Het Mediaforum

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Het Mediaforum

Totaal 1056 afleveringen

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Gert-Jaap Hoekman: “Facebook haalt racistische reacties niet weg omdat het hen anders engagement kost.” 18:48
vr 2 jun 2023

Gert-Jaap Hoekman: “Facebook haalt racistische reacties niet weg omdat het hen anders engagement kost.”

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Aylin Bilic en Spraakmaker is Kim Putters. Bilic haar mediamoment gaat over de directeu,r van de kunstbeurs TEFAF, die in opspraak is geraakt na een publicatie van oude tweets in de New York Times. Bilic: “Zou je niet voordat je iemand aanneemt voor een functie zijn socialmedia moeten checken?” Is het goed dat de directeur is opgestapt? Het mediamoment van Hoekman is een muziekrecensie van het nieuwe album van de rockband de Foo Fighters. Hoekman: “De tragiek van rocksterren is dat wij fans eigenlijk een beetje parasieten zijn op de ellende van hen.” Zijn recensies een lastige tak van sport? Ben je zo aardig om met twee voetbalsupporters op de foto te gaan, zetten ze even later de foto op Instagram met een racistische tekst. De oud-profvoetballer en voetbalcommentator Pierre van Hooijdonk overkwam dit en was zo boos dat hij het bericht online zette met de tekst: “Jij ook bedankt voor de foto, lafaard". En boven het bericht plaatste hij een linkje naar het account van de dader. Bilic: “Op het moment dat je gaat namen en shamen heeft dat ook zijn weerslag op mensen”. Wat had Van Hooijdonk het beste kunnen doen? 

Haroon Ali: “Dit komt het vertrouwen in de politiek niet ten goede.” 25:42
do 1 jun 2023

Haroon Ali: “Dit komt het vertrouwen in de politiek niet ten goede.”

Aan tafel zitten Rennie Rijpma, Haroon Ali en Spraakmaker Martijn Stoutjesdijk.  Voor het mediamoment van Ali hebben we het over zijn idool Taylor Swift, die voor hem nu toch een beetje van haar voetstuk is gevallen. Ali: “Taylor Swift doet voorkomen alsof ze inclusief is en het valt nu heel erg op dat ze stil is over de uitspraken van haar nieuwe geliefde.” Is het haar eigen mediastrategie, die haar dan nu een beetje aan het tegenwerken is? Voor het mediamoment van Rijpma hebben we het over de Amerikaanse journalist van The Wall Street Journal die negen weken geleden in Rusland gearresteerd is en opgepakt voor spionage. Rijpma: “Het is voor ons westerse media heel moeilijk om te kijken waar de spionage beschuldigingen op gestoeld zijn”. Groot nieuws was het destijds, is het toch weer een beetje naar de achtergrond verdwenen? Dat een statenlid van GroenLinks op Volt stemt en dat daardoor GroenLinks een Eerste Kamerzetel minder heeft, was groot nieuws maar in de loop van de week ontwikkelde zich een wonderlijk verhaal. Van NOS tot RTL en van Volkskrant tot het Oog op Morgen: Gisteren gaf Deborah Fernald uitgebreid tekst en uitleg en dat deed menig wenkbrauw fronzen. Ali: “Het vertrouwen in de politiek is al zo laag, dit helpt dan niet.” Had ze eigenlijk gewoon nooit op de lijst moeten worden gezet? Partijleider Miriam Bikker van de ChristenUnie is nog niet zo bekend bij het grote publiek. Wellicht dat het AD, de krant van Rennie Rijpma daarbij kan helpen. Want die hebben haar vanochtend groot op de voorpagina staan. Rijpma: Als je stemt op iemand, wil je weten wat voor persoon dat is.” Hoe belangrijk is het om als partijleider mediageniek te zijn? Tot slot, nog iets opvallends van eerder deze week: volgens de Britse krant de Guardian wilde de voorzitter van de aankomende klimaattop in november zijn Wikipedia-pagina aanpassen voor een groener imago. Deze sultan Ahmed Al-Jaber is namelijk ook het hoofd van de nationale oliemaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Ali: “Gisteren heb ik in twee uur mijn Wikipedia-pagina herschreven. Een of andere gek kan nu alles weer herschrijven.” Hoe betrouwbaar is Wikipedia?

