Digitaal | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Digitaal | BNR

Totaal 146 afleveringen

Herbert Blankesteijn schakelt tussen internet, computer en telefonie.

AI-revolutie komt nóg dichterbij met plaatjesgenerator Dall-E 2 40:41
wo 22 jun 2022

AI-revolutie komt nóg dichterbij met plaatjesgenerator Dall-E 2

'Een tennissende wasbeer op Wimbledon in de jaren 90', enter. Met het nieuwe AI-model Dall-E 2 van OpenAI rolt er binnen enkele seconden een realistische afbeelding uit van dit nogal surrealistische idee. Ontketenen de knappe koppen van het Amerikaanse bedrijf hiermee definitief de AI-revolutie?

Cultuursector móet digitaliseren door nieuwe coronadreiging 41:21
wo 15 jun 2022

Cultuursector móet digitaliseren door nieuwe coronadreiging

De Nederlandse cultuursector moet werk maken van hun digitale transformatie. Als dat de komende jaren niet lukt, dreigt de sector de boot te missen en geen nieuw publiek meer te trekken. Bovendien speelt de angst voor coronamaatregelen nog altijd. Wat moet er gebeuren?

Nederland hackt met Pegasus en de Kamer doet niets 41:21
wo 8 jun 2022

Nederland hackt met Pegasus en de Kamer doet niets

Nederland heeft de omstreden hacksoftware Pegasus ingezet in de jacht op topcrimineel Ridouan Taghi. Daarmee is voor het eerst duidelijk dat Nederland zakendoet met het dubieuze NSO-Group. Waarom? En wat zijn de alternatieven?

Oorlog tussen streamers gaat nieuwe fase in 43:35
wo 1 jun 2022

Oorlog tussen streamers gaat nieuwe fase in

De concurrentiestrijd tussen Netflix, Disney+ en al die andere streamingdiensten bereikt nieuwe hoogtepunten. Afgelopen weekend verbraken de nieuwe series Stranger Things (Netflix) en Obi-Wan Kenobi (Disney+) allebei records. Ondertussen werken Amazon Prime en HBO Max aan hun eigen potentiële blockbusters. Wie wint de streamingstrijd?

De miljarden aan VC-geld en oliedollars stromen de game-industrie binnen 43:16
wo 25 mei 2022

De miljarden aan VC-geld en oliedollars stromen de game-industrie binnen

Het nieuwe geld, dat van oliestaten en Amerikaanse durfinvesterdeers, stroomt de gamesindustrie binnen. Zo start het befaamde Andreessen Horowitz een speciale bedrijfstak voor games en brengt direct 600 miljoen dollar in. En ook PIF, het investeringsfonds van Saudi-Arabië zit niet stil en koopt voor 3 miljard een aandeel in Nintendo.

Onze vertrouwelijke chats lopen gevaar door Europa (!) en geheime diensten 38:57
wo 18 mei 2022

Onze vertrouwelijke chats lopen gevaar door Europa (!) en geheime diensten

De controversiële sleepnet-wet waar Nederland in 2018 tegenstemde, komt er toch. De AIVD en MIVD hebben een manier gevonden om onze communicatie grootschalig af te tappen.

Wachtwoorden zijn binnenkort verleden tijd 42:54
wo 11 mei 2022

Wachtwoorden zijn binnenkort verleden tijd

Nog even en wachtwoorden zijn verleden tijd. Een aantal techreuzen werkt aan een plan om het FIDO-protocol breed te implementeren. Hierdoor kunnen we afscheid nemen van wachtwoorden en veilig inloggen, bijvoorbeeld met je smartphone. Wat kunnen we daarvan verwachten? En hoe veilig is het?

Zo kun je Twitter-alternatief Mastodon nu al goed gebruiken 44:48
wo 4 mei 2022

Zo kun je Twitter-alternatief Mastodon nu al goed gebruiken

Sinds Elon Musk zich begon in te kopen bij Twitter, zoeken twitteraars naar alternatieven. Eén van de meestgenoemde is Mastodon: een vergelijkbaar platform, maar dan open-source. Wat moet je daarover weten?

Claimt Microsoft, Meta of de Web3-gemeenschap het metaverse? 45:28
wo 27 apr 2022

Claimt Microsoft, Meta of de Web3-gemeenschap het metaverse?

Waar beweegt het metaverse zich nu naartoe? Techreuzen zoals Microsoft en Facebook-moederbedrijf Meta hebben een helder idee bij deze aaneenschakeling van virtuele werelden. Dat geldt voor ook Web3-partijen, die zich bezighouden met blockchain, cryptovaluta en NFT's. Wie zal er 'winnen'?

We moeten kunstwerken 3D-scannen en printen om ze te behouden 40:28
wo 20 apr 2022

We moeten kunstwerken 3D-scannen en printen om ze te behouden

Kunstwerken zijn vergankelijk, in elk geval in fysieke zin. De oplossing: ze inscannen en reproduceren met speciale printers. Hoe gaat dat in zijn werk, wat zijn de voordelen maar vooral ook de bezwaren?