De Technoloog | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van De Technoloog | BNR

Totaal 160 afleveringen

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

Wanneer kunnen we eindelijk autonoom rijden? 01:01:16
di 27 sep 2022

Wanneer kunnen we eindelijk autonoom rijden?

Zelfrijdende auto's geven ons een veelbelovend toekomstbeeld. (Bijna) nooit meer ongelukken, automobilisten zonder ego en je kan tijdens het autorijden 'gewoon' iets anders doen. Enfin, dat is het beeld wat Elon Musk en consorten graag voor ons schetsen. De realiteit is gecompliceerder. De techniek is ver, maar kan zeker nog niet alles. Waar staan we? Komen we ooit op het punt van volledig autonoom? En wie zijn de belangrijkste spelers op dit moment? We vragen het aan Jeroen Horlings, automotive-expert bij o.a. Tweakers.  Gast Jeroen Horlings Links Zelfrijdende auto's, het boek van Jeroen Horlings Beelden van de nieuwste Tesla-software En nog meer beelden Een selfdriving-ongeluk Video YouTube Hosts Joe van Burik & Ben van der Burg Redactie Daniël Mol   See omnystudio.com/listener for privacy information.

Een (bijna) allesomvattende beschouwing van de game-industrie 01:08:53
di 20 sep 2022

Een (bijna) allesomvattende beschouwing van de game-industrie

Een industrie beschouwen lukt De Technoloog maar zelden. Ons taalgebied heeft maar weinig échte kenners. Gelukkig zit dat bij de game-industrie juist wel goed. Met gepaste trots gaan we daarom in gesprek met Joost van Dreunen, op dit moment adjunct-hoogleraar en ondernemer in New York. Hoe zit het met de overname van Activision Blizzard door Microsoft? Heeft het misschien wel ouderwetse Sony nog een toekomst? En hoe zit het met die machtige bedrijven waar we minder van horen, zoals het Chinese Tencent?

Een (bijna) allesomvattende beschouwing van de game-industrie 01:09:12
di 20 sep 2022

Een (bijna) allesomvattende beschouwing van de game-industrie

Een industrie beschouwen lukt De Technoloog maar zelden. Ons taalgebied heeft maar weinig échte kenners. Gelukkig zit dat bij de game-industrie juist wel goed. Met gepaste trots gaan we daarom in gesprek met Joost van Dreunen, op dit moment adjunct-hoogleraar en ondernemer in New York. Hoe zit het met de overname van Activision Blizzard door Microsoft? Heeft het misschien wel ouderwetse Sony nog een toekomst? En hoe zit het met die machtige bedrijven waar we minder van horen, zoals het Chinese Tencent?  Gast Joost van Dreunen Links De nieuwsbrief én nieuwe podcast van Joost, allebei over de game-industrie GTA 6 nu al uitgebreid te zien door mega-hack De Technoloog over de overname van Activision Blizzard Het boek van Joost over de videogameindustrie Joost was eerder (telefonisch) te gast in BNR-digitaal Video YouTube Hosts Joe van Burik & Ben van der Burg Redactie Daniël Mol   See omnystudio.com/listener for privacy information.

Originele kunst en illustraties met één druk op de knop 01:02:43
di 13 sep 2022

Originele kunst en illustraties met één druk op de knop

En plots was daar een revolutie in AI-land. Met de aankondiging van OpenAI's Dall E 2 maakte het grote publiek kennis met een nieuwe mogelijkheid van kunstmatige intelligentie: het genereren van compleet nieuwe afbeeldingen. Dat levert in de eerste paar weken vooral goede internethumor op, maar inmiddels houden we rekening met een serieuze ontwikkeling in de foto- en kunstwereld. Inmiddels is er ook concurrentie voor OpenAI, in de vorm van Midjourney, Craiyon, Stable Diffusion en nog een aantal anderen. Alle vragen die De Technoloog heeft over dit onderwerp krijgen een antwoord van Laurens Verhagen, techredacteur bij de Volkskrant. Gast Laurens Verhagen Links Het eerste stuk van Laurens over o.a. Dall E 2 en Midjourney A Remix Manifesto Brute forcing creativity - Blog van Bart Mol Dall E 2 Midjourney Craiyon Stable Diffusion Video YouTube Hosts Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg Redactie Daniël Mol   See omnystudio.com/listener for privacy information.

