De Strateeg | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van De Strateeg | BNR

Totaal 124 afleveringen

Een podcast over wereldwijde trends en de impact daarvan op mens, bedrijf, geopolitieke verhoudingen en overheid.

Strategische Vragen | Kunnen meer landen een kernmacht worden? 19:21
zo 17 sep 2023

Strategische Vragen | Kunnen meer landen een kernmacht worden?

Door de film Oppenheimer en de oorlog in Oekraïne worden we dit jaar weer meer gewezen op het gevaar van nucleaire wapens. Want dat gevaar is nog altijd realistisch. Zullen meer landen kernwapens in handen krijgen? En welk wapen kan ooit daadwerkelijk ingezet gaan worden? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Michal Onderco, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

De akelige actualiteit van de film Oppenheimer 32:59
zo 10 sep 2023

De akelige actualiteit van de film Oppenheimer

De film Oppenheimer is dit jaar één van de grote successen in de bioscoop. Het verhaal over de ontwikkeling van de eerste atoombom is misschien wel actueler dan ooit. Denk aan de oorlog in Oekraïne en de dreigementen vanuit Rusland en het opzeggen van allerlei verdragen door onder meer Amerika. Maar in tegenstelling tot de Koude Oorlog hebben tegenwoordig veel meer landen de beschikking over kernwapens. Wat te denken van Noord-Korea, India en Pakistan, en ook China zit niet stil. Kortom: we moeten anno 2023 opnieuw leren omgaan met deze kernwapens. Maar hoe? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Michal Onderco, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Luister ook | Hoe Europa de chemische strategie opbouwt Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Zijn we in staat om alle grondstoffen in Europa te recyclen? 17:40
zo 3 sep 2023

Strategische Vragen | Zijn we in staat om alle grondstoffen in Europa te recyclen?

De Greendeal, opgesteld door de Europese Unie, moet ons leiden naar een duurzame klimaat neutrale en circulaire economie in ongeveer 2050. Maar wat soms vergeten wordt is dat de Chemiesector hiermee onlosmakelijk verbonden is.  De Chemische sector kan een cruciale rol spelen in het opbouwen van een eigen industrie in kritieke grondstoffen. Daarom moet er een Nationaal Chemieplan komen. Maar hoe gaat dit plan er eigenlijk precies uitzien? Te gast zijn opnieuw: - Jacqueline Vaessen, boegbeeld van de Topsector Chemie, vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar danah.kolstee@bnr.nl Te gast zijn opnieuw:See omnystudio.com/listener for privacy information.

Hoe Europa de chemische strategie opbouwt 33:17
zo 27 aug 2023

Hoe Europa de chemische strategie opbouwt

Dat Europa hard bezig is om strategische autonomie te verwerven op het gebied van kritieke grondstoffen is iets dat we al vaak hebben besproken in De Strateeg. Maar om dat voor elkaar te krijgen heb je ook de industrieën nodig om dit uit te voeren. Een sector die relatief onderbelicht blijft is de Chemische sector terwijl zij juist een cruciale rol kunnen spelen in het opbouwen van een eigen industrie in kritieke grondstoffen. Daarom moet er een Nationaal Chemieplan komen. De vraag is hoe deze eruit moet komen te zien. Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Jacqueline Vaessen, boegbeeld van de Topsector Chemie, vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar danah.kolstee@bnr.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Zomerterugblik: Hoe mythevorming Oekraïne helpt in de oorlog 33:16
zo 20 aug 2023

Zomerterugblik: Hoe mythevorming Oekraïne helpt in de oorlog

De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: 'Het spook van Kiev' en 'de soldaten van het Slangeneiland'. Het zijn 2 legendes die de Oekraïners een enorme morele boost hebben gegeven in de oorlog in Oekraïne. Dat Oekraïne al bijna een jaar standhoudt tegen de Russen en de vijand zelfs terug heeft kunnen dringen wordt grotendeels toegeschreven aan dat hoge moreel. Luister ook | Hoe mythevorming Oekraïne helpt in de oorlog Maar hoe gebruikt Oekraïne dit soort mythes en legendes? Wat zetten de Russen er tegenover? En als we het over een informatieoorlog hebben is dit dan het voorbeeld of zijn er nog meer mogelijkheden? Dat besprak Paul van Liempt met: - Sofia Romansky, onderzoeker bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Björn de Heer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Zomerterugblik: Op weg naar een multipolaire wereldorde? 44:24
zo 13 aug 2023

Zomerterugblik: Op weg naar een multipolaire wereldorde?

