dr Kelder en Co

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van dr Kelder en Co

Totaal 151 afleveringen

Podcast van Dr Kelder en Co, uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Pleidooi voor het decenniadenken & Tindertrends met de liefdesdoc 46:01
za 17 sep 2022

Pleidooi voor het decenniadenken & Tindertrends met de liefdesdoc

Het is hoog tijd dat we op de derde dinsdag van september wat verder kijken dan een paar jaar vooruit. Prof. dr. Rutger Claassen komt met een pleidooi voor het decenniadenken. Voorts een aanstaande doctor met de etiquette voor het on- en offline gesprek. Waarom nemen we op social media geen blad voor de mond, en is dat eigenlijk erg? Tot slot: de bekendste datingapp bestaat tien jaar.  Met liefdesdoctor dr. Daphne van de Bongardt maken we de balans op. Groeit de Tinderende tiener op in een wereld zonder romantiek?

Recessievrees en rouw 44:25
za 10 sep 2022

Recessievrees en rouw

Moeten we vrezen voor een recessie? Met dr. Sandra Phlippen duiden we keiharde cijfers en bespreken we effectiviteit van de kunstgrepen van de Europese Centrale Bank. En ja, we doen en passant ook een voorbeschouwing voor Prinsjesdag… Voorts: hoe beeld je iets af, wat je nog nooit gezien hebt? Verse doctor Wouter de Vries bekeek beeltenissen van de aarde uit de zeventiende eeuw, en concludeerde: plaatjes zijn allemachtig krachtig. Tot slot: ons verdriet over The Queen verklaard. Want de monarchie kan dan hopeloos ouderwets zijn, misschien is staatsmanschap precies wat we nu nodig hebben...

Hoe krijgt de burger weer moed? & Het burn-outseizoen is begonnen 43:51
za 3 sep 2022

Hoe krijgt de burger weer moed? & Het burn-outseizoen is begonnen

Droevig nieuws van het SCP: Het vertrouwen in de politiek daalt , en Nederlanders blijken buitengewoon negatief over de maatschappelijke ontwikkelingen in ons land. Is er een wondermiddel? Dr. Eefje Steenvoorden weet raad. Voorts de vers gepromoveerde dr. Bram Faber over de digitale noviteiten die gemeenten gebruiken om 't de hippe burger naar de zin te maken. Zijn pleidooi? Bespaar je de moeite van de fonkelende website en het flitsende webcareteam... Tot slot: Studenten moeten de collegebanken weer in, voor de loonslaven onder ons is de zomervakantie voorbij. Werk aan de winkel voor de zielenknijpers dus, die weer een schare overwerkten op de sofa kunnen verwachten. Doctor Esther van Fenema, moeten we spreken over een burn-outepidemie, of is er iets anders aan de hand?

Opvang piept en kraakt, wetenschap biedt soelaas & “Fietsland” Nederland?! 46:29
za 27 aug 2022

Opvang piept en kraakt, wetenschap biedt soelaas & “Fietsland” Nederland?!

Na de verschrikkingen in Ter Apel deze week biedt prof. dr. Thea Hilhorst in dr Kelder en Co enig soelaas. Hoe vang je grote groepen vluchtelingen eigenlijk goed op? Voorts de aanstaande doctor Laura Geurts. Zij legde mensen onder de hersenscanner en bekeek: hoe maakt ons brein keuzes? Tot slot: zijn we in ons platte landje wel echt zo vooruitstrevend op het fietsvlak? Prof. dr. Marco te Brömmelstroet - zelfbenoemd fietsprofessor - is kritisch, en roemt, jawel, Parijs en Barcelona om hun bijzondere plannen…

Over (keurig bedekte) tepels en iets met inflatie 41:57
za 20 aug 2022

Over (keurig bedekte) tepels en iets met inflatie

De verse cijfers van het CPB stemmen niet vrolijk: we gaan er allemaal flink op achteruit. We spreken in dr Kelder en Co met prof. dr. Raymond Gradus, heeft hij hét panacee tegen de inflatie? Voorts een bijzonder gesprek met een doctor-in-spé over overlopers in de Tweede Wereldoorlog. Wat maakt dat je heult met de vijand? En... Hashtag ophef deze week! De (weliswaar keurig bedekte) borsten op de cover van magazine Linda zorgden voor nogal wat controverse op the Gram. Ugh, worden we allemaal preutser? Een professor in de culturele geschiedenis duidt met ons de trend...

Een lesje relativeren en de waarde van de natuur 45:41
za 13 aug 2022

Een lesje relativeren en de waarde van de natuur

Crisis?! We houden we het hoofd koel en krijgen een lesje relativeren van prof. dr. Beatrice de Graaf. Voorts bespreken we hoe je de vaccinweigeraars en klimaatontkenners - doorgaans immuun voor de harde feiten - tóch iets bijbrengt over wetenschap. Tot slot vragen we ons af: wat levert een vogel op? En een edelhert? Met andere woorden: wat is de waarde van natuur?

Spierballen van Xi, nachtlicht en het luidruchtige leven 44:40
za 6 aug 2022

Spierballen van Xi, nachtlicht en het luidruchtige leven

Terwijl de volumes in de stad tot oorkeuzende hoogtes stijgen is het een mooi moment om stil te staan bij de weldadige kracht van stilte. Verder een analyse van de spierballen van Xi, en van nachtlicht, dat ons meer vertelt over de staat van lokale economieën dan alleen droge rapporten.

Dure technologie versus goedkope handjes en de rapper als life coach 43:45
za 30 jul 2022

Dure technologie versus goedkope handjes en de rapper als life coach

De arbeidsmarkt is krapper dan krap maar toch willen we de goedkope handjes nog niet inwisselen voor dure technologie. Een gepromoveerde advocaat bepleit de vrije-artsenkeuze. En samen met Jay-Z en Eminem is de hiphop als genre volwassen geworden - en zit daarmee vol met levenslessen.

Vermaledijde gastekorten, wokeness in het dierenrijk en slachtofferschap 46:34
za 23 jul 2022

Vermaledijde gastekorten, wokeness in het dierenrijk en slachtofferschap

Of Poetin de kraan nu openhoudt of niet, Europa zit met een groot gasprobleem, blijkt uit een recent IEA-rapport. Dr. Roland Kupers weet wat ons te doen staat, maar maakt zich daar niet bepaald populair mee... Voorts een jonge doctor over, jawel, wokeness in het dierenrijk. Want hoe kan het dan we de olifant en tijger feilloos herkennen, maar een kauw of huismus aanwijzen? Ho maar! Tot slot een goed gesprek over slachtofferschap. We zijn verzekerd tegen blikschade, hebben camera’s tegen inbrekers en worden twee jaar doorbetaald door de baas als we ziek zijn. Toch blijkt in onze veilige wereld niet élk risico uit te bannen, en dat maakt ons kwetsbaarder dan ooit...

Over schijngelijkheid en iets met telescopen 45:21
za 16 jul 2022

Over schijngelijkheid en iets met telescopen

“De verdeling van rijkdom in Nederland is schever dan gedacht” is de conclusie van een net verschenen rapport onder leiding van econoom Laura van Geest. Wat blijft er van die cijfers over als we van iedereen opgespaard pensioen en huizen afpakken? Voorts: een jonge doctor die ook onderzoek deed naar gelijkheid (en waarom die diversiteitsplannetjes helemaal niks uithalen). Tot slot: dr. Tim van Kempen werkt mee aan een telescoop - nee, niet die James Webb-variant -, waarmee hij hoopt óóit leven te kunnen ontdekken op andere planeten. Hoe werkt dat precies?