Opium

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Opium

Totaal 337 afleveringen

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

Het gesprek – Jorn Konijn (26 mei 2023) 00:13
vr 26 mei 2023

Het gesprek – Jorn Konijn (26 mei 2023)

Brecht van Hulten praat met Jorn Konijn, directeur van het Van Eesterenmuseum in Amsterdam over de expositie Skateboard City, die daar te zien is.  Skateboard City is een grootschalige tentoonstelling over skateboardcultuur in relatie tot de stad: origineel, creatief en do-it-yourself. Skateboarders hebben een unieke blik op de stad. Waar sommige stadsbewoners muren en hekken zien als obstakels, beschouwen skateboarders ze als uitdaging. De stad is voor een skateboarder één grote speeltuin. Dit idee staat centraal in de tentoonstelling Skateboard City. Het skateboarden vindt haar oorsprong in de jaren 60 in Santa Monica in Californië (Verenigde Staten van Amerika). Waar surfers bij slecht weer, zoals kleine golven of (te) veel wind, op zoek gingen naar een manier om de tijd te doden, het sidewalk surfen, ook wel skateboarden, werd geboren. De tentoonstelling Skateboard City toont origineel archiefmateriaal van skateboarders uit Amsterdam, films, foto’s, muziek, maquettes, plattegronden én een skateboard ramp. De relatie tussen skateboarding en architectuur wordt in diverse ontwerpprojecten uitgelicht met werk van onder andere Maurer United, SCALA+MANA en Bureau B+B wordt tentoongesteld.

Het gesprek – Sabine van den Eynden en Antoinette Hoes (25 mei 2023) 00:13
do 25 mei 2023

Het gesprek – Sabine van den Eynden en Antoinette Hoes (25 mei 2023)

Annemieke Bosman in gesprek met schrijfsters Sabine van den Eynden en Antoinette Hoes over hun nieuwe roman 'Lieve Chris'. Twee vriendinnen groeien ze op in het vervallen Amsterdam van de jaren tachtig, waar krakers en agenten om de ruimte vechten en jonge mensen hun weg proberen te vinden in het mijnenveld van jeugdwerkloosheid, een dreigende kernoorlog en de sleetse idealen van de jaren zestig. Sasja en Christina zien het leven als een feest. Ze zijn aan niemand verantwoording schuldig over wat ze doen en met wie. Maar juist die onbevangen levenshouding zet de vriendschap zo onder druk dat ze er dertig jaar later nog steeds de gevolgen van ondervinden. Een roman over vriendschap, liefde en verlies.

Het gesprek – Herien Wensink (24 mei 2023) 00:13
wo 24 mei 2023

Het gesprek – Herien Wensink (24 mei 2023)

Annemieke Bosman in gesprek met Herien Wensink, schrijver en chef kunst bij de Volkskrant. Wensink's nieuwste roman 'Soldaat op zolder' gaat over een gedoemde liefde ten tijde van de de Vietnamoorlog. Als klein meisje was Herien Wensink verliefd op een foto. Een foto van een knappe Amerikaanse soldaat, die in haar ouderlijk huis op zolder stond. De jongeman bleek ene Stephen Ralph Mullins, die op jonge leeftijd sneuvelde in Vietnam. Het portret was een cadeau voor haar moeder, zijn grote liefde. In Soldaat op zolder gaat Wensink op zoek naar deze Steve: in brieven, in archieven en in de bergen van West Virginia. Een verkenning die voert van Hilversum, eind jaren tachtig, via Shady Spring in de sixties naar Vietnam, om uiteindelijk aan te komen in het Amerika van nu. Wensink is chef kunst bij de Volkskrant, hiervoor was zij tien jaar cultuurredacteur bij NRC Handelsblad. Haar debuutroman 'Kleihuid' werd genomineerd voor diverse prijzen waaronder de De Bronzen Uil en de Anton Wachterprijs.