De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: In de Koude Oorlog kenden we een bipolaire wereld met Amerika en de Sovjet-Unie als grootmachten. Na het uiteenvallen van die laatste bleef alleen de VS nog over als grote macht: een unipolaire wereld dus. Hoe anders is dat nu met Rusland in de oorlog in Oekraïne en de opkomst van China? Luister ook | Op weg naar een multipolaire wereldorde? Maar vlak ook Europa niet uit. Met de Europese Unie als machtsblok wordt in de wereld serieus rekening gehouden, al zijn we nog altijd wel afhankelijk van zowel Amerika als China. Wat betekent deze multipolaire wereld voor ons en welke rol spelen de verschillende machtsblokken daarin? Dat besprak Paul van Liempt met: - Mathieu Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht. - Renée Jones-Bos, voormalig ambassadeur in Rusland en de Verenigde Staten. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Zomerterugblik: Hoe mijnbouw Europa minder afhankelijk kan maken 32:13
zo 6 aug 2023

Zomerterugblik: Hoe mijnbouw Europa minder afhankelijk kan maken

De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: De Europese Unie doet er alles aan om minder afhankelijk te worden van landen zoals China en Rusland, maar ook van een land als de Democratische Republiek Congo. Dit zal de komende jaren des te belangrijker worden omdat het tekort in kritieke grondstoffen alleen maar groter zal worden en de strijd hierom steeds feller gestreden wordt. Luister ook | Hoe mijnbouw Europa minder afhankelijk kan maken Europa gebruikt hier de Critical Raw Materials Act voor. De Europese ambities zijn torenhoog. Europa wil de leider worden in deze industrie, maar hiervoor moet nog behoorlijk wat gebeuren. Dat besprak Paul van Liempt met: - Michel Rademaker, medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.  - Jeff Amrish Ritoe, directeur bij handelsmaatschappij WMC ENergy en strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Zomerterugblik: ‘Defensie gaat ons structureel meer geld kosten’ 34:22
zo 30 jul 2023

Zomerterugblik: ‘Defensie gaat ons structureel meer geld kosten’

De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: Het Westen blijft eensgezind optreden tegen Rusland, samen met Oekraïne. Maar om dit vol te kunnen houden, zijn investeringen in defensie hard nodig, ook in Nederland. Volgens minister van defensie Kajsa Ollongren hebben vrede en veiligheid een prijs. Luister ook | Minister Ollongren: 'Defensie gaat ons structureel meer geld kosten' Ook gaat onze steun richting Oekraïne steeds een stukje verder. We begonnen met helmen, nu gaat het over het leveren van gevechtsvliegtuigen. Hoe ver gaat Nederland? En wat moeten we doen om ons defensieapparaat weer op peil te krijgen? Het Westen houdt ook China goed in de gaten. Vlak voor de opname van deze podcast bezocht Xi Jinping president Poetin. Volgens Ollongren is het belangrijk dat China blijft 'balanceren'. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Waarom werkt de Russische doctrine niet meer op het slagveld? 18:52
zo 23 jul 2023

Strategische Vragen | Waarom werkt de Russische doctrine niet meer op het slagveld?

De Russen en de Oekraïners zijn nog steeds verwikkeld in een hevige strijd en beide zijn nog niet bereid om op te geven. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd en wordt de strijdbijl dit jaar nog begraven? De Russen lijken steeds meer af te wijken van hun doctrine, dus is dit dan het einde van de traditioneel Russische oorlogsvoering? Luister ook: wordt de oorlog in Oekraïne dit jaar nog beslist? Te gast zijn opnieuw: - Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden - Peter Wijninga, Defensie specialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar danah.kolstee@bnr.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Slaat oorlogsmoeheid toe aan de Oekraïense zijde? 37:14
zo 16 jul 2023

Slaat oorlogsmoeheid toe aan de Oekraïense zijde?

Het is nu bijna 1.5 jaar oorlog in Oekraïne en nog steeds lijkt het einde niet in zicht. Deze week blikt de Strateeg met twee specialisten weer terug op een half jaar oorlog. Want de gevechten rondom het front gaan nog steeds door en Oekraïne bemachtigt langzaam maar zeker meer grond van de Russen in het Oosten en het Zuiden. Luister ook: wordt de oorlog in Oekraïne dit jaar nog beslist? Eén ding is zeker: Zowel Rusland als Oekraïne houden vol en geen van beide lijkt op te willen geven. Maar hoe lang houden ze dit nog vol? Zou het kunnen dat underdog Oekraïne toch deze strijd gaat winnen? En waar komen we dan in terecht?  Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden - Peter Wijninga, Defensie specialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar danah.kolstee@bnr.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.