Snoek op Zolder

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Snoek op Zolder

Totaal 20 afleveringen

Snoek op Zolder is de wekelijkse wetenschapspodcast van de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC) en het Nationaal Innovatie Centrum Artificial Intelligence (ICAI). Hennie Huijgens en Sietse van Gorkom duiken met een onderzoeker of een medewerker van een publieke of private organisatie in de wereld van kunstmatige intelligentie. Hun belangrijkste vraag is ‘wat is de stand van zaken in AI onderzoek, en wat betekent dat voor mij en voor de samenleving?’

#19 met Frans van Ette van TNO en de werkgroep Data Delen van de Nederlandse AI Coalitie 47:01
wo 2 mrt 2022

#19 met Frans van Ette van TNO en de werkgroep Data Delen van de Nederlandse AI Coalitie

Snoek op Zolder #19 waarin ik praat met Frans van Ette, directeur AI bij TNO en voorzitter van de werkgroep Data Delen van de Nederlandse AI Coalitie over gefedereerde data versus data lakes, het betrekken van het mkb bij AI-ontwikkelingen, de impact van AI op de samenleving, de ontwikkeling in de richting van plug-and-play solutions voor AI, European Data Spaces, de toekomst van data soevereiniteit, de Gids voor interoperabel delen van data voor AI-toepassingen van de werkgroep Data Delen van de NL AIC, ELSA-Labs, waarom AI hipper is dan blockchain en tips voor HBO-studenten die data willen gebruiken. 

#20 met Maarten Sukel van de Gemeente Amsterdam 24:19
ma 21 feb 2022

#20 met Maarten Sukel van de Gemeente Amsterdam

Snoek op Zolder #20 met Maarten Sukel, AI lead en lid van het CTO Informatieteam bij de Gemeente Amsterdam. We praten over camera’s aan vuilnisauto’s en ‘slimme vuilcontainers’, edge computing als oplossing voor privacy vraagstukken, sensoren die geen data meer opslaan, hoe de Gemeente Amsterdam een geliefde organisatie is om stage te lopen, het algoritmeregister en leven-lang-leren.

#18 met Stefan Leijnen van Hogeschool Utrecht en de Nederlandse AI Coalitie 43:02
zo 6 feb 2022

#18 met Stefan Leijnen van Hogeschool Utrecht en de Nederlandse AI Coalitie

Snoek op Zolder #18 met Stefan Leijnen, lector Artificial Intelligence bij de Hogeschool Utrecht en coördinator van de werkgroep research en innovatie van de Nederlandse AI Coalitie. We praten over creativiteit en AI, en hoe verhoudt AI zich tot kunst? Verder hebben we het over de rol van de Nederlandse AI Coalitie en de rol van de werkgroep Research en Innovatie, over de kansen en uitdagingen van AI voor het mkb, de komst van regionale AI-hubs waarin ondernemers gaan samenwerken, over de positie van het HBO in onderzoek in de praktijk, de inhaalslag van Europa op AI-gebied, de rol van ELSA-labs daarin. En we eindigen met voorbeelden van hybride AI in kunsttoepassingen: de Neural Zoo poster, het werk van Nadieh Bremer van visualcinnamon.com, modeontwerper Amber Jae Slooten en danser David Middendorp. 

#17 met Inge Molenaar van de Radboud Universiteit en het Adaptive Learning Lab 42:28
zo 16 jan 2022

#17 met Inge Molenaar van de Radboud Universiteit en het Adaptive Learning Lab

Snoek op Zolder #17 met Inge Molenaar, universitair docent bij het Behavioural Science Institute (BSI) van de Radboud Universiteit en leider van het Adaptive Learning Lab waarin onderzoek wordt gedaan naar onderwijstechnologie met behulp van AI en gepersonaliseerd leren. We praten over samenwerking met scholen in innovatief onderzoek naar gebruik van nieuwe technologie op basis van data, analytics en AI in de klas, meer gepersonaliseerd onderwijs op scholen, de voorsprong in het basisonderwijs op het gebied van adaptieve leeromgevingen, het voortgezet onderwijs dat daar langzaam achteraan komt maar al wel een hoge digitaliseringsgraad heeft, de invloed van de Corona pandemie op de digitalisering van het onderwijs. Verder bespreken we drie manieren hoe je kunt aansluiten op het persoonlijk niveau van een leerling, de toekomst van AI in het onderwijs, de werkgroep onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie, bedrijven én studenten die actief participeren in interdisciplinaire teams in de onderwijslabs, learning analytics in het onderwijs en het voorbeeld van hoe Michigan University, een van de voorlopers op dit gebied, hiermee omgaat. En dan hebben we het uiteindelijk ook nog over hybrid human systems, zoals bijvoorbeeld intelligent tutors, en tools op basis van augmented en virtual reality. En tenslotte hebben we het over het beheer en gebruik van datastromen in het onderwijs en hoe UNESCO meedoet in AI in het onderwijs onderzoek vanuit een ethisch perspectief.

