Future Shock

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Future Shock

Totaal 96 afleveringen

Future Shock is een podcast over hoe we omgaan met voortdurende verandering. Achtergronden en verdieping van VPRO Tegenlicht. Chris Kijne of Tom Reijner in gesprek met denkers en doeners die ons helpen de toekomst te duiden. Iedere twee weken een nieuwe aflevering.

De straat is meer dan alleen een weg om overheen te rijden 28:34
vr 24 jun 2022

De straat is meer dan alleen een weg om overheen te rijden

In de toekomst gaan we elektrisch rijden, vliegen en fietsen. Maar wat doen al die voertuigen met onze omgeving? We denken veel te beperkt over de rol van mobiliteit in onze publieke ruimte, zegt ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet in de Tegenlicht podcast.

Kremlin aan de Zuidas: Henk Willem Smits over belastingparadijs Nederland 32:15
vr 10 jun 2022

Kremlin aan de Zuidas: Henk Willem Smits over belastingparadijs Nederland

Nog altijd zijn we een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Hoe kan het dat er maar niets verandert? In deze aflevering van de Tegenlicht podcast spreken we Follow The Money-journalist Henk Willem Smits, die een boek schreef over belastingparadijs Nederland.

Joris Luyendijk: we moeten minder luisteren naar Joris Luyendijk 55:13
vr 27 mei 2022

Joris Luyendijk: we moeten minder luisteren naar Joris Luyendijk

Met zijn boek Zeven Vinkjes deed Joris Luyendijk begin dit jaar veel stof opwaaien. In deze aflevering van de Tegenlicht podcast voert Roland Duong met hem een persoonlijk gesprek over alle terechte en onterechte kritieken.

Drie jaar na de Urgenda-zaak: hoe staan we ervoor? 32:46
vr 13 mei 2022

Drie jaar na de Urgenda-zaak: hoe staan we ervoor?

Is Nederland eindelijk een beetje verder in de strijd om een leefbare planeet? In deze aflevering van de Tegenlicht podcast schetst Marjan Minnesma een duister beeld, met een positieve noot: we kunnen nog dingen doen om de impact van klimaatverandering te verlichten. Maar dan moeten we wel nú aan de slag.

Waarom er te veel managers zijn 29:23
za 23 apr 2022

Waarom er te veel managers zijn

Er zijn te veel managers, en te weinig mensen die het echte werk kunnen doen. Van klimaat tot het onderwijs: waarom moet alles alsmaar gemanaged worden? In gesprek met Marjolein Quené.

Hoe kijkt China naar het Westen? In gesprek met Rogier Creemers 52:06
vr 8 apr 2022

Hoe kijkt China naar het Westen? In gesprek met Rogier Creemers

Terwijl de internationale gemeenschap met man en macht probeert om Rusland economisch op de knieën te krijgen, blijft China Poetin volop steunen. Wat zegt dit over het Chinese perspectief op het westen? China-deskundige Rogier Creemers heeft daar wel een aantal verklaringen voor.

Dit bewezen idee kan de democratie écht verbeteren 44:27
vr 25 mrt 2022

Dit bewezen idee kan de democratie écht verbeteren

In deze podcast een gepsrek met cultuurhistoricus Eva Rovers. Zij schreef biografieën over kunstverzamelaarster Kröller-Müller en schrijver Boudewijn Buch. Ze publiceerde het boek 'Practivisme', over hoe je als gewone burger activist kan worden. En ze is mede-oprichter van Bureau Burgerberaad: een organisatie die de burger meer macht wil geven in bestuurlijke besluitvorming. Haar nieuwste boek 'Nu is het aan ons: oproep tot een echte democratie' is een pleidooi voor het burgerberaad.

Van het Russisch gas af: hoe dan? 46:55
di 15 mrt 2022

Van het Russisch gas af: hoe dan?

In de Tegenlicht podcast een gesprek met Rob van Hattum, het wetenschappelijke hoofd van de VPRO. In de jaren tachtig maakte hij zijn eerste programma over waterstof toen niemand er nog van had gehoord. Sindsdien informeert hij de wereld over wetenschappelijke doorbraken in DNA-technologie, zonne-energie, kweekvlees, virusbestrijding. Kortom: technologie die het lot van de mensheid ingrijpend kan verbeteren.

Dit kersverse kamerlid wil de grote techbedrijven aanpakken 42:07
vr 25 feb 2022

Dit kersverse kamerlid wil de grote techbedrijven aanpakken

Digitalisering in de overheid was een groot thema rond de verkiezingen vorig jaar. Nu is er eindelijk een kamerlid met 'digitale overheid' als portefeuille: Hind Dekker-Abdulaziz. Tegenlicht gaat met haar in gesprek.

Dave Eggers: ‘We zijn een hele oninteressante diersoort geworden’ 21:35
vr 11 feb 2022

Dave Eggers: ‘We zijn een hele oninteressante diersoort geworden’

In zijn nieuwe boek 'Het Alles' beschrijft Dave Eggers een tech-dystopie waarin alles met elkaar verbonden is, en iedereen zich vrolijk laat bedienen door almachtige techbedrijven. VPRO Tegenlicht interviewde de schrijver in zijn woonplaats, San Francisco.