Jac Orie Icecast - Podcast over Sport & Wetenschap

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Jac Orie Icecast - Podcast over Sport & Wetenschap

Totaal 9 afleveringen

Icecast is een podcast over Sport & Wetenschap, met topcoach Jac Orie. In deze podcast wil Orie kennis delen over verschillende onderwerpen die een raakvlak hebben met sport en/of wetenschap. Daarnaast gaat hij samen met Tim Senden in gesprek met interessante gasten uit de wereld van sport en/of wetenschap. Onderwerpen die ter sprake komen: talentontwikkeling, trainingsleer, het belang van data, hoe stel je het beste team samen, enzovoort.

Icecast #9: Zorgen om de jeugd: “We gaan écht een groot probleem krijgen” 40:07
di 31 aug 2021

Icecast #9: Zorgen om de jeugd: “We gaan écht een groot probleem krijgen”

Steeds meer mensen zien het belang van een goede gezondheid en conditie in. Velen proberen gezonder te eten en vaker te sporten. Toch ziet Jac Orie uitgerekend bij de jeugd een neerwaartse tendens, qua conditie en (fysieke vaardigheden). Ze gaan naar school op een E-bike of worden met de auto gebracht. In een touw klimmen wordt steeds lastiger, het maken een koprol ook. En ondertussen beleeft de jeugd zijn grootste avonturen vooral op de Playstation, zittend op de bank. In plaats van in een boom of op een sportveld. Orie pleit in deze Icecast voor meer aandacht aan de gezondheid en conditie voor kinderen, wijst op wetenschappelijke onderzoeken die de neerwaartse tendens bevestigen en wil ook meer waardering voor kinderen die goed zijn in sport. Excelleren in sporten wordt niet op eenzelfde manier gewaardeerd als excelleren in rekenen. Kan je goed rekenen, dan krijg je een schouderklopje. Kan je heel goed sprinten, dan moet je iets verder naar achteren beginnen want anders is dat niet leuk voor je klasgenootjes. ,,We gaan écht een groot probleem krijgen. Er moet iets veranderen"

Icecast #8: Een pleidooi voor impliciet leren 46:25
do 17 jun 2021

Icecast #8: Een pleidooi voor impliciet leren

In deze 8e aflevering van de Icecast houdt Jac Orie een pleidooi voor het impliciet leren. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat impliciet leren vaak beter blijft 'hangen' dan expliciet leren en ook in de praktijk ondervindt Orie zeer vaak de kracht van impliciete aanwijzingen. En zo kan het dus gebeuren dat een wetenschapper pur sang aan zijn atleten aanwijzingen geeft als "je moet je been bewegen alsof je roert in de pap". Orie praat over het effect van impliciet leren tijdens stress-situaties, over Annette Gerritsen en Stefan Groothuis, plus over interne en externe focus. Ook de overeenkomsten tussen de "stilist" Jan Bos en "de werker" Erben Wennemars komen nog voorbij in deze 8e Icecast

Icecast #7: Krachttraining met Ton Leenders 51:51
di 18 mei 2021

Icecast #7: Krachttraining met Ton Leenders

In deze 7e Icecast praat Jac Orie met Ton Leenders, de krachttrainer met wie hij al 20 jaar samenwerkt. Ze praten over alle aspecten van de krachttraining. Hoe krachttraining in Nederland zich evolueerde van ‘bezigheidstherapie’ tot ‘belangrijke fysieke training’. Over het analyseren van de Sovjet-schaatsers, de invloed van krachttraining op sturing en blessurepreventie, Jos Valentijn, Rintje Ritsma én de sportcarrière van Leenders zelf. Ook bespreken Orie en Leenders de noodzaak dat de krachttraining optimaal in het trainingsprogramma wordt geïntegreerd. ,,Je werkt vóór de sport, niet puur om iemand heel krachtig te maken”, aldus Leenders. ,,Je wil ze niet krachtig maken, maar ‘power’ geven. En daarom is communicatie met de hoofdtrainer heel belangrijk.” Leenders praat daarom ook liever over ‘Movement efficiency’. “Met als doel dat er uit het hoofdprogramma een beter resultaat komt”, zegt Leenders. En we eindigen we met een tip voor wielrenners en hardlopers.

Icecast #6: De kracht en valkuilen van de intervaltraining 38:17
do 22 apr 2021

Icecast #6: De kracht en valkuilen van de intervaltraining

Het is één van de meest gebruikte trainingsvormen en niet zonder reden. De intervaltraining is namelijk - mits goed uitgevoerd - een trainingsvorm die in korte tijd veel resultaat kan opleveren. En het is een trainingsvorm die je echt naar een nieuw niveau kan brengen. Maar het is meteen ook dé trainingsvorm met de grootste kans op negatieve effecten, zoals overbelasting. In deze Icecast vertelt Jac Orie uitgebreid over de intervaltrainingen. Over de kracht én de valkuilen. Welke varianten zijn er? Hoe voer je ‘m het best uit? Welke training is interessant voor een amateursporter? Maar hij verklapt ook wie in zijn schaatsteam een ‘non-responder’ is, de impact op de mitochondriën en wanneer hij veel succes behaalde met een specifieke intervaltraining.

