De Strateeg | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van De Strateeg | BNR

Totaal 72 afleveringen

Een podcast over wereldwijde trends en de impact daarvan op mens, bedrijf, geopolitieke verhoudingen en overheid.

Hoe kan de NAVO toekomstbestendig blijven? 38:41
zo 19 jun 2022

Hoe kan de NAVO toekomstbestendig blijven?

De NAVO is door de oorlog in Oekraïne urgenter dan het lang is geweest. Landen willen stuk voor stuk meer geld investeren in defensie. En Finland en Zweden willen zich bij het bondgenootschap aansluiten. Maar een paar jaar geleden riep president Macron nog dat de NAVO hersendood was. De vraag is dan ook hoe de NAVO ervoor kan zorgen dat het ook na de oorlog in Oekraïne nog relevant is en toekomstbestendig blijft. Welke uitdagingen liggen er nog meer op ons te wachten? En wat moet ieder land dan doen om die uitdagingen aan te kunnen? Allemaal thema's die aan bod komen op de NAVO-top in Madrid, en waar wij in deze aflevering vast op vooruitblikken met: - Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Alexander Hammelburg, Tweede Kamerlid namens D66 Luister ook | Landen doen geheimzinnig over 'cyberwapens', en dat is een probleem Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Wat is het gevaarlijkste cyberwapen dat we kennen? 11:19
zo 12 jun 2022

Strategische Vragen | Wat is het gevaarlijkste cyberwapen dat we kennen?

Bij kernwapens weten we exact wie er één heeft. Maar op het gebied van cyber is het één grote schimmigheid. Hoe gevaarlijk zijn deze cyberwapens eigenlijk? Gevaarlijker dan traditionele wapens? En worden deze gereguleerd? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Louk Faesen, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Max Smeets, senior researcher bij het Center for Security Studies (CSS) van de technische universiteit van Zürich. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Landen doen geheimzinnig over ‘cyberwapens’, en dat is een probleem 37:20
zo 5 jun 2022

Landen doen geheimzinnig over ‘cyberwapens’, en dat is een probleem

Cyber speelt een steeds belangrijkere rol binnen defensie. Veel landen hebben binnen hun defensieapparaat inmiddels hun eigen cybercommando. Maar welke wapens hieronder vallen weet eigenlijk niemand. Terwijl we bijvoorbeeld wel precies weten welke landen een kernwapen hebben. Luister ook | Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO Dat we dit niet weten bij offensieve cyberwapens is een groot probleem stellen experts. Transparantie is hierin juist de sleutel tot het maken van goede afspraken en een succesvolle wapenbeheersing. Waarom dat zo is ga je horen in deze aflevering van De Strateeg: - Louk Faesen, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Max Smeets, senior researcher bij het Center for Security Studies (CSS) van de technische universiteit van Zürich. Luister ook | De rol van cyber en desinformatie in de oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Werkt lucht- en raketverdediging ook tegen kernwapens? 12:08
zo 29 mei 2022

Strategische Vragen | Werkt lucht- en raketverdediging ook tegen kernwapens?

De dreiging van ballistische- en hypersonische raketten, maar ook van drones neemt al jaren toe. Daar zijn we ons vooral van bewust geworden door de oorlog in Oekraïne. Zijn we in staat om onszelf te beschermen in de lucht? En werken onze verdedigingssystemen tegen alle wapens? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit van Leiden en commodore - Paul van Hooft, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO 34:05
zo 22 mei 2022

Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO

Het belang van een goed defensieapparaat is sinds de inval van Rusland in Oekraïne extra tot ons door gedrongen. Maar al voordat die oorlog uitbrak waarschuwden militaire experts voor de militaire dreiging van vreemde mogendheden. Artikel 5 van de NAVO staat zelfs onder druk. Luister ook | Hoe defensie zich kan wapenen tegen de informatieoorlog Denk hierbij aan de dreiging van ballistische- en hypersonische raketten, maar ook van drones. En niet alleen van Rusland. China beschikt bijvoorbeeld over de modernste technologie. En vlak Noord-Korea niet uit. Het Westen moet zijn zaakjes dan ook goed op orde brengen om de controle over de lucht te behouden. Lucht- en raketverdediging speelt daarbij een cruciale rol. Hoe? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg: - Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit van Leiden en commodore - Paul van Hooft, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | Russische blunders leiden niet automatisch tot verlies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Wanneer ben je deelnemer aan een informatieoorlog? 12:04
zo 15 mei 2022

Strategische Vragen | Wanneer ben je deelnemer aan een informatieoorlog?