Wouter de Winther: “Als BBB niet kan leveren gaan mensen ook massaal weer weg 25:07
wo 31 mei 2023

Wouter de Winther: “Als BBB niet kan leveren gaan mensen ook massaal weer weg

Aan tafel zitten Elske Schouten, Wouter de Winther en Spraakmaker Carka Hollak Het Mediamoment van De Winther gaat over kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij heeft net bekend gemaakt dat ze een brief heeft gestuurd naar Twitter over de grote hoeveelheid bedreigende en gewelddadige tweets richting Kamerleden. Gaat dit effect hebben? Elske Schouten heeft geen Mediamoment, ze is het Mediamoment. Ze gaat na 20 jaar de journalistiek uit. Waarom stopt ze bij NRC en hoe kijkt ze naar de stand van de huidige journalistiek? Dan naar de verdeling van de zetels in de Eerste Kamer. Die pakt goed uit voor de coalitie omdat er strategisch is gestemd. Caroline van der Plas zegt dat BBB niet meedoet aan zulke spelletjes. Maar is niet meespelen niet ook een spel? En is dit in het belang van de kiezer?  Roland Garros zegt het eerste internationale sportevenement te zijn dat atleten kan beschermen tegen online haat. Er is gratis software die reacties filtert. Is dat een goede ontwikkeling die hoopt biedt? 

Arno Vermeulen: “Ajax heeft veel kritiek gekregen over het leidinggeven van Van Der Sar” 24:21
di 30 mei 2023

Arno Vermeulen: “Ajax heeft veel kritiek gekregen over het leidinggeven van Van Der Sar”

Aan tafel zitten Kees Boonman, Roos Schlikker en Spraakmaker Wendy de Wild Het Mediamoment van Schlikker gaat over de VPRO en hun TikTok hit 'Geen Hokje voor ons'. Is dit een teken dat de NPO meer moet investeren in TikTok? Want wat als daar je publiek zit? (04:11) Boonmans Mediamoment gaat over de Britse pers die het congres van de Conservatieve partij wil boycotten. Boonman is bij veel congressen geweest afgelopen jaar. Blijft hij ook weg? (10:28) Edwin van der Sar maakt zojuist zijn vertrek bekend. Arno Vermeulen praat ons bij. Het debacle rondom de huldiging van de Ajax-vrouwen was de afgelopen dagen volop in het nieuws. In hoeverre spelen beeldvorming en deze PR-misser mee in dit besluit? (18:15) Vandaag wordt de Eerste Kamer gekozen. Het kan u niet zijn ontgaan. Of misschien toch wel, want het is bepaald niet zo dat er de afgelopen weken in de media heel veel aandacht voor was. Voorbeschouwingen, analyses, vrijwel niets daarvan op radio, tv en in de kranten. Waardoor blijft dat uit? Verdient het wel meer aandacht?

Peter Giesen: “Kaag heeft veel plichtsbesef, zij wil haar termijn uitzitten” 25:42
ma 29 mei 2023

Peter Giesen: “Kaag heeft veel plichtsbesef, zij wil haar termijn uitzitten”

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Arjan Snijders en Spraakmaker Peter Giesen Snijders Mediamoment gaat over het optreden van Roger Waters, mede-oprichter van Pink Floyd. Zijn live-optreden in Berlijn ging viral. Wat zien we? En waarom is zelfs de Duitse politie een onderzoek gestart? Het Mediamoment van Kleijn gaat over succession. Kleijn is een groot bewonderaar van de serie. Wat maakt de serie zo goed? Dan naar afgelopen weekend, wat ons bij blijft is natuurlijk het klimaatprotest op de A12. Het leverde bijna 1600 aanhoudingen op. Politiebonden zijn ontevreden over het feit dat niemand wordt vervolgd, en ze waarschuwen: dit moet niet folklore worden. Was het folklore?  Hoe hebben journalisten hierover bericht? Klonk er vooral afkeuring of sympathie?  Vrijdag ging het er al over, maar gisteravond was het dan op tv: College Tour met Sigrid Kaag. Haar kinderen maken zich grote zorgen en willen het liefst dat ze stopt. Geeft het programma een ander beeld van Kaag? Sorteert ze voor op een afscheid? Tot slot richten we onze blik op de radiowereld De veiling van de frequenties is volop bezig. Recent nog heeft Talpa Network een rechtszaak om de startprijzen omlaag te krijgen verloren. Waarom horen we hier zo weinig van en wat betekent het voor kleinere stations die een FM-frequentie willen?