Het gesprek – Marc Daniel van Biemen (23 mei 2023) 00:13
di 23 mei 2023

Het gesprek – Marc Daniel van Biemen (23 mei 2023)

Annemieke Bosman praat met violist Marc Daniel van Biemen over zijn boek Violist.  Daarnaast zal Marc Daniel samen met pianist Nicolas van Poucke live muziek spelen van Brahms en Kreisler.  Spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest is voor de meeste musici slechts een droom. Maar Marc Daniel van Biemen lukte het om op vierentwintigjarige leeftijd een plek als eerste violist in een van ’s werelds beroemdste orkesten te bemachtigen. In Violist neemt hij de lezer mee in de wereld van de klassieke muziek. Waarom is het strijkkwartet de heilige graal? Wat maakt een dirigent zo goed in zijn vak? Hoe ziet het leven on the road eruit? Maar ook de schaduwzijde van het muzikantenbestaan komt aan bod. In ontroerende en aangrijpende passages schetst Marc Daniel een intiem beeld van zijn ingewikkelde jeugd, als kind van een strenge, bevlogen en alcoholistische vader. 

Het gesprek – Tijn Panis en Romijn Scholten (22 mei 2023) 00:13
ma 22 mei 2023

Het gesprek – Tijn Panis en Romijn Scholten (22 mei 2023)

Met de voorstelling 'Paradijs aan het Einde' keert Collectief BLAUWDRUK nog een laatste keer terug naar een onspeelbaar meesterwerk van Vondel, om er geen snipper van heel te laten. Na de voorstellingen 'Gijsbrecht van Amstel en 'Lucifer' is nu 'Adam in Ballingschap' aan de beurt. Het Bijbelse verhaal over goed en kwaad verwordt in de handen van BLAUWDRUK tot een vurige tragikomedie over zelfverrijking en altruïsme, over individualisme en collectivisme, over grenzeloze ambitie en gestrande groepsgevoelens. 'Paradijs Aan Het Einde' is het sluitstuk van de veelgeprezen Privilege Trilogie van Collectief BLAUWDRUK en is te zien op locatie op Karavaan Festival in Alkmaar, en in Den Haag.

Het gesprek – Ruud van Empel (19 mei 2023) 00:13
vr 19 mei 2023

Het gesprek – Ruud van Empel (19 mei 2023)

Brecht van Hulten in gesprek met Ruud van Empel. Vanaf deze maand staat Stedelijk Museum Breda uitgebreid stil bij kunstenaar Ruud van Empel (Breda, 1958) met de grote overzichtstentoonstelling 'Arcadia'. Met meer dan 130 werken is dit in Nederland de eerste expositie van deze omvang van de internationaal befaamde kunstenaar met Bredase roots. De tentoonstelling 'Arcadia' toont een selectie uit het complete oeuvre van Van Empel. Van zijn opleiding tot ontwerper aan de St. Joost Academie in Breda tot zijn internationale doorbraak als kunstenaar. Voor deze expositie kon het museum ook gebruik maken van zijn privéarchief.

Het gesprek – Frits van Oostrom (18 mei 2023) 00:13
do 18 mei 2023

Het gesprek – Frits van Oostrom (18 mei 2023)

Annemieke Bosman in gesprek met Frits van Oostrom, universiteitshoogleraar en schrijver. 'Van den vos Reynaerde' geldt als hét meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen? Met de eruditie van de kenner en het enthousiasme van de liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan de Reynaert, met het doel te laten zien wat deze tekst zo uniek maakt voor al die generaties lezers en onderzoekers die – soms op het obsessieve af – met de Reynaert hebben geleefd. En uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos. Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar te Utrecht. Hij ontving talloze prijzen en eerbewijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Spinozaprijs en in Vlaanderen de Keizer Karelprijs en de Gouden Penning van de Belgische Academie van Wetenschappen. Zijn meest recente boek, Nobel streven, werd in 2018 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.

