Onland

Gemiddeld 3,4 gebaseerd op 8 reviews
3 van de 5 gebaseerd op 8 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Onland

Totaal 5 afleveringen

Onland, de podcastserie van regisseur en programmamaker Joost Engelberts begint als de 12-jarig Rinie Wielheesen op een koude en donkere winteravond wordt verkracht en vermoord. De moordenaar wordt niet gepakt. Deze beestachtige daad slaat diepe wonden in de kleine gemeenschap, sterker nog – zo menen velen- deze moord is het trauma van de Achterhoek. Rinie Wielheesen was het buurmeisje van Joost Engelberts. Hij reist terug naar zijn geboortegrond maar niet om de dader op te sporen. In zijn reis naar antwoorden ondervraagd hij mensen die ook maar iets kunnen weten over de gebeurtenissen in 1970. Wanneer hij tijdens een familiediner polst over zijn plannen zijn de meningen verdeelt. Maar na een aantal gesprekken met onder andere zijn schoonzus, komt hij al snel achter interessante informatie. Onland is geen whosdunnit maar een whatsdunnit. In deze serie hoor je en voel je de impact van dit drama op een kleine buurtgemeenschap. ’t Onland is een onheilspellende luisterervaring in de Achterhoek, een verhaal dat als een onverharde landweg kronkelt door een ruimte en een tijd waarin vooral gezwegen en verzwegen werd.

Joost Engelberts

Joost Engelberts is een Nederlandse regisseur en producent, bekend van TV docu series ‘De Aardappeleters’ en ‘De Wilde Keuken’. Na zijn jeugd verhuisd hij van de achterhoek naar Amsterdam. Ondanks dat hij betrokkenheid voelt bij het verhaal en graag de onderste steen boven wilt halen, zien sommige hem als een outsider. Het is een spannend verhaal, geen zoektocht naar de waarheid, maar geeft een goede kijk in de Achterhoekse gemeenschap.

#5 – Zus 36:58
zo 24 jan 2021

#5 – Zus

In deze laatste aflevering van Onland ontkomt Joost Engelberts niet aan de vraag wie zijn twaalfjarige buurmeisje heeft vermoord. Hij spreekt een ooggetuige die zeker weet dat hij de moordenaar heeft gezien en Joost ontdekt in het politiedossier meer over de geheimzinnige kippenpater. En eindelijk… Eindelijk spreekt hij Gerrie, de zus van Rinie. Ze loopt naar zolder en komt terug met een enveloppe. Wanneer zij hem voorzichtig openscheurt zien ze niet alleen de meest tastbare herinnering aan Rinie, maar ook iets anders: de laatste strohalm.

#4 – Broer 40:40
za 9 jan 2021

#4 – Broer

Na maandenlang touwtrekken krijgt Joost Engelberts inzage in het dossier van misschien wel het rommeligste moordonderzoek van de afgelopen decennia. En hij spreekt een hartsvriendin van Rinie Wielheesen, het twaalfjarige meisje dat zo gruwelijk vermoord werd in het Onland. Van haar hoort Joost wat het met je doet als de politie, de media en andere deskundigen de broer die je adoreert, aanwijzen als de moordenaar van je vriendin. Reacties of meer verhalen? joost@bureauvoorlichting.nl

#3 – de zwarte jurk 41:19
vr 25 dec 2020

#3 – de zwarte jurk

Afl 3: De zwarte jurk. Als Joost Engelberts bij het klooster aanklopt, vraagt de gastenbroeder hem of hij komt om rust en bezinning te vinden. Ook, zegt Joost, maar ik kom vooral om met jullie te praten over de moord op mijn buurmeisje en het misbruik van jonge kinderen dat hier plaatsvond. Er volgen drie ongemakkelijke dagen. In de derde aflevering van Onland de reden waarom er, korte tijd nadat Rinie Wielheesen werd vermoord, een houten patertje in een boom bungelt: aan een galg, in de hoogste tak, net naast de plek waar ze werd vermoord.

#2 – Plas, dras en moeras 36:00
vr 11 dec 2020

#2 – Plas, dras en moeras

Joost Engelberts onderzoekt de gevolgen van de onopgeloste moord op -en de verkrachting van- zijn 12 jarige buurmeisje. In deze tweede aflevering hoort hij, tot zijn verbijstering, over nóg een moord. Hij vraagt zich af wat is er in hemelsnaam aan de hand is in het Onland. Kan het zijn dat deze plek boosaardig is, dat er kwaad in de grond is gesijpeld? De krater die de moord op Rinie Wielheesen heeft geslagen lijkt precies te passen in een gat dat een andere moord heeft veroorzaakt. Sterker nog: het verband tussen deze twee zaken is zo stevig dat ook het nuchtere boerenverstand er niet bij kan. Dat is geen toeval, dat is occult, zo hoort Joost Engelberts in deze tweede aflevering van Het Onland.

#1 – Joepie joepie. 34:11
vr 27 nov 2020

#1 – Joepie joepie.

In de eerste aflevering van Onland, zoomt Joost Engelberts in op de moord op zijn 12-jarige buurmeisje. Hij ontdekt dat deze gebeurtenis, ook decennia later, diepe emoties oproepen. Buurtgenoten moesten niet alleen leven met de onopgeloste moord, maar ook met de onmenselijke gedachte dat de dader naast hun woont. Er zijn verdachtmakingen, er is een klooster diep in het bos en er klinkt een kinderliedje over de duivel. Voor reacties en meer verhalen kun je mailen naar: joost@bureauvoorlichting.nl