Hansje van de Beek: “Je merkt echt dat je hersenen uit staan als je daar op zit” 23:47
vr 26 mei 2023

Hansje van de Beek: “Je merkt echt dat je hersenen uit staan als je daar op zit”

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Hansje van de Beek en Spraakmaker Jan Rothuizen. Het mediamoment van van de Beek gaat over het bromvliegeffect junior; een boek voor mediawijsheid voor kinderen. Het mediamoment van Riemsma gaat over het bericht dat de AIVD gisteren publiceerde. Zij meldden dat er wederom 100.000 mensen zijn die geloven dat ons land geregeerd wordt door "kwaadaardige eliten". Aan tafel wordt besproken hoe je daar als journalist mee om moet gaan. Verder gaat het over de nieuwe podcast van Klaas Dijkhoff en Gert-Jan Segers. Ze vonden het allebei na 10 jaar mooi geweest in Den Haag en lieten de politiek achter zich. Binnenkort zijn ze vanaf de zijlijn toch weer een beetje terug. Ze gaan een wekelijkse podcast maken. Ook het verdwijnen van het televisieprogramma koffietijd wordt besproken. Er keken nog maar zo'n 100.000 tot 150.000 mensen naar en dat was te weinig om sponsors te blijven vinden voor het programma. Daardoor komt er na 13 jaar een einde aan Koffietijd. Het mediaforum wordt afgesloten door Frank van Pamelen van het taalteam.

Arno Kantelberg: “Ron DeSantis is een euroshopper versie van Trump” 25:48
do 25 mei 2023

Arno Kantelberg: “Ron DeSantis is een euroshopper versie van Trump”

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Tijs van den Brink en Spraakmaker Francesco Veenstra Van den Brinks Mediamoment is Ajax, de vrouwen zijn kampioen geworden, maar er is geen publieke huldiging geweest. Na het klagen van de supporters wil de directie ervan afzien. Is het alleen voorbehouden aan het mannenteam? Of speelt er mee? Het Mediamoment van Kantelberg gaat over de bedreigingen bij de basisschool de Notenkraker. Zijn kinderen zaten vroeger op die school. De huidige leerlingen moesten vanochtend thuisblijven. Is dit wel landelijk nieuws? En waarom vreest Kantelberg voor copy-cat gedrag? Van den Brink: "Ik vind de berichtgeving minimaal" Verder hebben we het over PSV. Ruud van Nistelrooij. Hij gaf gisteren volkomen onverwacht de brui aan zijn trainerschap bij PSV. De Telegraaf berichtte al eerder over spanningen. Speelt zijn relatie met de pers een grote rol? Kantelberg uit kritiek over de sportpers... Wat een historische aankondiging van zijn kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen had moeten worden, verliep voor gouverneur Ron DeSantis van Florida uit op een fiasco. De lancering op Twitter verliep bepaalt niet vlekkeloos. Staat dit symbool voor de rest van zijn campagne? Krijgen we dan Trump weer als kandidaat in 2024?  We gaan het tot slot nog even hebben over de gevaren van sociale media voor de gezondheid. Amerikaans hoogste arts luidt de noodklok over de effecten van het gebruik van social media op de geestelijke gezondheid van jongeren. Waarom draagt hij daarvoor geen bewijs aan?

Bert Huisjes: “Eloquente pseudonieme stukjes dragen enorm bij aan onze journalistiek” 25:23
wo 24 mei 2023

Bert Huisjes: “Eloquente pseudonieme stukjes dragen enorm bij aan onze journalistiek”

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Bert Huisjes en Spraakmaker Sander Donkers Huisjes Mediamoment gaat over Catherine Keyl en haar column over talkshow Nadia. Hij vindt haar opmerkelijk mild en positief: "Hoe fijn dat gewone mensen weer aan het woord komen", zegt ze. Verder valt het hem op dat nou juist de VPRO dit uitzendt. Waarom? En kunnen we binnenkort grote scoops verwachten? Het Mediamoment van Zessen gaat over Netflix. Het is afgelopen met het delen van streamingsabonnementen. Wat gaat dit betekenen? En wat als kranten dit ook gaan doen voor hun abonnementen? Dan naar de VVD. Het is onrustig binnen de partij: een brandbrief, de situatie met minister Wiersma en ook Rutte die zich opnieuw moet verantwoorden over de toeslagenaffaire. Het gesprek vindt plaats out in the open, is dat ongebruikelijk? Hoe redt de VVD zich hieruit? Schept dit een precedent? We eindigen met een einde: het einde van de Han Lips-column. Het blijkt niet één schrijver te hebben, maar er schuilt een collectief achter deze naam. Het stopt nu, is de verklaring daarvoor begrijpelijk? Waarom waardeert Huisjes pseudoniemen wél?