Het gesprek – Ruben Verwaal (15 mei 2023) 00:13
ma 15 mei 2023

Het gesprek – Ruben Verwaal (15 mei 2023)

Annemieke Bosman praat met Ruben Verwaal over zijn boek Bloed, zweet en tranen.  Het menselijk lichaam is zo lek als een mandje. Het zweet, spuugt, piest, poept, bloedt en spuit. Het is juist die vloeibaarheid die essentieel is voor ons leven en voor onze gezondheid. Zonder speeksel kunnen we ons eten niet doorslikken en verteren. Zonder stollend bloed geen helende wonden. Zonder vaginaal vocht en sperma geen voortplanting. Toch hebben we een problematische verhouding met onze lichaamssappen: we vinden pus, poep en snot al snel vies en onhygiënisch. Maar dat is niet altijd zo geweest. In Bloed, zweet en tranen laat Ruben Verwaal aan de hand van historische bronnen zien hoe in vroeger tijden over lichaamsvocht werd gedacht en hoe het in het dagelijks leven voor allerhande zaken gebruikt werd. Ruben Verwaal (1986) is historicus en conservator bij het Erasmus MC. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de medische wetenschap en promoveerde op onderzoek naar verandering in de perceptie van lichaamsvloeistoffen.

Het gesprek – Marco Gerris en Ernst Meisner (12 mei 2023) 00:13
vr 12 mei 2023

Het gesprek – Marco Gerris en Ernst Meisner (12 mei 2023)

Brecht van Hulten in gesprek met choreografen Marco Gerris en Ernst Meisner Deze week gaat de dansvoorstelling 'Dorian' in première bij Nationale Opera & Ballet.  Na de successen van 'Narnia' en 'GRIMM' is Dorian de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner (HNB) en Marco Gerris (ISH). In deze dansthriller, gebaseerd op 'The Picture of Dorian Gray', het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, komen ballet en hiphop bij elkaar. Met dansers van de Junior Company, ISH Dance Collective en van Het Nationale Ballet. Met nieuwe muziek van componist Joey Roukens. Oscar Wilde’s filosofische roman 'The Picture of Dorian Gray' gaat over het streven om eeuwig jong te blijven en je daarin volledig te verliezen. Dorian Gray, de hoofdpersoon, wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als hij oogt op het schilderij dat zijn vriend Basil van hem heeft gemaakt en dat zijn afbeelding op het schilderij in zijn plaats ouder en lelijker wordt. Meisner en Gerris volgen in hun productie de verhaallijn van Wilde’s boek, maar plaatsen het verhaal in een excentrieke, eigentijdse setting. Hoofdpersoon Dorian slaat in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden.

Het gesprek – Arthur Japin (10 mei 2023) 00:13
wo 10 mei 2023

Het gesprek – Arthur Japin (10 mei 2023)

Annemieke Bosman in gesprek met Arthur Japin. Donderdag gaat de film 'Tchaikovsky's Wife' in premiere en gaat over Antonina Miliukova, een mooie en intelligente negentiende eeuwse Russische aristocrate. Ze kan alles krijgen wat ze begeert, maar wil alleen maar trouwen met Pjotr Tsjaikovski op wie ze heimelijk verliefd wordt als ze voor het eerst zijn muziek hoort. Hij stemt in met een huwelijk om een einde te maken aan de geruchten die over hem de ronde doen en die zijn reputatie bedreigen. Hij voelt echter niets voor Antonina en geeft haar al snel de schuld van zijn tegenslagen en inzinkingen. Verteerd door haar gevoelens voor hem en door zijn vernederingen, wordt ze langzaam tot waanzin gedreven. Arthur Japin zag voor Opium 'Tchaikovsky's Wife' en komt hierover praten in Opium. Arthur Japin schreef eerder over Tsjaikovski in zijn roman 'Kolja'.