de ethische kant van technologie. Want is techniek eigenlijk wel neutraal? Volgens Katleen namelijk niet. Ze wil ons dan ook bewust maken van de rol die technologie speelt op ons leven.

Sound of Science #24 – Ruud van Sloun 51:49
vr 18 dec 2020

Sound of Science #24 – Ruud van Sloun

Ruud van Sloun, onlangs door Elsevier nog uitgeroepen tot een van de 30 meest veelbelovende talenten van ons land, praat in deze podcast over de toepassing van kunstmatige intelligentie in de medische wereld. Volgens de jonge onderzoeker hoeven artsen helemaal niet bang te zijn voor AI. Integendeel: slimme beeldvorming en -herkenning kan artsen juist een heleboel extra ogen en handen geven die met hen meedenken en meewerken.

Sound of Science #23 – Kitty Nijmeijer 50:03
wo 9 dec 2020

Sound of Science #23 – Kitty Nijmeijer

Een mogelijke oplossing voor het stikstofprobleem? Chemie. De cruciale technologie om tot een echt circulaire economie te komen? Chemische technologie. Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membraantechnologie, gaat in op de vooroordelen, de mogelijkheden, en de kansen die chemische technologie ons biedt. En legt tussendoor ook nog even uit hoe je eigenlijk een membraan maakt.  Bekijk ook haar TEDx talks: Useful from useless How to provide clean water for everyone

Sound of Science #22 – Gijs Dubbelman 51:17
do 26 nov 2020

Sound of Science #22 – Gijs Dubbelman

Op de achterbank van de auto leren mensen al van jongs af aan hoe de wereld eruit ziet en zich gedraagt. Gijs Dubbelman, AI-onderzoeker bij het Mobile Perception Systems Lab en EAISI, wil dat auto’s net zo slim worden. Zelfrijdende auto’s moeten niet alleen goed kunnen kijken, ze moeten ook leren redeneren. In deze podcast vertelt Gijs alles over zijn boeiende onderzoek, zijn eigen holy-shit-moment, zijn enthousiasme voor shared cars en het belang van investeringen in onderzoekstalent.

Sound of Science #21 – TU/ecomotive 37:49
di 17 nov 2020

Sound of Science #21 – TU/ecomotive

Hoeveel mensen ken jij die zelf een auto gemaakt hebben? En dan ook nog een van gerecycled plastic? De studenten van TU/ecomotive deden precies dat, en bouwden een sportief uitziende, elektrische auto genaamd Luca met als basis een onderstel van vlas en gerecycled plastic. Sietze Gelderloos, Technical Manager van het team, gaat in op de uitdagingen, de keuzes, en de voordelen die het zelf ontwerpen van een auto heeft. Op https://en.wikipedia.org/wiki/Shell_Eco-marathon vind je trouwens veel meer info over de mega-zuinige auto's die meedoen met de Shell Eco Marathon.

Sound of Science #20 – Auke Hoekstra 54:30
do 13 aug 2020

Sound of Science #20 – Auke Hoekstra

'De vonk van het nieuwe': de belofte van nieuwe technologie die de wereld op termijn fundamenteel gaat veranderen. Dat is de drijfveer van Auke Hoekstra, die nu - in het onderzoeksprogramma NEON - probeert te bedenken hoe onze toekomst met duurzame energie eruit moet zien. Met Lieven ontstaat een boeiend gesprek vol optimisme over de energietransitie. Van elektrische trucks tot solar fuels, van energiekosten tot vooruitrekenen en van re-enactmentgroepen tot het voornemen om blij te zijn met apparaten die wél goed werken.

Sound of Science #19 – Ellen Cardinaels 43:18
do 30 jul 2020

Sound of Science #19 – Ellen Cardinaels

Wachtrijen, in datacenters, in pretparken, of in de supermarkt, we hebben er allemaal mee te maken. Ellen Cardinaels onderzoekt wachtrijen, en als wachtrijwiskundige is haar heilige graal natuurlijk een pretpark zoals Disneyland Parijs. In gesprek met Lieven Scheire legt ze uit hoe je tijdens jouw dagje pretpark de wachtrijen zoveel mogelijk kunt vermijden.  

Sound of Science #18: Richard Lopata 54:32
do 16 jul 2020

Sound of Science #18: Richard Lopata

Een echo krijgt letterlijk een nieuwe dimensie in het onderzoek van Richard Lopata. Zo hoopt hij vroegtijdig een gevaarlijke verwijding van de buikslagader te herkennen met 3D-echografie, en kan hij bijna in realtime het hart en spieren van sporters tijdens hun inspanning volgen. Ga met Lieven mee op een boeiende reis langs de nieuwste beeldvormingstechnieken van nu en de nabije toekomst, van ultrasound tot foto-akoestiek.

Sound of Science #17: Carlo v.d. Weijer 51:30
do 2 jul 2020

Sound of Science #17: Carlo v.d. Weijer

In deze aflevering van de Sound of Science podcast duikt Lieven Scheire samen met Carlo v.d. Weijer, managing director van EAISI, het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute, de wereld van AI in. Want AI is meer dan alleen algoritmes, bij EAISI draait het juist ook om de ethische kant, de high-tech systems, en data science. AI voor de real world dus. Een interessant gesprek over Maslow, het gevaar van AI, robotvoetbal, en het AI songfestival.

Sound of Science #16: Wouter Duivesteijn 47:56
vr 28 feb 2020

Sound of Science #16: Wouter Duivesteijn

Of het nu gaat om de giftigheid van paddestoelen, de favoriete sushi of de emotie die mensen voelen bij muziek: voor de meest uiteenlopende onderwerpen zoekt Wouter Duivesteijn in bergen data naar afwijkende verbanden. De wiskundige en informaticus heeft daarvoor zijn eigen methode ontwikkeld. En daarmee kun je bijvoorbeeld zakkenrollers herkennen tussen alle bezoekers van een winkelcentrum, of het wonderlijke effect verklaren dat soms een product vaker gekocht wordt terwijl de prijs ervan stijgt. 

Sound of Science #15: Maarten Hornikx 46:19
do 13 feb 2020

Sound of Science #15: Maarten Hornikx

Hoe toepasselijk: een podcast over geluid! Maarten Hornikx is gefascineerd door akoestiek: hoe stil of lawaaiierg is een bepaalde ruimte? Weinigen staan erbij stil dat geluidshinder veel gezondheidseffecten hebben. Maarten duikt met Lieven onder meer de virtual reality in. Maarten gebruikt dit om te simuleren hoe het geluid in een denkbeeldige ruimte zou klinken. Handig voor bijvoorbeeld architecten om te 'ervaren' hoe stil hun ontworpen gebouw is, of om blinden mee te laten oefenen hun stok of tong te gebruiken om de ruimte te 'zien'. Eén ding is zeker: na deze aflevering loop je nooit meer hetzelfde een vol restaurant binnen!