Parels & Paradijsvogels

Gemiddeld 5,0 gebaseerd op 1 reviews
5 van de 5 gebaseerd op 1 review

Beluister hier alle podcast afleveringen van Parels & Paradijsvogels

Totaal 15 afleveringen

Vrienden Yannick & Bart praten over de verhalen die de Bollenstreek kleur geven. Soms serieus. Vaak ook niet. En vrijwel altijd onder het genot van een lokaal cervezaatje. In het voorjaar schieten alle kleuren van het spectrum er de grond uit, en ligt hun geboortestreek er bij als de grootste Pride-vlag van Europa. In Parels & Paradijsvogels laten Yannick & Bart zien dat het niet alleen de tulpenvelden zijn die de Bollenstreek voorzien van kleur. Volg ons op Instagram: https://www.instagram.com/parelsenparadijsvogels/

Rooie Paul en de gokmaffia 29:35
zo 31 okt 2021

Rooie Paul en de gokmaffia

Op zondag 22 januari 2017 stond ik op een oer Hollandse verjaardag. Je kent ze wel; leunen tegen een statafel, zoute sticks wegstouwen met lauw pils en luisteren naar het vertrouwde familie gebral. Het enige vertier was de voetbalwedstrijd psv-heerenveen, die bijna onopgemerkt in de hoek aanstond. Bij een verjaardag waar gezelligheid gevaarlijk dicht tegen verveling aanschuurt ga je al snel op zoek naar vermaak. En aangemoedigd door een drinkebroeder naast me, zat ik als snel in een onmogelijke online bet. Psv op winst, in een wedstrijd waarin meer dan 6 doelpunten vallen. Het onmogelijke werd werkelijkheid en door een goal in de 90ste minuut van verdediger Hector Moreno liep deze Koning toto met 370 euro winst naar buiten. Spanning brengen op momenten dan het nodig is. Dat is precies wat gokken doet. Helemaal als daar een wereld van illegale bookies achter zit en schimmige omkoopschandalen.   Mijn naam is Bart van Zelst, en samen met goede vriend Yannick Renkema praten we over de verhalen die de Bollenstreek de kleur geven, met vandaag een aflevering over de Noordwijkse Rooie Paul; in spin in het web van een internationaal goknetwerk..Yannick!

Stop de verloedering 30:30
ma 18 okt 2021

Stop de verloedering

Zit je met een espressootje in de ochtendzon de krant te lezen, krijg je dit. Een spiegel voor je neus. In de zomermaanden publiceerde het NRC, één van de beste, zo niet dé beste krant van Nederland, een reeks artikelen over Noordwijk en de Bollenstreek. Verspreid over vier reportages werd de vraag gesteld hoe Noordwijk en het achterliggende Bollenland er voor staat. De 6000 woorden bieden ruimte voor maar één antwoord: Noordwijk, de eens zo bruisende badplaats, is al jaren aan het verloederen. Het achterland, bestaande uit de Bollendorpen, is bovendien verpauperd en rommelig. Als buitenstaander met afstand kijk je altijd anders. Helderder. De economieredactie van NRC legt met klare taal en een scherpe pen de vinger op de zere plek. Wat zeg ik; de vinger op een zwerende wond. Een wond die we zelfs niet meer met een pleister van melancholie en nostalgie kunnen wegmoffelen. Hoe moeten we de woorden wegen?  Wonen we permanent in een achterstandsgebied? of kunnen we het tij nog keren?

We zijn er weer: zomerterugblik! 30:11
zo 10 okt 2021

We zijn er weer: zomerterugblik!

