Met Groenteman in de kast

Gemiddeld 4,0 gebaseerd op 2 reviews
4 van de 5 gebaseerd op 2 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Met Groenteman in de kast

Totaal 135 afleveringen

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman…

#100: Olga Zuiderhoek, actrice 01:07:54
do 1 dec 2022

#100: Olga Zuiderhoek, actrice

Gijs zit samen met actrice Olga Zuiderhoek in de vertrouwde kast op de redactie van de Volkskrant. Hoewel Olga het helemaal niet graag over toneel heeft, hebben ze het toch over haar bewogen toneelgeschiedenis. En natuurlijk over haar nieuwe stuk:  Maar wat er ook gebeurt, er klinkt muziek. In deze voorstelling bespreekt ze haar eigen leven maar vooral alle inspirerende muziek die daarbij hoort. Ook haar tijd met haar 'ware Jacob' Willem Breuker komt natuurlijk aan bod. Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar  www.volkskrant.nl/podcastactie Presentatie: Gijs Groenteman Montage: Daan Hofstee Redactie: Tamar Bot, Fanny van der Reijt, Corinne van Duin en Daan Boeren  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Luister nu ook naar: De eenzame uitvaart 01:00
di 29 nov 2022

Luister nu ook naar: De eenzame uitvaart

In Amsterdam gaan jaarlijks zo’n 5000 mensen dood. Een op de tien van deze overlijdens wordt niet direct opgemerkt door kennissen of nabestaanden. Een speciale afdeling van de gemeente moet er aan te pas komen om alsnog een broer, zus of verre neef te vinden. Als zelfs dat niet lukt, draait het uit op een eenzame uitvaart.  Joris van Casteren is schrijver en coördinator van stichting De Eenzame Uitvaart. Hij zorgt dat een eenzaam overledene alsnog een waardig afscheid krijgt. Hij duikt in de vergeten levens van deze mensen, en vraagt een dichter een gedicht te schrijven voor de overledene. Die verhalen tekent hij op voor de Volkskrant, en leest hij voor in deze podcast.  De geschreven verhalen zijn te lezen op: www.volkskrant.nl/eenzameuitvaartpodcast   De journalistiek van de Volkskrant steunen? Dat kan het beste via een digitale abonnement: www.volkskrant.nl/podcastactieSee omnystudio.com/listener for privacy information.

#99: Jacqueline Blom, actrice 01:07:38
do 24 nov 2022

#99: Jacqueline Blom, actrice

Gijs zit aan de keukentafel bij actrice en activiste Jacqueline Blom. Ze hebben het over haar grote passie: het vrouwelijke perspectief in de Nederlandse kunst en cultuur brengen en korte metten maken met de male gaze. Daar heeft ze een podcast en een website voor opgericht: pointofview.nu  Het gesprek gaat over feminisme, maar ook haar familiegeschiedenis en de angstcultuur die er ook in de toneelwereld speelt: ‘Die schandalen op de werkvloer, die herken ik wel.'  Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar  www.volkskrant.nl/podcastactie Presentatie: Gijs Groenteman Montage: Daan Hofstee Redactie: Tamar Bot, Fanny van der Reijt en Corinne van Duin      See omnystudio.com/listener for privacy information.

#98: Miljuschka Witzenhausen, tv-kok 01:12:34
do 17 nov 2022

#98: Miljuschka Witzenhausen, tv-kok

Miljuschka Witzenhausen belooft Gijs ‘een uur van haar ziel te geven’. Ze keek deze week naar de serie Judas II en werd daar niet blij van. In het echt was het leven van haar familie veel heftiger. Ze vertelt dat ze haar hele leven al op haar hoede is en dat ze vastbesloten was iemand anders te worden dan ‘dat meisje met die mislukte familie’. Maar het gesprek gaat ook over hoe ze van thuisblijfmoeder een Instagram-fenomeen en een beroemde tv-kok werd. Maar ook hoe ze het leven glans wil geven, door te genieten van lekker eten en poetsen in huis.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#97: Manuel Kurpershoek, beeldend kunstenaar 01:01:31
do 10 nov 2022

#97: Manuel Kurpershoek, beeldend kunstenaar

Beeldend kunstenaar Manuel Kurpershoek (70) heeft net een prachtig boek met tekeningen uitgegeven: Lotgenoten. Het zijn schetsen van de mensen waarmee hij in dezelfde ziekenhuisruimte zat tijdens zijn chemokuren. Hun ontroerende schoonheid legde hij vast. Kurpershoek is al sinds 2005 ziek maar staat blijmoedig in het leven: ‘Zo lang ik kan zien, kan ik iets’. Gijs zocht hem op in zijn atelier in Nijmegen. Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar  www.volkskrant.nl/podcastactie Presentatie: Gijs Groenteman Montage: Daan Hofstee Redactie: Tamar Bot, Fanny van der Reijt, Sofia Robben en Corinne van DuinSee omnystudio.com/listener for privacy information.

