Land Art Flevoland

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Land Art Flevoland

Totaal 11 afleveringen

Nergens ter wereld vind je zoveel Land Art bij elkaar als in Flevoland. De collectie Land Art Flevoland bevat kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars als Antony Gormley, Richard Serra, Daniel Libeskind en Marinus Boezem. Kunstjournalist Luuk Heezen verzamelde de mooiste verhalen over deze landschapskunstwerken in de Flevopolder. Live opgenomen in De Verbeelding (Zeewolde) tijdens het Land Art Luisterweekend 2020.

11. Engelen/Angels FM 98.0 (Engelenzender) van Moniek Toebosch 13:09
di 1 feb 2022

11. Engelen/Angels FM 98.0 (Engelenzender) van Moniek Toebosch

Tussen Enkhuizen en Lelystad loopt de Houtribdijk; een dijk van 29 km met aan beide kanten uitzicht op water. Je kunt er zomaar overheen rijden zonder te weten dat er een kunstwerk te beleven is, namelijk: Engelen/Angels FM 98.0 -ook wel 'de Engelenzender' genoemd- van Moniek Toebosch. Tussen 1994 en 2000 kon je op een FM-radio in je auto afstemmen op 98.0 FM en hoorde je het gezang van Toebosch - soms ijl en breekbaar en soms zo vaak vermenigvuldigd dat het klinkt als een koor van engelen. De radiozender is recent nieuw leven ingeblazen als app en wordt onderdeel van de collectie Land Art Flevoland. Luuk Heezen praat over dit bijzondere werk met kunsthistorica Brigitte van der Sande.

10. De Groene Kathedraal van Marinus Boezem 12:47
ma 8 jun 2020

10. De Groene Kathedraal van Marinus Boezem

In 1987 platte Marinus Boezem 178 populieren volgens de plattegrond van de kathedraal van Reims in Almere: De Groene Kathedraal. Inmiddels zijn die bomen uitgegroeid tot een hoge kathedraal - waar zelfs getrouwd wordt. Luuk Heezen interviewt Marijke Jansen, gids van Land Art Flevoland en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) die een paar heeft getrouwd in De Groene Kathedraal. Dit interview werd live uitgezonden tijdens het Land Art Luisterweekend 2020 vanuit De Verbeelding in Zeewolde.

9. Sea Level van Richard Serra 13:02
ma 8 jun 2020

9. Sea Level van Richard Serra

Sea Level is een kunstwerk uit 1996 van Richard Serra. Dit kunstwerk werd niet direct omarmd door de bewoners van Zeewolde. Wat is ervoor nodig om een persoonlijke band te krijgen met een publiek kunstwerk? Luuk Heezen interviewt Demelza van der Maas, deskundig in musea en erfgoed, promoveerde op de vorming van erfgoed en identiteit van de IJsselmeerpolders en is bovendien voorzitter van het bestuur van Land Art Flevoland. Dit interview werd live uitgezonden vanuit De Verbeelding, met uitzicht op Sea Level, tijdens het Land Art Luisterweekend 2020.

8. Aardzee van Piet Slegers 14:27
ma 8 jun 2020

8. Aardzee van Piet Slegers

Aardzee in Zeewolde is met zijn vijf hectare oppervlakte één van de grootste kunstwerken in Nederland. Piet Slegers maakte het in 1982. Luuk Heezen interviewde Rob Timmerman van Het Flevo-landschap over het onderhoud van dit kunstwerk. Is het kunstwerk, met al zijn grassen, struiken en bomen, een makkelijke plek om te onderhouden? Dit interview werd live uitgezonden tijdens het Land Art Luisterweekend 2020 vanuit De Verbeelding in Zeewolde.

7. Exposure van Antony Gormley 15:30
ma 8 jun 2020

7. Exposure van Antony Gormley

Het landschapskunstwerk Exposure van Antony Gormley wordt ook wel 'de hurkende man' genoemd. De 26 meter hoge man hurkt op een strekdam en kijkt uit over het Markermeer. Maar wat als de zeespiegel stijgt? Krijgt de hurkende man dan natte voeten? Luuk Heezen interviewt Vincent de Boer, adviseur kunst in de openbare ruimte bij Stroom Den Haag, over de invloed van klimaat op cultureel erfgoed.  Dit interview werd live uitgezonden tijdens het Land Art Luisterweekend 2020 vanuit De Verbeelding in Zeewolde.

6. Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind 20:38
zo 7 jun 2020

6. Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind

Polderland Garden of Love and Fire in Almere Pampus is één van de eerste ruimtelijke installaties van sterarchitect Daniel Libeskind. Hij legde in 1997 een plek voor meditatie aan, in een landschap nog praktisch zonder geschiedenis - interessant voor een architect voor wie het bouwen van herdenkingsplekken later een grote rol zou krijgen in zijn carrière. Luuk Heezen interviewde Martin Zebracki, hoofddocent kritische sociale geografie aan de Universiteit van Leeds, over kunst in de openbare ruimte, inclusie en seksualiteit. Dit interview werd voor het eerst uitgezonden tijdens het Land Art Luisterweekend 2020, live vanuit De Verbeelding in Zeewolde. Polderland Garden of Love and Fire is onderdeel van de collectie Land Art Flevoland.

5. Deltawerk// van RAAAF en Atelier de Lyon 16:05
za 6 jun 2020

5. Deltawerk// van RAAAF en Atelier de Lyon

RAAAF en Atelier de Lyon bewerkten de Deltagoot in het Waterloopbos (Marknesse) tot het landschapskunstwerk Deltawerk//. Hoe is het om met dit cultureel erfgoed te werken? Kunstjournalist Luuk Heezen interviewt Erik Rietveld (van RAAAF) over het maken van Deltawerk//. Dit interview is opgenomen in De Verbeelding, Zeewolde tijdens het Land Art Luisterweekend 2020.

4. PIER+HORIZON van Paul de Kort 15:30
za 6 jun 2020

4. PIER+HORIZON van Paul de Kort

Het landschapskunstwerk PIER+HORIZON van Paul de Kort ligt in Kraggenburg in de Noordoostpolder. Kunstjournalist Luuk Heezen interviewt historica Eva Vriend, die met De Kort een passie voor de Noordoostpolder deelt. Dit interview is opgenomen in De Verbeelding, Zeewolde tijdens het Land Art Luisterweekend 2020.

3. Riff, PD #18245 van Bob Gramsma 15:32
za 6 jun 2020

3. Riff, PD #18245 van Bob Gramsma

Het landschapskunstwerk 'Riff, PD #18245' van Bob Gramsma in Dronten is een monument ter ere van 100 jaar Zuiderzeewet. Kunstjournalist Luuk Heezen interviewt curator Nils van Beek, die betrokken was bij de totstandkoming van dit werk. Dit interview is opgenomen in De Verbeelding, Zeewolde tijdens het Land Art Luisterweekend 2020.

2. Observatorium van Robert Morris 12:46
za 6 jun 2020

2. Observatorium van Robert Morris

Observatorium van Robert Morris in Lelystad is het eerste kunstwerk van de collectie Land Art Flevoland. Hoe is het om in een landschapskunstwerk een festival te organiseren? Kunstjournalist Luuk Heezen interviewt organisator Thom Ummels over jaarlijkste poëziefestival Sunsation. Dit interview is opgenomen in De Verbeelding, Zeewolde tijdens het Land Art Luisterweekend 2020.