Voor degene die ons gemist hebben: Sorry. Parels&Paradijsvogels was even buitenspelen deze zomer. Het muffe opnamehok moest gelucht worden; en jullie favo podcastshosts stonden te trappelen om de wijde wereld in te gaan. Nou. Dat hebben we geweten. Want tussen de reisbeperkende kleurcodes door hebben we het lichtbruine strandzand aan de Noordzee ingeruild voor de donkerrode daken van Noord Italiaanse studentensteden. In de stille groene heuvels van het Spaanse Cantabrië werd de batterij weer opgeladen. Om die vervolgens in de grijze technobunkers van Boekarest weer volledig te ontladen. Het was mij een zomertje wel. Alle reden dus voor een ‘welkom back’ aflevering waarin we de zomer afsluiten, en vooruitblikken op nieuw seizoen. Want ook in de herfst- en wintermaanden liggen de parels van verhalen voor het oprapen, en struikel je over de lokale paradijsvogels. Mijn naam is Bart van Zelst, en samen met goede vriend Yannick Renkema praten wij ook dit seizoen over de lokale cultverhalen die de streek de kleur geven. Yannick!

de Kroonjuwelen van Huis ter Duin 35:55
vr 21 mei 2021

de Kroonjuwelen van Huis ter Duin

Voor een kleine 2 meier per nacht boek je een zeezichtsuite  in één van de meest luxueuze instituten van ’s Nederlands hotelwezen. Helemaal niks, als je het mij vraagt. Het is dé manier om in deze tijd van reisbeperkingen toch in een andere wereld te komen. Want laten we eerlijk zijn: wij van de airbnb-generatie weten amper meer hoe het is om je onder te dompelen in de luxe sterrenkitsch van Huis Ter duin. De overdaad aan walnotenhout en het hoogpolige rood waar je elke stap een duimbreedte inzakt: voor 200 piek krijg je een manier van overnachten uit een andere tijd. En bovendien een glimp van de plek waar een Robin van Persie, Gini Wijnaldum en heerlijk helder Hazes een thuisgevoel hadden… Mijn naam is Bart van Zelst, en samen met goede vriend Yannick Renkema praat ik over de verhalen die de Bollenstreek kleur geven…met vandaag een aflevering over de cultverhalen uit Huis ter Duin….

Bollenjongens 36:02
vr 7 mei 2021

Bollenjongens

Hoe vaak bezoeken mensen uit Kaatsheuvel nou de Efteling? Geven Zaandammers ene moer om de Zaanse schans? Gaan mensen uit Giethoorn nog wel eens voor hun plezier een stukkie varen? Een plek die voor velen een magische aantrekkingskracht heeft, lijkt voor mensen die er opgroeien vaak afstotelijk gewoontjes. Maar zetten wij bollenstrekers een stappie achteruit. Kijk wij eens wat beter om ons heen. Dan kunnen we niet anders dan concluderen dan dat het hier ongewoon mooi is. In de maanden april en mei liggen dorpen als Hillegom en Lisse erbij als de grootste Pride-vlag van West Europa. Als een kleurrijke lappendeken, die elk voorjaar over de streek heen wordt gegooid. Mijn naam is Bart van Zelst, en samen met goede vriend Yannick Renkema praat ik over de verhalen die de Bollenstreek kleur geven…met vandaag een aflevering

Een dorp vol PRO Kiters 36:16
vr 23 apr 2021

Een dorp vol PRO Kiters

Het gevecht met wind, water & golven. Een tijd lang was het weggelegd voor zeezeilers & windsurfers. Maar loop nu op een winderige dag naar de kustlijn, en het zijn scheerlijnen en kites die de horizon vullen. De wereldwijde opkomst van de kitesport, betekent het ontstaan van een apart slag volk hier in de streek. Luchtacrobaten, die wereld rondvliegen om te kiten. Professionele paradijsvogels, die zonder vleugels ruim 30 meter door de lucht vliegen. Adrenalinejunks, die meer volgers op insta hebben dan hoogblond opgespoten snoepgoed Watersporters die heel wat meer rock & roll zijn dan die kakkineuze gaastra zeezeilers van back in the days.. Kiten is wereldsport, en some of the best komen hiervandaan. Mijn naam is Bart van Zelst, en samen met goede vriend Yannick Renkema praat ik over de verhalen die de Bollenstreek kleur geven…met vandaag een aflevering over de professionele kitesurfers uit ons bloed eigen zeetje

