De Strateeg | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van De Strateeg | BNR

Totaal 96 afleveringen

Een podcast over wereldwijde trends en de impact daarvan op mens, bedrijf, geopolitieke verhoudingen en overheid.

Hoe Nederland andere landen helpt in de strijd tegen klimaatverandering 36:25
zo 4 dec 2022

Hoe Nederland andere landen helpt in de strijd tegen klimaatverandering

Op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh van afgelopen maand ging het na afloop vooral over wat er allemaal niet bereikt is. Zo hebben de landen geen extra stappen gezet om klimaatverandering verder aan te pakken. Even werd er zelfs aan de doelstelling van maximaal 1,5 graad opwarming getornd. Maar onderling hebben landen veel deals gesloten. Luister ook | Waarom we niet meer om Qatar heen kunnen Zo heeft Nederland deals gesloten met landen over de hele wereld om de energietransitie een boost te geven. Gezamenlijk zijn alle landen tot een klimaatschadefonds gekomen voor landen die getroffen worden door natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. Hoe zijn al deze deals tot stand gekomen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Prins Jaime de Bourbon de Parme, klimaatgezant namens Nederland. Luister ook | Klimaattop Glasgow succesvol of mislukt? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Steunen wij indirect terrorisme door WK in Qatar? 14:37
zo 27 nov 2022

Strategische Vragen | Steunen wij indirect terrorisme door WK in Qatar?

Het WK voetbal in Qatar mag dan wel weerstand oproepen bij heel veel mensen in het Westen. Qatar is onmisbaar in onze energievoorziening. Dus kunnen wij ons morele vingertje wel veroorloven? Tegelijkertijd: welke rol speelt Qatar in het terrorisme? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bernard Hammelburg, BNR's buitenlandcommentator. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Waarom we niet meer om Qatar heen kunnen 35:28
zo 20 nov 2022

Waarom we niet meer om Qatar heen kunnen

Het WK voetbal in Qatar mag dan één van de meest controversiële sporttoernooien ooit zijn. Qatar is een land waar we niet meer omheen kunnen. Na Amerika is Qatar de grootste LNG-hub ter wereld. Nu we geen gas meer uit Rusland willen gebruiken hebben we het vloeibare gas uit Qatar nodig. Luister ook | Mijnbouw als sleutel voor meer strategische autonomie in Europa Tegelijkertijd blijven Westerse landen kritiek uiten op de mensenrechtensituatie in Qatar en refereren daarbij aan de 6.500 doden die gevallen zijn als gevolg van de bouw van de stadions. Oftewel, we zijn kritisch op Qatar en maken statements, maar kunnen we nog wel om dat land heen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bernard Hammelburg, BNR's buitenlandcommentator. Lees ook | 'Europa komt zonder Russisch gas in nog grotere energiecrisis' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Zijn er alternatieven voor de kritische grondstoffen die we gebruiken? 17:53
zo 13 nov 2022

Strategische Vragen | Zijn er alternatieven voor de kritische grondstoffen die we gebruiken?

De energietransitie, klimaatmaatregelen en digitalisering zorgen voor een verschuiving in het gebruik van kritische grondstoffen. Ook willen we op dit vlak onafhankelijker worden. En willen we klimaatdoelen halen? Dan zullen we die metalen misschien wel in Europa moeten gaan winnen. Of kunnen we overstappen naar andere middelen? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Michel Rademaker, adjunct-directeur en mede-oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Robert van Beek, beleidsadviseur op het gebied van energie en klimaat bij FME. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mijnbouw als sleutel voor meer strategische autonomie in Europa 36:39
zo 6 nov 2022

Mijnbouw als sleutel voor meer strategische autonomie in Europa

Nederland en Europa bevinden zich op een kruispunt van allerlei transities. De energietransitie is in volle gang, klimaatmaatregelen worden doorgevoerd en wat te denken van veranderingen op het gebied van digitalisering. Deze transities vallen of staan bij de beschikbaarheid van kritische grondstoffen. Een nieuwe vorm van mijnbouw kan hier een oplossing voor bieden. Luister ook | Europa's gevecht om kritieke grondstoffen Ook in Europa zijn veel kritische grondstoffen zoals metalen te winnen uit de bodem, maar voordat dat een optie is is er eerst een strategie nodig. Daarom werkt Nederland aan een grondstoffenstrategie die aansluit bij het Europese beleid. Maar hoe doe je dat? En wat moet daarin staan? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Michel Rademaker, adjunct-directeur en mede-oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Robert van Beek, beleidsadviseur op het gebied van energie en klimaat bij FME. Lees ook | Scholz bezoekt China en pleit voor minder afhankelijkheid Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Moeten we meer investeren in ontwikkelingslanden voor kritieke grondstoffen? 17:25
zo 30 okt 2022

Moeten we meer investeren in ontwikkelingslanden voor kritieke grondstoffen?

