Rubens - De podcast

Gemiddeld 4,0 gebaseerd op 1 reviews
4 van de 5 gebaseerd op 1 review

Beluister hier alle podcast afleveringen van Rubens - De podcast

Totaal 9 afleveringen

Het is dit jaar barokjaar en het stadsfestival Antwerpen Barok gaat op zoek naar de erfenis van Peter Paul Rubens (1577-1640) en zijn impact op andere kunstenaars. Een mooie aanleiding voor een podcast rond het leven van Rubens. Wie waren de ouders van Rubens? Waarom werd Rubens in Duitsland geboren? Wie waren zijn eerste leermeesters? De afbeelding bij deze podcast is een zelfportret van Rubens, te bewonderen in het Rubenshuis in Antwerpen. Op https://klara.be/rubens plaatsen we per aflevering de schilderijen die aan bod komen in de podcast.

Rubens – Aflevering 9 09:04
wo 19 sep 2018

Rubens – Aflevering 9

De laatste levensjaren van Rubens speelden zich voor een groot stuk af op zijn landgoed Het Steen in Elewijt. Een plek waar de oude Rubens genoot van het gezinsleven met zijn jonge vrouw Helena Fourment. Het was zijn persoonlijke Arcadia maar ook Arcadia wordt door de dood bezocht.

Rubens – Aflevering 8 09:41
wo 12 sep 2018

Rubens – Aflevering 8

Rubens was hofschilder van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Toen aartshertogin Isabella merkte dat Rubens via zijn netwerk aan politiek interessante informatie kon geraken, besloot ze samen met haar neef Filips IV, koning van Spanje om Rubens een extra functie te geven. Rubens werd benoemd tot secretaris van de Geheime Raad van Brussel. Historicus Michaël Auwers, verbonden aan de Universiteit van Antwerpen maakte een studie over dit onderwerp.

Rubens – Aflevering 7 07:32
wo 5 sep 2018

Rubens – Aflevering 7

Rubens was een geleerde schilder. Hij bezat een aardige bibliotheek en was goed bevriend met Balthasar I Moretus, de man die toen de beroemde uitgeverij Plantin Moretus leidde. Met kunsthistorica en schrijfster Leen Huet bezoeken we het Museum Plantin Moretus op zoek naar sporen van Rubens.

Rubens – Aflevering 6 09:01
wo 29 aug 2018

Rubens – Aflevering 6

Rubens schilderde in zijn zwierige, bewogen stijl, tal van grote altaarstukken voor de katholieke kerken. Na de beeldenstorm van 1566 en de stille beeldenstorm van de calvinisten in Antwerpen, was er aan het begin van de zeventiende eeuw nood aan nieuwe kunst die de gelovigen weer helemaal in het katholieke bad trokken. Rubens deed meer dan zijn duit in het zakje. We horen het in deze 6de aflevering van 'Rubens - De podcast' van professor Arnout Balis, voorzitter van het Centrum Rubenianum.

Rubens – Aflevering 5 09:18
wo 22 aug 2018

Rubens – Aflevering 5

Hoe zag het atelier van Rubens er uit? Wie waren zijn medewerkers en hoe verliep de samenwerking? Met kunsthistoricus Koen Bulckens brengen we in deze 5de aflevering van 'Rubens - De podcast' een bezoek aan het Rubensatelier.

Rubens – Aflevering 4 08:51
di 14 aug 2018

Rubens – Aflevering 4

Hoe was Rubens als familieman, als man en vader? Hoe verliep het huishouden in het stadspaleis aan de Wapper in Antwerpen? Met Bert Watteeuw van het Rubenianum zoeken we naar antwoorden in aflevering 4 van 'Rubens - De podcast'.

Rubens – Aflevering 3 09:06
wo 8 aug 2018

Rubens – Aflevering 3

Na acht jaren in Italië, keerde Rubens terug naar Antwerpen. Al twijfelde hij nog een beetje of hij wel in Antwerpen zou blijven. Welke troeven had de stad om Rubens aan zich te binden? Leen Huet speurt naar de opportuniteiten die Rubens zag in aflevering 3 van 'Rubens - De podcast'

Rubens – Aflevering 2 08:43
wo 1 aug 2018

Rubens – Aflevering 2

Op 9 mei 1600 vertrok de jonge Rubens naar Italië. Welke sporen vinden we terug van Rubens’ verblijf in Italië? Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen, vertelt het in aflevering 2 van 'Rubens - De podcast'.

Rubens – Aflevering 1 08:40
wo 25 jul 2018

Rubens – Aflevering 1

Wie waren de ouders van Rubens? Waarom werd Rubens in Duitsland geboren? Wie waren zijn eerste leermeesters? Sara Debroey neemt u mee terug in de tijd en laat o.a. Bert Watteeuw van het Rubenianum aan het woord. Op https://klara.be/rubens plaatsen we per aflevering de schilderijen die aan bod komen in de podcast.