Ondertussen in de kosmos

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Ondertussen in de kosmos

Totaal 66 afleveringen

Alles wat zich afspeelt in de kosmos – en dus ook op planeet Aarde – wordt in deze podcast besproken door de wetenschapsredactie van de Volkskrant. Tonie Mudde, zijn verslaggevers en academici bekijken de wereld met een onderzoekende bril.

Einstein Telescoop in Nederland: ‘Hiermee kun je bijna de oerknal horen’ 27:28
do 5 mei 2022

Einstein Telescoop in Nederland: ‘Hiermee kun je bijna de oerknal horen’

Het gaat hard met de Einstein Telescoop, een nieuw instrument dat wetenschappers in Nederland willen bouwen. Om precies te zijn: onder de bodem van de Limburgse heuvels. Het kabinet maakte er onlangs vele miljoenen voor vrij, en onderzoekers werken al druk aan een schaalmodel. De echte telescoop krijgt 'armen' van 10 kilometer en wordt een van de sterkste en grootste wetenschappelijkere instrumenten ter wereld. Die armen kunnen zwaartekrachtsgolven voelen; rimpelingen in de ruimte waarvan Albert Einstein ooit het bestaan voorspelde. Volkskrant-sterrenkunde-expert George van Hal nam - met haarnetje en na een stofdouche - al een kijkje in de cleanroom waar de eerste stappen naar die extreem ambitieuze Einstein Telescoop worden gezet. 'Hiermee kun je straks tot vlak na de oerknal luisteren.' Presentatie: Tonie Mudde Vaste gast: George van Hal Montage: Tom van Rooijen Eindredactie: Corinne van Duin,Wil je op de hoogte blijven van al onze podcasts? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Elke vrijdag ontvang je alle nieuwe afleveringen van onze podcasts en tips van onze recensiepagina in je mailbox. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwe producties. Abonneren kan via: www.volkskrant.nl/podcastnieuwsbrief See omnystudio.com/listener for privacy information.

Eindelijk beginnen wetenschappers long covid te begrijpen 30:31
vr 22 apr 2022

Eindelijk beginnen wetenschappers long covid te begrijpen

Waar de een amper iets merkt van het coronavirus, houdt een ander maanden of soms zelfs jaren klachten. Internist-oncoloog Josefine Schopman veranderde na een covid-infectie van een gezonde vrouw in een patiënt voor wie zelfs het aankleden al een onmogelijke inspanning is. Samen met zorgverslaggever Ellen de Visser vertelt ze over hoe wetenschappers het post-covid-syndroom eindelijk beginnen te snappen. Maar betekent dit ook dat er een behandeling aan zit te komen? Presentatie: Tonie Mudde Montage: Tiemen Hageman Gasten: Ellen de Visser en Josefine Schopman Wil je op de hoogte blijven van al onze podcasts? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Elke vrijdag ontvang je alle nieuwe afleveringen van onze podcasts en tips van onze recensiepagina in je mailbox. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwe producties. Abonneren kan via: www.volkskrant.nl/podcastnieuwsbrief  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Afvallen: met nieuwe pillen en injecties vliegen de kilo’s eraf 34:39
wo 6 apr 2022

Afvallen: met nieuwe pillen en injecties vliegen de kilo’s eraf

Niks hielp Lisette (115kg) om af te vallen, totdat ze als proefpersoon meedeed aan een experiment. Met hulp van een dagelijkse injectie vlogen de kilo's eraf, en bléven ze eraf. Medicijnen voor mensen met ernstig overgewicht zijn aan een duidelijke opmars bezig, want er komt ook een afslankpil aan. Wat zijn de kansen en risico's van dit soort nieuwe afslankmiddelen? Plus: waar staan we in de obesitasepidemie en wat valt er nog meer tegen te doen? Met zorgverslaggevers Ellen de Visser en Michiel van der Geest, en de Maastrichtse hoogleraar Anita Vreugdenhil, gespecialiseerd in gewichtsproblematiek. Presentatie: Tonie Mudde Montage: Tiemen Hageman Eindredactie: Corinne van Duin Wil je op de hoogte blijven van al onze podcasts? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Elke vrijdag ontvang je alle nieuwe afleveringen van onze podcasts en tips van onze recensiepagina in je mailbox. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwe producties. Abonneren is gratis en kan via: www.volkskrant.nl/podcastnieuwsbrief See omnystudio.com/listener for privacy information.

De ‘kleine’ atoomoorlog – en andere nucleaire gevaren 36:09
do 17 mrt 2022

De ‘kleine’ atoomoorlog – en andere nucleaire gevaren

Voor het eerst sinds de Koude Oorlog heerst er weer een grote nucleaire dreiging boven Europa. In Oekraïne bevinden zich liefst 15 kerncentrales in oorlogsgebied. Ondertussen dreigt Poetin met atoombommen. George van Hal en Maarten Keulemans brengen de nucleaire risico’s in kaart. Zo rekenden wetenschappers al eens aan de gevolgen van een ‘kleine’ atoomoorlog. Maartje Bakker zoekt uit hoe goed schuilkelders en jodiumpillen beschermen. Presentatie: Tonie Mudde Montage: Tiemen Hageman Eindredactie: Corinne van Duin Wil je op de hoogte blijven van al onze podcasts? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Elke vrijdag ontvang je alle nieuwe afleveringen van onze podcasts en tips van onze recensiepagina in je mailbox. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwe producties. Abonneren is gratis en kan via: www.volkskrant.nl/podcastnieuwsbrief See omnystudio.com/listener for privacy information.

