Huisbazen: Alles over Nieuwbouw

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Huisbazen: Alles over Nieuwbouw

Totaal 7 afleveringen

Huisbazen is een podcastserie van Vereniging Eigen Huis waarin waardevolle kennis wordt gedeeld die jou weer de touwtjes in handen geeft op deze zeer moeilijke woningmarkt. Bart Jan Cune neemt je mee in de mogelijkheden op het gebied van nieuwbouw. Tot 2030 wil het kabinet 845.000 nieuwe huizen bouwen, maar is het genoeg? En wat betekent dat voor jouw kansen op een nieuwbouwhuis? Hoe vergroot je die kans? Alles komt voorbij; de voor- en nadelen van nieuwbouw, van de kleine lettertjes tot aan de beste en betaalbare plekken om te wonen. Reportages op bijzondere plekken, gesprekken met nieuwkomers, doorstromers en huizenbezitters, hoogleraren en experts van Vereniging Eigen Huis. Het gaat ook over de financiering, het goed plannen van je wooncarrière, van de meer- en minderwerklijsten tot aan de inrichting van de tuin. En je krijgt zelfs een snelcursus onderhandelen. Alles rondom nieuwbouw in dit seizoen van Huisbazen! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

4. Woningnood – De bestemming 20:39
ma 22 nov 2021

4. Woningnood – De bestemming

De laatste kilometers van zijn roadtrip leiden Bart Jan naar het Zuiden, naar Brabant. Toen Anita (64) samen met haar man hun huis in 1995 liet bouwen in Vlijmen, had ze geen idee dat ze er zo lange tijd alleen in zou wonen. Haar man overleed, hun drie dochters gingen het huis uit en nu is Anita al vijf jaar op zoek naar iets kleiners. En al die tijd woont ze in een groot huis waar prima een gezin in kan gaan leven. Dat leidt soms tot woonschaamte. Mariëlle van Oort komt namens ouderenorganisatie KBO-PCOB op voor de belangen van senioren. Zij weet wat je nu op dit moment als oudere kunt doen als je vastloopt in deze markt. Ook kijkt ze vooruit; ze wil dat wij al veel vroeger gaan nadenken over onze wooncarrière. Klaas Valkering is als één van de jongste wethouders van Nederland werkzaam in de meest vergrijsde gemeente van Nederland: het Noord-Hollandse Bergen. Ze hebben daar een nijpend tekort aan seniorenwoningen. Hij komt met een onorthodoxe maatregel: iedereen die dat wil kan zijn huis gratis laten splitsen. Wat daar bij komt kijken en wat het oplevert hoor je in deze aflevering. Karsten Klein van Vereniging Eigen Huis hoorde alle afleveringen van dit seizoen Huisbazen en maakt samen met Bart Jan de balans op van een roadtrip over een problematische woningmarkt. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

3. Woningnood – Verdwaald 20:23
ma 22 nov 2021

3. Woningnood – Verdwaald

Wat doe je als je er onverhoopt alleen voor komt te staan? Door een scheiding, of door het verlies van je partner door overlijden? Bart Jan ontmoet op zijn roadtrip Rimko uit Almere. Hij heeft een goede baan, verkocht zijn huis met overwaarde, maar is nu officieel economische thuisloze. Sinds zijn scheiding verruilt hij het ene tijdelijke adres voor het andere, omdat hij niet aan een betaalbare woning kan komen. Hij kwam met zijn kinderen eerst terecht op een camping en woont nu in een huis waar ieder moment vertrek dreigt. Hij verdient te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor de vrije sector. Laat staan voor een koophuis. Rimko’s lot is volgens scheidingsexpert Paul van der Ploeg niet uitzonderlijk. Er zijn jaarlijks 150.000 huizen nodig om deze groep onderdak te bieden. Paul vertelt je wat je kunt doen als er op dit moment een scheiding dreigt en beter nog: wat je nu al in alle rust kunt doen mocht je relatie ooit op de klippen lopen. Hoe anders is het voor Wouter en Tosca. Ze zijn gelukkig, ze wonen samen en kregen hun huis in Soest bijna in de schoot geworpen. Via-via werd werd hun een koophuis gegund. Dat leidt soms tot scheve gezichten bij vrienden, maar zij kunnen wel verder met hun leven. Vereniging Eigen Huis wil dat er nu echt werk gemaakt gaat worden voor hen die er alleen voor staan, vertelt belangenbehartiger Karsten Klein. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