In een oorlog is de waarheid altijd het eerste slachtoffer. Nu oorlogen op steeds meer domeinen worden uitgevonden wordt informatie een steeds machtiger wapen. Hoe weet je wie de waarheid spreekt? Ligt de waarheid altijd ergens in het midden? En wanneer ben je deelnemer in zo'n oorlog? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Derk Boswijk, Tweede Kamerlid namens het CDA - Hans Franssen, strategisch communicatie officier bij het Duits-Nederlands hoofdkwartier Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Hoe defensie zich kan wapenen tegen de informatieoorlog 33:46
zo 8 mei 2022

Hoe defensie zich kan wapenen tegen de informatieoorlog

Het eerste slachtoffer van een oorlog is de waarheid, zo luidt het gezegde. Strijdende partijen vechten in een oorlog altijd voor hun waarheid. Dat is nu ook aan beide kanten te zien in de oorlog in Oekraïne. Maar hoe krijg je als partij de bevolking mee in je verhaal? Daarnaast is de vraag hoe je je wapent tegen het verhaal van je tegenstander. Duidelijk is dat informatie een steeds grotere rol speelt in oorlogen door de grotere technologische mogelijkheden. Hoe defensie hiermee om moet gaan ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Derk Boswijk, Tweede Kamerlid namens het CDA - Hans Franssen, strategisch communicatie officier bij het Duits-Nederlands hoofdkwartier Luister ook | De rol van cyber en desinformatie in de oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Kan de oorlog in Oekraïne de energiemarkt volledig ontregelen? 13:48
zo 1 mei 2022

Strategische Vragen | Kan de oorlog in Oekraïne de energiemarkt volledig ontregelen?

Europa wil versneld af van olie en gas uit Rusland. Maar hoe doe je dat en bevorderd dat de energietransitie juist wel of juist niet? En wat betekent dat voor de toeleveringsketen van energie? Dat hoorde je vorige week in De Strateeg, maar nu is het tijd voor luisteraarsvragen! Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Ramon Ernst, directeur van energie-opslagbedrijf Evos - Lucia van Geuns, energie-specialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Hoe de oorlog in Oekraïne de energietransitie beïnvloedt 35:57
zo 24 apr 2022

Hoe de oorlog in Oekraïne de energietransitie beïnvloedt

De vraag naar fossiele brandstoffen blijft nog tot 2030 wereldwijd stijgen. Daarna volgt een periode waarin fossiel en duurzaam naast elkaar moeten blijven bestaan. De oorlog in Oekraïne zorgt er nu alleen voor dat we sneller dan eerder gedacht van fossiele energie af willen, vanwege onze afhankelijkheid van Rusland. Luister ook | Hoe de oorlog in Oekraïne doorwerkt tot in de Rotterdamse haven De vraag rijst dan ook welke impact de oorlog in Oekraïne heeft op die energietransitie. En kunnen we op dit moment al wel zonder de olie en gas uit Rusland? Dat en meer bespreekt Paul van Liempt in deze aflevering van De Strateeg met: - Ramon Ernst, directeur van energie-opslagbedrijf Evos - Lucia van Geuns, energie-specialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | Oud-minister Hillen: 'ik vond bezuinigingen op defensie vreselijk' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Strategische Vragen | Op welke conflicten moeten we ons nog meer voorbereiden? 10:17
zo 17 apr 2022

Strategische Vragen | Op welke conflicten moeten we ons nog meer voorbereiden?

Afgelopen week kon je luisteren naar een aflevering over hoe er het best geïnvesteerd kan worden in defensie. Deze week staan jouw vragen daarover centraal! Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Hans Hillen, voormalig minister van Defensie in het kabinet Rutte I en tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie & Veiligheid, de NIDV. - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.