KUNST IS LANG (en het leven is kort)

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van KUNST IS LANG (en het leven is kort)

Totaal 157 afleveringen

KUNST IS LANG is een programma van online kunsttijdschrift mister Motley en Luuk Heezen. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon. VondelCS, Bureau Broedplaatsen van de Gemeente Amsterdam en Voordekunst, het crowdfundplatform voor de creatieve sector, zijn partner.

Kunst is Collectief – #4 BOG 48:51
wo 31 mei 2023

Kunst is Collectief – #4 BOG

In een speciale reeks van Kunst is Lang - Kunst is Collectief - onderzoeken we hoe je als kunstenaar collectief kunt werken. In tien afleveringen vertellen kunstenaarscollectieven over hoe ze samenwerken, en wat hun overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen zijn. Kunst is Collectief is een initiatief van online kunstmagazine Mister Motley en onderzoeksprogramma Collective Making. Dit project aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem verkent hoe studenten meer kunnen samenwerken en welke vormen dat kan aannemen. Na 10 afleveringen Kunst is Collectief, keert Kunst is Lang weer terug in de reguliere vorm. Dit keer is BOG te gast, een collectie (zonder -f, want een samenvoeging van individuen) theatermakers. BOG maakt talige voorstellingen, waarin de leden proberen grip te krijgen op thema’s die te groot zijn om vast te pakken. In 2013 maakten ze als vers afgestudeerde twintigers de voorstelling BOG.Een poging het leven te herstructureren, als zoektocht naar de blauwdruk van een leven dat iedereen grosso modo leidt. Tien jaar later is er de voorstelling BOG2.Een nieuwe poging het leven te herstructureren - die veel meer draait om individuele ervaringen. En zo komt er elk decennium een nieuwe voorstelling van BOG, waarin het leven op de voet wordt gevolgd.

Kunst is Collectief – #3 De Onkruidenier 49:39
wo 24 mei 2023

Kunst is Collectief – #3 De Onkruidenier

In een speciale reeks van Kunst is Lang - Kunst is Collectief - onderzoeken we hoe je als kunstenaar collectief kunt werken. In tien afleveringen vertellen kunstenaarscollectieven over hoe ze samenwerken, en wat hun overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen zijn. Kunst is Collectief is een initiatief van online kunstmagazine Mister Motley en onderzoeksprogramma Collective Making. Dit project aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem verkent hoe studenten meer kunnen samenwerken en welke vormen dat kan aannemen. Na 10 afleveringen Kunst is Collectief, keert Kunst is Lang weer terug in de reguliere vorm. Dit keer is De Onkruidenier te gast, bestaande uit Jonmar van Vlijmen, Rosanne van Wijk en Ronald Boer. Ze zijn zelfbenoemd ‘ecosysteemfuturisten’ - ze zoeken in de natuur naar ideeën voor de onvermijdelijke aanpassing die we als mensen moeten gaan doen om in een veranderend landschap te overleven. Bijvoorbeeld in het meerjarenproject Sweet-Sweat, waarin wordt vooruitgekekenn naar een leven met zout water.

Kunst is Collectief – #2 De School 47:48
wo 17 mei 2023

Kunst is Collectief – #2 De School

In een speciale reeks van Kunst is Lang - Kunst is Collectief - onderzoeken we hoe je als kunstenaar collectief kunt werken. In tien afleveringen vertellen kunstenaarscollectieven over hoe ze samenwerken, en wat hun overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen zijn. Kunst is Collectief is een initiatief van online kunstmagazine Mister Motley en onderzoeksprogramma Collective Making. Dit project aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem verkent hoe studenten meer kunnen samenwerken en welke vormen dat kan aannemen. Na 10 afleveringen Kunst is Collectief, keert Kunst is Lang weer terug in de reguliere vorm. In deze aflevering zijn kunstenaars te gast die betrokken zijn bij De School in Breda. Het gaat om een losvaste groep kunstenaars, die werken en samenzijn vanuit waarden als meerstemmigheid en het ontbreken van een hiërarchie. Hun samenwerking en omgang met elkaar is gebaseerd op vertrouwen en het geven van ruimte, en blijft bewust weg van een sluitende definitie, omdat een definitie altijd iets omlijnt - en daardoor automatisch iets anders uitsluit.

Kunst is Collectief – #1  Questions Collective 51:56
wo 10 mei 2023

Kunst is Collectief – #1 Questions Collective

In een speciale reeks van Kunst is Lang - Kunst is Collectief - onderzoeken we hoe je als kunstenaar collectief kunt werken. In tien afleveringen vertellen kunstenaarscollectieven over hoe ze samenwerken, en wat hun overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen zijn.  Kunst is Collectief is een initiatief van online kunstmagazine Mister Motley en onderzoeksprogramma Collective Making. Dit project aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem verkent hoe studenten meer kunnen samenwerken en welke vormen dat kan aannemen. Na 10 afleveringen Kunst is Collectief, keert Kunst is Lang weer terug in de reguliere vorm. In deze eerste aflevering is Questions Collective te gast, bestaande uit Tessel Brühl, Roos Pollmann, Flavia Faas en Céline Talens. Hun projecten beginnen vanuit affiniteit met een sociaal thema, zoals gentrificatie, zelfzorg of vrijheid, en vervolgens wordt per geval bekeken hoe een project het beste gestalte kan krijgen. Dat kan een internetmusical zijn, een performance op straat met levensgrote make-up-attributen en een geluidswerk dat je door een buurt leidt, of een installatie waarin je tussen bakstenen van een schuim een video bekijkt over een berg bakstenen die ervan droomt ooit Mount Fuji te worden. Het collectief werkt zeer gestructureerd en heeft eigen rituelen en een curieuze manier van catering om tot goede resultaten te komen.