Two Chefs Brewing verovert NL vanaf het strand 41:51
vr 9 apr 2021

Two Chefs Brewing verovert NL vanaf het strand

Het eentonige groen Freddy Heineken, een biericoon die toch een beetje bij Noordwijk hoort, is langzaam maar zeker steeds minder in beeld. Zijn wat vlakke pilsners worden steeds meer vervangen door smaakvolle stouts, pale ales, barleys of blondjes. Onder de kroondop zit niet alleen meer een dorstlesser verscholen, maar ook een smaaksensatie. Craftbeerbrouwers nemen ons hierbij aan de hand, en laten Nederland beetje bij beetje kennismaken met het rijke palet dat bier te bieden heeft. Daarmee maken ze nu eigenhandig een einde aan de monocultuur die jarenlang ons bierlandschap bepaalde. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Want het is een club Noordwijkse smaakpuristen en biertovenaars die hier de drijvende kracht achter is. Mijn naam is Bart van Zelst, en samen met goede vriend Yannick Renkema praat ik over de verhalen die de Bollenstreek kleur geven…met vandaag een aflevering over Two chefs brewing, de Noordwijkse brouwers die heersen over de Nederlandse craftbeerscene

Hoe een festival kan onstaan in de achtertuin! 38:09
vr 26 mrt 2021

Hoe een festival kan onstaan in de achtertuin!

Het warme zweet van mooie mensen. Het collectieve kippenvel, perfect geënsceneerd door de muzikant van dienst. Je blote voeten zwierend over het festivalgras of je zwarte kisten stampend in de modder. Voor dit soort festival-herinneringen reizen we in gedachte vaak af naar plekken als Biddinghuizen, Landgraaf of Beuningen. Maar we mogen dat ene feest dat jaarlijks aan het comomeer plaatsvindt niet vergeten. Een festival in zijn puurste vorm en ideaal van omvang. Ik durf het met recht een onontdekte parel te noemen. Voor elke festival liefhebber een toevoeging aan de zomer-agenda. Mijn naam is Bart van Zelst, en samen met goede vriend Yannick Renkema praat ik over de verhalen die de Bollenstreek kleur geven…met vandaag een aflevering over het beste onontdekte festival van Nederland Loungefest.

‘Leer mij het zelf te doen’ 36:18
vr 12 mrt 2021

‘Leer mij het zelf te doen’

Lerarentekort. Scholen die dicht moeten. Scholen die weer opengaan. Corona-achterstanden hier, en groeiende Kansenongelijkheid daar. Voor iemand zonder eigen kroost op de wereld, heb ik het afgelopen jaar verdomd veel over het onderwijs aan moeten horen. Logisch wel. Want als het onderwijssysteem niet soepeltjes loopt, zal vroeg of laat de motor van onze samenleving beginnen te sputteren. En dat is voor ons allemaal een probleem. Zo’n 3 weken geleden dropte het kabinet daarom hun plannen om het onderwijs weer een boost te geven. Klaslokalen vol knaken; want met dit plan is het gigantische bedrag van 8.5 miljard euro gemoeid. De vraag hoe onderwijs in te richten is relevanter dan ooit. Toeval wil dat één van de grootste onderwijsdenkers ter wereld hier in de Bollenstreek begraven ligt. Wie was ze? En wat weten wij zelf nog eigenlijk van onze schooltijd?

Hoe we de lokale kroegcultuur nieuw leven inblazen 37:26
vr 26 feb 2021

Hoe we de lokale kroegcultuur nieuw leven inblazen

Momenteel liggen de kroegen er  bij als een dooiend stadspark na een weekend vol sneeuwpret. En is het leefgebied van de bollenstreekse kroegtijger problematisch klein. We hunkeren naar de herstart van het kroegleven. Een Bollenstreekse uitgaanscultuur die zelfs beter wordt dan voor corona. Hoe doen we dat? We vagen het onze favoriete kroegbaas.