Originele kunst en illustraties met één druk op de knop 01:02:43
di 13 sep 2022

Originele kunst en illustraties met één druk op de knop

En plots was daar een revolutie in AI-land. Met de aankondiging van OpenAI's Dall E 2 maakte het grote publiek kennis met een nieuwe mogelijkheid van kunstmatige intelligentie: het genereren van compleet nieuwe afbeeldingen. Dat levert in de eerste paar weken vooral goede internethumor op, maar inmiddels houden we rekening met een serieuze ontwikkeling in de foto- en kunstwereld. Inmiddels is er ook concurrentie voor OpenAI, in de vorm van Midjourney, Craiyon, Stable Diffusion en nog een aantal anderen. Alle vragen die De Technoloog heeft over dit onderwerp krijgen een antwoord van Laurens Verhagen, techredacteur bij de Volkskrant.

Het weer voorspellen is ook een industrie 01:01:55
di 6 sep 2022

Het weer voorspellen is ook een industrie

Inmiddels is ook het weer een behoorlijke industrie geworden in Nederland. Verschillende commerciële bedrijven concurreren met elkaar om de beste voorspellingen te doen en de meeste bezoekers te trekken. Bij dat laatste worden ook middelen ingezet die weinig met de waarheid te maken hebben. Althans, dat meent Erwin Rijkaart van Cappellen, oprichter van W33R en het succesvolle Buienradar, dat hij in 2011 verkocht. Een gesprek over meten, onderlinge concurrentie en 'big-weer-data'.

In de krochten van het darkweb 01:07:19
di 30 aug 2022

In de krochten van het darkweb

Hoe gaat het toch met het darkweb? Geen vraag die elke dag in je opkomt, maar De Technoloog vond het toch echt wel tijd voor een update. Marco Corradin was in 2019 al te gast in de podcast om te praten over deze mysterieuze, donkere kant van het internet. Nu praat hij ons bij over alle ontwikkelingen van de laatste drie jaar. Zo is Tor nog altijd zeer belangrijk, maar is Bitcoin inmiddels echt passe, als betaalmiddel voor criminelen.

Optimalisatie en dark patterns 01:04:00
di 23 aug 2022

Optimalisatie en dark patterns

Je websitebezoekers tot actie verleiden is inmiddels een belangrijk onderdeel in zo'n beetje iedere consumentensector. Maar die eeuwige zoektocht naar conversie brengt ook spanning met zich mee, en dat is voor De Technoloog natuurlijk interessant. Want wanneer slaat optimalisatie door en spreek je over 'dark patterns'? En hoe moet een niet-commerciële partij dit soort technieken inzetten? Dat vragen we aan Martin van Kranenburg, de nummer één spreker en trainer over conversie, neuromarketing, personalisatie en copywriting. Dat moet goedkomen.

Emotionele data en AI met een ziel 01:04:34
di 16 aug 2022

Emotionele data en AI met een ziel

Het werd breed uitgemeten in allerlei kranten: Google heeft een zelfbewuste kunstmatige intelligentie gemaakt. Dat beweerde ontwikkelaar Blake Lemoine. Volgens Google bleek het later niet waar te zijn, maar het idee is nog altijd interessant. Te gast in deze Technoloog is Rob van den Hoven van Genderen, hoogleraar artificiële intelligentie. Met hem praten we over de chatbot van Google, regels rond onze technologie, bewustzijn en zijn nieuwste project over emotionele data.

Wij westerlingen snappen China nu iets beter 01:05:38
di 9 aug 2022

Wij westerlingen snappen China nu iets beter

In deel twee van het grote China college vertelt Ed Sander ons alles over de situatie in Xinjiang, Jack Ma, Chinese taxi-bedrijven en nog veel meer. Deze podcast is het vervolg op De Technoloog van 14 juni, waarin Ed ons al bijpraatte over de privacy van de gemiddelde Chinees en innovatieve nieuwe bedrijven in het land.