Radicale oplossingen voor het klimaat: dit zijn ze 31:33
di 1 mrt 2022

Radicale oplossingen voor het klimaat: dit zijn ze

Ruimte-parasols, CO2-zuigers, de wolken manipuleren. Sommige wetenschappers werken aan een plan B voor de klimaatcrisis, radicale oplossingen om de aarde af te koelen voordat het helemaal mis gaat. Te gevaarlijk om überhaupt over na te denken, zo'n plan B, vinden critici. Maar misschien is het juist wel keihard nodig. 'Met in korte tijd een pandemie en een oorlog in de Oekraïne kan ik me pas écht goed voorstellen dat ook klimaatverandering grote impact op ons leven gaat hebben.' Wil je op de hoogte blijven van al onze podcasts? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Elke vrijdag ontvang je alle nieuwe afleveringen van onze podcasts én tips van onze recensiepagina in je mailbox. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwe producties. Abonneren is helemaal gratis en kan via: www.volkskrant.nl/podcastnieuwsbrief See omnystudio.com/listener for privacy information.

Kosmische vuilniswagen in strijd tegen ruimtepuin 26:38
vr 11 feb 2022

Kosmische vuilniswagen in strijd tegen ruimtepuin

Achtergelaten gereedschappen en zelfs een verfschilfertje schieten als kosmische kogels rond de aarde. Ruimtepuin is een exponentieel groeiend probleem, signaleren ruimtevaart-experts. Recent vond al een experiment plaats met een soort kosmische afvalwagen, maar of dat de oplossing is? Met George van Hal, ruimtevaartexpert bij de Volkskrant.  Presentatie: Tonie Mudde Montage: Tom van Rooijen, Daan Hofstee Wil je op de hoogte blijven van al onze podcasts? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Elke vrijdag ontvang je alle nieuwe afleveringen van onze podcasts én tips van onze recensiepagina in je mailbox. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwe producties. Abonneren is helemaal gratis en kan via: www.volkskrant.nl/podcastnieuwsbrief See omnystudio.com/listener for privacy information.

Marie Stoppelman en de beul van Auschwitz 26:50
do 27 jan 2022

Marie Stoppelman en de beul van Auschwitz

De Nederlandse arts Marie Stoppelman kon concentratiekamp Auschwitz alleen overleven door assistente te worden van Josef Mengele, de beruchte kampdokter die verschrikkelijke experimenten uitvoerde op de gevangenen. Volkskrant-redacteur Ellen de Visser reconstrueerde haar verhaal, dat een unieke kijk geeft op een van de meeste duistere hoofdstukken in de recente geschiedenis. Credits audiofragmenten: Talks at Google: https://www.youtube.com/watch?v=w4YbZzZUkKs The Memory of All That: https://www.youtube.com/watch?v=I8sNiAgEKGo The Hunt for Dr. Mengele: https://www.youtube.com/watch?v=W2UjdyZLBrs Wil je op de hoogte blijven van al onze podcasts? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Elke vrijdag ontvang je alle nieuwe afleveringen van onze podcasts én tips van onze recensiepagina in je mailbox. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwe producties. Abonneren is helemaal gratis en kan via: https://www.getrevue.co/profile/volkskrant-podcasts See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dankbaarheid: het geheime wapen om gelukkiger te worden 30:54
do 13 jan 2022

Dankbaarheid: het geheime wapen om gelukkiger te worden

Terwijl hij stevig baalt van een coronabesmetting thuis probeert wetenschapschef Tonie Mudde toch dankbaar te zijn voor de kleine dingen die goed gaan. Want: dagelijks stilstaan bij waar je dankbaar voor bent kan je geluk aanzienlijk vergroten, blijkt uit onderzoek. Ernst Bohlmeijer (Universiteit Twente) maakte een dankbaarheidsapp en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) schrijft al jaren in een 'Dankboek'. Wat schrijft hij daar dan allemaal in, vraagt psychologieredacteur Evelien van Veen van de Volkskrant zich af? See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sneller dan het licht reizen – kan het dan tóch? 22:52
di 28 dec 2021

Sneller dan het licht reizen – kan het dan tóch?

Om verre planeten te verkennen, gaan ontdekkingsreizigers in sciencefictionfilms met de lichtsnelheid of sneller. Tot voor kort dachten wetenschappers dat die lichtsnelheid onbereikbaar was voor mensen, maar de laatste tijd staan er onderzoekers op die zeggen: het kan wél. Met Volkskrant-ruimtevaartduiders George van Hal en Tonie Mudde, die opbiecht hoe hij ooit een vreselijke uitglijder maakte bij een Nasa-directeur. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Met deze nieuwe supertelescoop kijk je dieper het heelal in dan ooit 25:04
vr 10 dec 2021

Met deze nieuwe supertelescoop kijk je dieper het heelal in dan ooit

Ruim dertig jaar werd eraan gewerkt, met duizenden wetenschappers, en nu is hij eindelijk klaar voor lancering. De James Webb Telescoop, ook wel bekend als de opvolger van de beroemde Hubble telescoop, gaat vanuit de ruimte turen naar de babyjaren van ons heelal. We bespreken het met hoogleraar astronomie Ewine van Dishoeck, die zelf meewerkte aan de James Webb. En met de kosmosduider van de Volkskrant, George van Hal. See omnystudio.com/listener for privacy information.