POEN

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van POEN

Totaal 19 afleveringen

POEN – de podcast over economisch nieuws van de NOS. Verslaggevers Wouters en Waaijers duiken in de grote verhalen uit de wereld van het geld, de pegels, de monnies. Waardoor je aan het eind beter begrijpt hoe de economie werkt en wat je ermee moet.

#8 – Seizoenslot: Dit wordt (n)ooit meer hetzelfde (S02) 34:02
di 27 okt 2020

#8 – Seizoenslot: Dit wordt (n)ooit meer hetzelfde (S02)

Waarvan weten we nu al dat het na corona niet meer wordt zoals voorheen. In voorlopig de laatste POEN kijken Wouters en Waaijers vooral naar de toekomst van ons geld en van het zwarte goud. Hoe lang kunnen we euro's daadwerkelijk nog in onze handen vasthouden? Econoom Rens van Tilburg verhaalt over de grote toekomst van de digitale euro. Energiedeskundige Eveline Speelman voorspelt of de vraag naar olie weer terugkomt op het oude niveau. Of stappen oliebedrijven nu nog sneller over naar duurzame energie.

#7 – Burgers voor burgers en trips voor vips: coronasteun rond de wereld (S02) 31:15
di 20 okt 2020

#7 – Burgers voor burgers en trips voor vips: coronasteun rond de wereld (S02)

Van Afghanistan tot Zimbabwe, overal ter wereld worstelen landen met de economische klap van de coronacrisis. Ieder land heeft een eigen aanpak. We maken een reis over de wereld om erachter te kunnen wat we kunnen leren van het buitenland. Moeten we bijvoorbeeld ook in Nederland subsidie op hamburgers krijgen of is het een goed idee om de BTW te verlagen?

#6 – Is corona de grote gelijkmaker of drijft het ons verder uiteen? (S02) 31:34
di 13 okt 2020

#6 – Is corona de grote gelijkmaker of drijft het ons verder uiteen? (S02)

Een crisis kan de verschillen tussen mensen vergroten of juist verkleinen. Hoe zit dat met de coronacrisis? Historicus Bas van Bavel trekt een vergelijking met de tijd van de zwarte dood. SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die ook een boekje opendoet over haar vermogen, waarschuwt samen met CPB-directeur Pieter Hasekamp voor de gevolgen die ze nu al ziet.

#5 – Zij worden rijker van de coronacrisis (S02) 30:00
di 6 okt 2020

#5 – Zij worden rijker van de coronacrisis (S02)

Het is crisis - maar niet voor iedereen. Voor sommigen zijn het gouden tijden. Wie zijn het en wat betekent het voor hun machtspositie na de crisis?

#4 – Wat zullen we doen met 20.000 miljoen? (S02) 33:23
di 29 sep 2020

#4 – Wat zullen we doen met 20.000 miljoen? (S02)

Met het Wopke-Wiebes-fonds wil het kabinet de Nederlandse economie toekomstbestendig maken. Maar wat is de beste investering? Oud-minister Annemarie Jorritsma, zelf betrokken bij het vorige fonds, velt een genadeloos oordeel over ideeën van luisteraars. En doet een pleidooi voor omkoping...

#3 – Op zoek naar de verdwenen coronaberekening (S02) 32:40
di 22 sep 2020

#3 – Op zoek naar de verdwenen coronaberekening (S02)

Twee economen wilden uitrekenen hoeveel de coronamaatregelen hebben gekost en hoeveel levens ermee zijn gered. De artikelen stonden klaar om gepubliceerd te worden, maar werden op het allerlaatste moment teruggetrokken. Wat voor berekeningen waren dat, waarom zijn ze verdwenen en waar zijn die berekeningen nu?

#2 – We spenden geld als water, komt de kater later? (S02) 25:50
di 15 sep 2020

#2 – We spenden geld als water, komt de kater later? (S02)

Wopke Hoekstra heeft geld nodig om de coronacrisis te bestrijden en leent tientallen miljarden. De staatsschuld loopt hard op, maar niemand lijkt zich er zorgen over te maken. Hoe komt dat, wat is het risico van een hoge staatsschuld en hoe krijgt hij eigenlijk al die miljarden op de bankrekening?

#1 – Wat dreigt er deze crisis nog meer? (S02) 34:37
di 8 sep 2020

#1 – Wat dreigt er deze crisis nog meer? (S02)

We zitten middenin de grootste recessie ooit gemeten en dat vraagt om een nieuw seizoen van POEN. Wouters en Waaijers maken de balans op van de coronacrisis en bespreken wat er nog op ons af kan komen. En er komen mensen aan het woord voor wie de pandemie geen verrassing was.

#10 – Moet de economie blijven groeien: het gevecht (S01) 32:40
di 21 jan 2020

#10 – Moet de economie blijven groeien: het gevecht (S01)

Meer groei is beter. Dat was jarenlang het devies. Is er een crisis, dan moeten we daar zo snel mogelijk weer uitkomen. Maar inmiddels wordt er steeds meer getwijfeld of economische groei wel iets goed is. Ook luisteraar Arjen vraagt zich af of groei nog nodig is. We trekken de handschoenen aan en gaan de verbale strijd aan. Wat is beter: Groeien of niet groeien?

#9 – Dealers, uitstoot en automobiles (S01) 28:58
di 14 jan 2020

#9 – Dealers, uitstoot en automobiles (S01)

Autoverkopers krijgen de opdracht om klanten dit jaar schonere auto's te verkopen. Dat ga je merken bij de autodealer. Er dreigen namelijk enorme boetes voor de autobouwers als de wagens die ze verkopen te vervuilend zijn. Met verschillende trucs proberen ze de boetes te ontwijken.