1. Het fundament 20:00
ma 1 feb 2021

1. Het fundament

Bart Jan bezoekt Joost en Nina, beide eind 20. Ze zoeken een nieuwbouwhuis en hebben zoveel vragen! Welke stappen moeten ze doorlopen? Wat kost het eigenlijk? De expert van Vereniging Eigen Huis heeft een handige checklist. En als ze zich daar aan houden, maken ze dan eigenlijk wel een eerlijke kans op de huidige woningmarkt? Het lijkt geen probleem; tot 2030 worden als het aan het kabinet ligt 845.000 duizend nieuwe huizen gebouwd. Toch heeft de nationale woningmarktprofessor Peter Boelhouwer er een hard hoofd in. Wel heeft hij een aantal gouden tips voor wie z'n kansen op een nieuwbouwhuis wil vergroten. Daarnaast speurt Bart Jan naar bijzondere alternatieven voor nieuwbouw. Hij bezoekt het tiny house van Bianca in Haarlem. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2. De beste plek 16:58
ma 1 feb 2021

2. De beste plek

Bart Jan gaat op zoek naar de beste plek voor je (nieuwbouw)huis. Hoe kies je die plek? Maak in ieder geval een plan op basis van je levensloop horen we van de nationale woningmarktprofessor Peter Boelhouwer. En een bijzondere rondrit met Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Hij adviseert het kabinet over de inrichting van Nederland en weet niet alleen wat nu de beste en goedkoopste plekken zijn, maar ook waar het gaat gebeuren! Dat er anders moet worden gekeken naar de manier waarop we bouwen horen we van belangenbehartiger Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis. Voor Jacques is het te laat. Hij woont nu permanent in een vakantiehuis, maar moet weg en noodgedwongen verhuizen naar Italië. Daar kan hij nog wel een huis betalen. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

3. Meer of minder (papier)werk 17:58
ma 1 feb 2021

3. Meer of minder (papier)werk

De kleine lettertjes bij nieuwbouw. Bart Jan duikt er in en dat zijn er nogal wat! Geluksvogels Lennart en Celine zijn ingeloot voor een nieuwbouwproject, maar kregen een ordner met contracten vol abracadabra mee. Hoe ze de kleine lettertjes het beste kunnen lezen horen ze van de expert van het Juridisch Adviescentrum van Vereniging Eigen Huis. Verder krijg je een snelcursus onderhandelen van meesteronderhandelaar en Sociaal psycholoog Ilja van Beest. Hij gaat nooit akkoord met het eerste bod en vertelt hoe je bij je aannemer en keukenleverancier je rug recht houdt. En Maartje en Pim hebben hun eigen kerk op de kop getikt! Ze geven Bart Jan een rondleiding en natuurlijk mag hij vanuit de huiskamer even de klok luiden. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

4. De oplevering 19:34
ma 1 feb 2021

4. De oplevering

Bart Jan hoeft vandaag de deur niet uit, want hij woont zelf in een gloednieuw nieuwbouwhuis. De architect komt kijken hoe er in zijn ontwerp wordt geleefd. Ze praten over de huidige en ook toekomstige woonwensen van de Nederlanders. Word er al rekening gehouden met meer thuiswerken? Wie ook bij veel mensen binnenkeek is bouwkundige John Kerssemakers van Vereniging Eigen Huis. Hij ziet nog altijd hoe aannemers tientallen gebreken achterlaten bij de oplevering van een nieuwbouwwoning. Wat kun je daar mee doen? En Lodewijk Hoekstra, ja die van Eigen Huis en Tuin, vertelt hoe er met je gloednieuwe achtertuin misschien wel geld te verdienen valt, zelfs als je een postzegel achter je huis hebt. En ook in deze laatste aflevering van Huisbazen zoekt Bart Jan naar alternatieven voor nieuwbouw. Hij bezoekt Björn die zelf een huis heeft gebouwd, midden in de Twentse natuur. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Trailer 01:05
vr 22 jan 2021

Trailer

Huisbazen. Een podcast van Vereniging Eigen Huis. Dit seizoen álles over nieuwbouw. Binnenkort ook op dit platform! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.