Met het afknijpen van het gas door Rusland is weer duidelijk geworden hoe afhankelijk wij op sommige gebieden zijn van vreemde mogendheden. Dat geldt ook voor bepaalde cruciale grondstoffen die we gebruiken voor onze halfgeleiderindustrie. Moeten we meer geld in ontwikkelingslanden steken om onze afhankelijkheid van China te verminderen? En bij welke andere landen dan China kunnen we terecht? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Joris Teer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bart Groothuis, Europarlementariër voor de VVD, namens de fractie Renew Europe. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Europa’s gevecht om kritieke grondstoffen 30:57
zo 23 okt 2022

Europa’s gevecht om kritieke grondstoffen

Halfgeleiders en kritische grondstoffen worden ook wel de olie van de 21e eeuw genoemd. Het Westen blinkt uit in halfgeleiders. Denk aan ASML in ons eigen land, maar veel metalen die wij daarvoor nodig hebben komen uit landen waar we steeds slechtere relaties mee onderhouden, zoals China. Europa heeft zichzelf veel te afhankelijk gemaakt van dit soort landen. Luister ook | Hoe het Westen Oekraïne kan blijven steunen in de oorlog Dat zorgt ervoor dat we niet meer zo autonoom en zelfvoorzienend zijn als we eigenlijk willen zijn. En dus komt Europa in actie. Zo wil de Europese Commissie een 'European Chip Act' in het leven roepen. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je de regie weer wat meer in eigen hand krijgt. Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Joris Teer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bart Groothuis, Europarlementariër voor de VVD, namens de fractie Renew Europe. Lees ook | Investeringen in Europese chipmarkt moeten Aziatische afhankelijkheid doen afnemen Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Kan Rusland Oekraïne financieel uithongeren? 18:01
zo 16 okt 2022

Strategische Vragen | Kan Rusland Oekraïne financieel uithongeren?

Verdere escalatie ligt eerder op de loer dan ontspanning in Oekraïne. Rusland annexeerde enkele Oekraïense regio's. Oekraïne zelf verzet zich daar uiteraard hevig tegen. Kan het land dat volhouden? Of kan Rusland Oekraïne financieel uithongeren? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele en Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Hoe het Westen Oekraïne kan blijven steunen in de oorlog 36:37
zo 9 okt 2022

Hoe het Westen Oekraïne kan blijven steunen in de oorlog

Van invasie tot tegenoffensief en annexatie. Per week kan je een nieuw boek schrijven over de oorlog in Oekraïne. Nadat Rusland 4 regio's in Oekraïne annexeerde wisten de Oekraïners in een tegenoffensief delen van deze regio's terug te veroveren. Maar dat betekent niet dat onze steun voor Oekraïne niet meer nodig is, integendeel. De vraag rijst of Westerse landen en hun bevolkingen dit volhouden. Experts zijn het er echter over eens. Poetin komt met zijn rug tegen de muur te staan. En wat dan? Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen. Zijn kernwapens echt een optie voor hem? We nemen de huidige stand van de oorlog door in deze aflevering. En dat doen we vanuit Beeld & Geluid in Hilversum in het kader van de Dutch Media Week. Om precies te zijn doen we mee met de wereldrecordpoging podcasten. 200 uur achter elkaar worden hier verschillende podcasts opgenomen. Te gast zijn: - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele, Danah Kolstee en Benjamin Looijen Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Zorgt Rusland voor meer defensie-duurzaamheid? 16:44
zo 2 okt 2022

Strategische Vragen | Zorgt Rusland voor meer defensie-duurzaamheid?

Denk je aan defensie, dan is het eerste waar je nu wellicht aan denkt: Oekraïne. Toch staat de klimaatcrisis staat hoog op de agenda binnen defensie. Maar van duurzamere wapens, voertuigen of gebouwen ga je toch niet beter vechten? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Laura Birkman, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Tülay Berk, programmaleider duurzaamheid en energietransitie bij het ministerie van Defensie. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee  Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.