#16 met Dominique Roest van de Nationale Politie en het Police AI Lab 45:05
do 6 jan 2022

#16 met Dominique Roest van de Nationale Politie en het Police AI Lab

Snoek op Zolder #16 met Dominique Roest, Kwartiermaker Team Rendement Operationele Informatie bij Politie Nederland én lid van de Advisory Board van ICAI, over de enorme toename van data in de Politiewereld, de ethische aspecten die daarbij een belangrijke rol spelen, waarom AI zo’n aanwinst is voor recherchewerk, het TROI-team als een startup binnen de politie, hoe leuk werken bij de politie is, de waarde van goede wet- en regelgeving en de toekomst van AI voor opsporing- en recherchewerk.

#15 met Gijs Dubbelman van TU Eindhoven en het EAISI Mobility Lab. 45:35
do 23 dec 2021

#15 met Gijs Dubbelman van TU Eindhoven en het EAISI Mobility Lab.

Snoek op Zolder #15 met Gijs Dubbelman van het EAISI Mobility Lab van TU Eindhoven University en NXP Semiconductors, over de toekomst van neurale netwerken in zelfrijdende auto’s, het nut en de uitdagingen van zelflerende systemen, segmentatie van videobeelden om daaruit veel meer informatie te halen, neurale netwerken die meerdere taken aankunnen, transparantie van dat soort netwerken, trainingsdata voor intelligente auto’s, Europa versus China en de VS, het Max Verstappen effect en data analyse in de F1, duurzaamheid en AI en de toekomst van de automotive industrie.

#14 met Marlou Snelders van HSD Security Delta en Saskia Lensink van TNO 46:52
wo 8 dec 2021

#14 met Marlou Snelders van HSD Security Delta en Saskia Lensink van TNO

Snoek op Zolder #14 met Marlou Snelders, innovatie liaison bij HSD Security Delta en coördinator van de werkgroep Veiligheid, Vrede en Recht van de Nederlandse AI Coalitie en Saskia Lensink, specialist op het gebied van taal- en spraaktechnologie bij TNO en een van de trekkers van het NAIN, en daarbinnen de lead van het kernteam AiNED. We praten in deze aflevering over onderzoek naar taal- en spraaktechnologie in het NAIN, een samenwerkingsproject van onder andere het Nederlands Forensisch Instituut, de FIOD, een hele serie universiteiten zoals Twente, Delft, Leiden, maar ook Gent en Leuven, het Meertens Instituut, het Instituut voor Beeld en Geluid, HSD Security Delta, TNO, een aantal Nederlandse gemeentes en KPN. En verder over wie nou zo’n onderzoekslab betaalt en hoe je zo’n complexe samenwerking organiseert. We praten over het groeifonds van de Nederlandse AI Coalitie en over waarom en hoe je de burger moet betrekken bij de ontwikkeling van AI. En we roddelen over Bert, Robbert, Bertje, Roberta en Camembert. 

#13 met Laura Hollink van het CWI en het Culture AI Lab 32:57
wo 24 nov 2021

#13 met Laura Hollink van het CWI en het Culture AI Lab

#13 met Laura Hollink van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en het Culture AI Lab, over de ICAI samenwerking van CWI, TNO, de UvA en de VU, het KNAW Humanities Cluster, de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid én het Rijksmuseum, over hoe BERTje het mkb kan helpen om ook met AI te starten, over white boxing the black box , over hoe AI interessant wordt gemaakt voor gebruik door geesteswetenschappers en over een eerlijk en onbevooroordeeld aanbevelingssysteem voor boeken die je kunt lenen. 

#12 met Marcel van Gerven van de Radboud Universiteit en het het Donders AI for Neurotech Lab 02:03:54
do 11 nov 2021

#12 met Marcel van Gerven van de Radboud Universiteit en het het Donders AI for Neurotech Lab

#12 met Marcel van Gerven van de Radboud Universiteit en het het Donders AI for Neurotech Lab, over machine learning methods for brain reading and brain writing technologies, AI over vijf en vijftien jaar, "krijgen we straks robots met neurale implantaten en AI technologie?", "AI, HBO-studenten en het mkb" en "wie was Frans Donders?" 

#11 met Jan-Jakob Sonke 36:34
wo 27 okt 2021

#11 met Jan-Jakob Sonke

Snoek op Zolder #11 met Jan-Jakob Sonke (UvA) over het gebruik van AI voor radiotherapie in het Nederlands Kanker Instituut, ‘sloppy kankercellen’, de rol van artsen en patiënten bij AI-onderzoek, de beperkingen van AI, “zonder goede hardware geen AI”, de kracht van ICAI labs, de rol van de overheid daarbij en het zijn van een AI-rockstar.