Aflevering 254 – Tina Farifteh 53:08
wo 3 mei 2023

Aflevering 254 – Tina Farifteh

In de documentaire Kitten of vluchteling? probeert Tina Farifteh te achterhalen hoe onze empathie voor vreemdelingen werkt: Oekraïners in nood halen we met onze eigen auto op, terwijl mensen van verder weg of met een ander uiterlijk niet welkom zijn. Het werk ligt qua onderwerp in het verlengde van haar video-installatie The Flood, waarin je wordt ingeklemd tussen drie manshoge beeldschermen met beelden van de zee, terwijl een robotstem opdreunt hoeveel vluchtelingen op een bepaalde datum omkwamen tijdens hun poging Europa te bereiken. Dat werk onderzoekt de kwaadaardige metafoor van vluchtelingen als bedreigend water - ‘een tsunami van vluchtelingen, ons land wordt overspoeld door vluchtelingen’ - terwijl het juist de vluchtelingen zelf zijn wiens leven bedreigd wordt door het water. Toen Tina tijdens de filmopnames voor deze installatie de dijk opklom om de Waddenzee te bekijken, werd ze verliefd op het mooie uitzicht en verruilde Amsterdam voor het Friese dorpje Sexbierum - waar het ruime, vlakke landschap op wonderbaarlijke wijze herinneringen aan haar geboortestad Teheran omhoog haalt.

Aflevering 253 – Jessica Skowroneck 44:23
wo 26 apr 2023

Aflevering 253 – Jessica Skowroneck

De natuurtaferelen van Jessica Skowroneck zijn met zwierige, energieke kwaststreken geschilderd. Ze bevinden zich vaak op de grens van abstractie en figuratie. Haar meest recente werk bestaat volgens Jessica uit ‘innerlijke landschappen’: er is een verband tussen de woeste Zweedse natuur waarin ze is opgegroeid, het platte Nederland waar ze nu woont, en de kwesties die haar op het moment van schilderen het meest bezighouden.

Aflevering 252 – Pleun Gremmen 46:37
wo 19 apr 2023

Aflevering 252 – Pleun Gremmen

Pleun Gremmen tovert in hun videowerken digitale werelden tevoorschijn, met behulp van 3D-animaties. De onderwerpen van dit werk dringen zich op vanuit frustratie. Zo dompelde Pleun zich onder in extreem-rechtse internetfora en bestudeerde onder meer de geradicaliseerde terrorist die in 2019 in Christchurch 51 mensen vermoorde. Ook maakte hen werken over de baarmoeder, waar Pleun in hun eigen leven een moeizame relatie mee heeft.

Aflevering 251 – Dieke Venema 45:02
di 11 apr 2023

Aflevering 251 – Dieke Venema

Als de sculpturen van Dieke Venema personages zouden zijn, zou je ze kunnen omschrijven als ingetogen, weifelend en bescheiden. Dieke maakt ze van ‘lullig materiaal’, en geeft ze een amorfe vorm, die slechts in de verte lijkt op iets dat je herkent. Haar beelden zijn daardoor nooit stellig en onwrikbaar, en lijken tussen alle definities in te vallen - wat precies de bedoeling is.

Aflevering 250 – Jop Vissers Vorstenbosch 49:32
wo 5 apr 2023

Aflevering 250 – Jop Vissers Vorstenbosch

Jop Vissers Vorstenbosch is naar eigen zeggen een ‘schilder die er van alles bij verzint.’ Bijvoorbeeld door zijn schilderijen te tonen in zelfgebouwde sculpturale omgevingen, die een sterk bepalende context toevoegen, maar ook door een lichtbak als basis te nemen en er verschillende lagen beschilderd plexiglas voor te plaatsen. Zo ontstaan er schilderkunstige installaties waarin, in plaats van de lagen verf bij een traditioneel schilderij, lagen van licht en materiaal het beeld bepalen. Voor onder meer festival Into The Great Wide Open zet Jop deze combinatie in om een groep meterslange werken te maken die refereren aan het haperende licht van een stervende tl-balk.

Aflevering 249 – Elma Čavčić 52:55
wo 29 mrt 2023

Aflevering 249 – Elma Čavčić

In de schilderijen en collages van Elma Čavčić is de Bosnische burgeroorlog uit jaren ‘90 altijd aanwezig. Soms op de voorgrond, in de vorm van geweren of silhouetten van soldaten, soms in verhulde, sluimerende vorm op de achtergrond, wanneer je op het eerste gezicht een zorgeloze familiepicknick bij een rivier ziet afgebeeld - totdat je ziet dat de lichamen in het water niet zwemmen maar drijven. Veel taferelen die Elma toont, zijn ontleend aan de fragmentarische herinneringen die haar ouders sporadisch met haar willen delen. De werken leggen een traumatisch verleden vast, en dienen tegelijkertijd als breekijzer voor nieuwe gesprekken. Zo ook bij de tentoonstelling die Elma samen met Jovana Štulić maakte, een kunstenares uit een Servische familie: vanuit de oorlog bezien de vijand.