#96: Kluun, schrijver 01:00:55
do 3 nov 2022

#96: Kluun, schrijver

Schrijver Kluun heeft inmiddels zijn elfde boek ‘Help, ik heb een puber!’ uitgebracht, waarin hij een ode brengt aan pubers en ouders advies geeft. Na het overlijden van zijn vrouw besloot Kluun haar dagboek af te maken, waar uiteindelijk de bestseller ‘Komt een vrouw bij de dokter’ uitkwam. Hij vertrok met zijn dochter naar Australië en vond daar zijn passie voor schrijven.See omnystudio.com/listener for privacy information.

#95: Kustaw Bessems, journalist 01:27:01
do 27 okt 2022

#95: Kustaw Bessems, journalist

Jaarlijks gaat Gijs langs bij Volkskrant-journalist Kustaw Bessems om de stand van het land door te nemen. Dit keer bespreken ze hoe het staat met de coronamaatregelen, waarom we als land steeds weer vallen voor de ijdele, schijnbaar zelfbewuste politicus, de leegheid van Mark Rutte en de grenzen van de democratie. Ook de schrikbarende opkomst van Forum komt natuurlijk aan de orde. Presentatie: Gijs Groenteman Montage: Daan Hofstee Redactie:  Tamar Bot, Fanny van de Reijt, Sofia Robben en Corinne van Duin  Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar  www.volkskrant.nl/podcastactie   See omnystudio.com/listener for privacy information.

#94: Marieke Derksen, uitgever 01:21:04
do 20 okt 2022

#94: Marieke Derksen, uitgever

Marieke Derksen is uitgever van succesvolle voetbalboeken als Kieft en Gijp. Ze is supernuchter en wars van poeha. Haar levenshouding lijkt wat dat betreft op die van haar vader Johan. Maar met haar angststoornis heeft ze veel te lang voortgeploeterd. Met medicatie leerde ze weer te leven en dat had ze volgens zichzelf veel eerder moeten doen.   Presentatie: Gijs Groenteman Montage: Daan Hofstee Redactie:  Tamar Bot, Fanny van de Reijt, Sofia Robben en Corinne van Duin  Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar  www.volkskrant.nl/podcastactie See omnystudio.com/listener for privacy information.

#93: Oek de Jong, schrijver 01:12:44
do 13 okt 2022

#93: Oek de Jong, schrijver

Oek de Jong schreef zijn nieuwste boek Man zonder rijbewijs in een ‘schrijforkaan’. Hij vertelt Gijs hoe hij van toeschouwer langzamerhand steeds meer een deelnemer van het leven werd, en welke rol zijn rijbewijs daarbij speelde. Verder komt de geaardheid zijn moeder aan bod, zijn burn-out die tot een depressie leidde, en hoe mooi schrijven is wanneer hij exact het goede woord voor een situatie of gebeurtenis optekent. Presentatie: Gijs Groenteman Montage: Daan Hofstee Redactie:  Tamar Bot, Fanny van de Reijt en Corinne van Duin  Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar  www.volkskrant.nl/podcastactie       See omnystudio.com/listener for privacy information.

#92: Anne Fleur Dekker, opiniemaker en activist 01:14:24
do 6 okt 2022

#92: Anne Fleur Dekker, opiniemaker en activist

Anne Fleur Dekker is bekend als opiniemaker en activist. Inmiddels studeert ze Aerospace Engineering en werkt ze bij een windmolenbedrijf. Met Gijs praat ze zonder reserves over haar psychoses en haar ADHD. Een vrolijk gesprek over de levensbedreigende dingen van het leven, een bijna-doodervaring, RTL Z en Elon Musk.   Loop je zelf rond met gedachten over zelfmoord of maak je je zorgen over iemand? Bel dan met 0900-0113 of ga naar www.113.nl Het nummer en de site zijn 24 uur per dag bemand.See omnystudio.com/listener for privacy information.