Icecast #5: Het monnikenwerk om 38 jaar aan trainingsdata te analyseren 42:30
do 25 mrt 2021

Icecast #5: Het monnikenwerk om 38 jaar aan trainingsdata te analyseren

In 2010 bedenken Jac Orie en Nico Hofman het plan om liefst 38 jaar aan trainingsdata te analyseren. Er wordt onder andere gesproken met vermaarde schaatscoaches als Leen Pfrommer, Henk Gemser en Ab Krook en ze ontvangen duizenden pagina’s aan trainingsschema’s. Ze besluiten zelfs om trainingen uit de jaren 70 en 80 na te bootsen, zodat ze correct gequantificeerd kunnen worden. En daarna moet die enorme bak aan data nog handmatig worden ingevoerd én geanalyseerd worden. Een monnikenwerk waar Hofman en Orie in 2010 mee begonnen en 4 jaar later resulteerde in hun eerste wetenschappelijke artikel. In deze Icecast vertellen beiden over dit bijzondere onderzoek en de meest opvallende uitkomsten.

Icecast #4: Ook al is het vaak eng, ik verplicht me ertoe om constant te innoveren 46:30
di 16 feb 2021

Icecast #4: Ook al is het vaak eng, ik verplicht me ertoe om constant te innoveren

In deze 4e Icecast vertelt topcoach Jac Orie over zijn voortdurende drang om te innoveren. Niet omdat dit altijd zo leuk is ("vaak is innoveren ook eng"), maar omdat het de enige route is naar nieuw succes. Want als je blijft doen wat je deed, krijg je het resultaat wat je had. En aangezien jouw concurrenten ook altijd verbeteren, is dat niet genoeg. ,,Hoe langer ik trainer ben, des te minder geloof ik in details. Als je wilt winnen, doe je dat met grondvoorwaarden", zegt Orie. En om bepaalde grondvoorwaarden naar een 'nieuw' niveau te krijgen, zijn er innovaties nodig. De Zuid-Hollandse bewegingswetenschapper stond aan de wieg van het LPM-systeem in Thialf, waarmee de snelheden van de schaatsers kan worden bijgehouden. Deed al jaren voordat het onderdeel olympisch werd, windtunneltests voor de team pursuit, creëerde een dynamische windtunnel, laat zijn schaatsers trainen met een 'meewind' dankzij windturbines en ontwikkelde uit pure noodzaak een eigen supplementenmerk. ,,Maar het meest trots ben ik op de innovaties op mijn trainingsschema's, ook al zijn die voor de buitenwereld vaak onzichtbaar", zegt Orie. Een gesprek van driekwartier over een maniakale drive om te verbeteren. ,,En dat zit niet in de details.'' 

Icecast #3: Het belang van data 46:18
do 14 jan 2021

Icecast #3: Het belang van data

In deze 3e Icecast vertelt Jac Orie over het belang van data. Hoe een matrix vol data binnen 10 maanden leidde tot olympisch goud en hoe hij met data in 2007 zijn schaatsploeg succesvol hervormde, met eveneens olympisch goud als ultieme beloning. Een gesprek over mood-scores, Wingate-tests, zijn obsessief gedrag en het ontdekken van trends. En waarom bezocht hij alle topcoaches uit het Nederlandse schaatsen van de periode 1972 tot 2010? Daarnaast vertelt Orie hoeveel moeite het kost om uit tests de relevante data te halen, hoe een Big Data-project met de Universiteit van Leiden leidde tot een succesvolle aanpassing van het trainingsprogramma en de ‘ijk-discipline’ van collega-bewegingswetenschapper Nico Hofman.

Icecast #2: ‘Ik geloof niet in talent’ 39:09
di 29 dec 2020

Icecast #2: ‘Ik geloof niet in talent’

In deze 2e aflevering van de Icecast vertelt Jac Orie over talentontwikkeling. Waarom hij niet gelooft in ‘talent’, maar juist kijkt naar de mate van groei. Aan bod komt onder andere een wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck, ‘burn-outs’ bij kinderen, Sven Kramer & Cristiano Ronaldo, de afname van cardio-vasculaire kwaliteiten bij de jeugd, de Daily Mile van Erben Wennemars plus het idee om een bachelor toe te kennen aan olympisch- en wereldkampioenen. En werd er nou ook een nieuwe aanwinst voor Team Jumbo-Visma aangekondigd?

Hoe stel je een team samen? Over altruïsten, egoïsten én kannibalen 35:15
wo 16 dec 2020

Hoe stel je een team samen? Over altruïsten, egoïsten én kannibalen

In deze eerste Icecast legt Jac Orie uit hoe hij een team samenstelt. Een podcast over altruïsten, egoïsten én kannibalen.