Sjirk Kuijper: “Mag ik als simpele burger zeggen ‘eigen schuld dikke bult’?” 25:44
di 23 mei 2023

Sjirk Kuijper: “Mag ik als simpele burger zeggen ‘eigen schuld dikke bult’?”

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Barbara Barend en Spraakmaker Hella Hueck Barends Mediamoment gaat over onthullingen in de turnwereld. Zij heeft de ontwikkelingen met veel interesse gevolgd. Klokkenluiders zoals Kim Koumans komen met naam en toenaam in de media. Is dat nodig om de bal aan het rollen te krijgen? Barend: "Het gebeurt helaas in heel veel gebieden waar een machtsverhouding heerst, iemand kan je groot maken" (07:12) Kuijpers Mediamoment gaat over een foto van het Pentagon. Op Twitter leek het alsof er rook uit het Amerikaans ministerie van Defensie kwam. Het zorgde direct voor een dalende beurs, terwijl de foto fake was. Hoe kon je zien dat het niet echt was? En waar is het verdampte geld heen gegaan?  (13:00) Gerrit Hiemstra stopt na bijna 25 jaar als weerman bij de NOS. Hij geldt ook als expert op het gebied van weer en klimaat en daar gaat hij nu de boodschap in de praktijk brengen. Het weerbericht gaat nooit meer hetzelfde zijn?! Hiemstra is ook erg actief op Twitter, is die rol wenselijk voor een moderne weerman? Kuijper: "De weerman geeft mensen hoop" (18:37) We eindigen met finfluencers, ofwel financiële influencers. Honderden particuliere beleggers hebben miljoenen verloren aan Grinta Invest. De AFM is nu een onderzoek gestart naar het platform en de rol van de influencers. Ziet onze Spraakmaker veel beleggingsadvies voorbijkomen? Hoe verschillen deze mensen met beleggingsadviseurs? Hueck: "Je hebt voor advies een vergunning nodig" Kuijper is argwanend over valuta: "Mag ik als simpele burger zeggen 'eigen schuld dikke bult'?"

Joost Oranje: “Discipline om verder te kijken is de kracht van journalistiek” 23:18
ma 22 mei 2023

Joost Oranje: “Discipline om verder te kijken is de kracht van journalistiek”

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Joost Oranje en Spraakmaker Frank Helmink Het Mediamoment van Oranje gaat over de fan van Westham United. Hij hield vele boze AZ-fans tegen tijdens de bestorming op de tribune in Alkmaar. Hij is als een held onthaald in het thuisstadion in Londen. Oranje: "De man is een verpersoonlijking van die club" Het Mediamoment van Van Ark gaat over PSV-Heerenveen. Sindskort is ze geabonneerd op ESPN, de persconferentie met Ruud van Nistelrooij vond ze bijzonder: "Je krijgt zoveel meer mee van een wedstrijd". Waarom kon ze hier zo van genieten? En waarom gaat het zo goed bij ESPN? De reputatie van Dennis Wiersma liep onlangs een behoorlijke kras ook. Hij leek er wel mee weg te komen, maar NRC schreef vrijdag dat hij dit gedrag al veel vaker in zijn politieke carrière vertoonde, en daar ook meerdere malen op aangesproken is. Oranje geeft NRC een pluim en verbaast zich erover dat hij minister is geworden. En waarom moet dit via de pers opgelost worden in plaats van intern bij de VVD? We eindigen met de toekomst van onze pensioenen. Vandaag en morgen wordt het nieuwe pensioenstelsel besproken in de Eerste Kamer. Het gaat er al jaren over, en volgende week wordt er definitief over gestemd. Het wetenschappelijk bureau van het CDA ziet het niet meer zitten. Waarom verbaast Oranje zich over die berichtgeving en media-dynamiek?