De Spaarpodcast

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van De Spaarpodcast

Totaal 125 afleveringen

De Spaarpodcast helpt millenials met het vullen van hun spaarpot op een leuke, slimme en begrijpelijke manier. In tegenstelling tot wat je zou denken gaan we het dus zeker niet alleen maar hebben om sparen. De basis van een goed gevulde spaarpot voor later begint bij indexbeleggen. Daarnaast neem ik je ook mee in andere thema’s zoals pensioen, crowdfunding en Manni Boosters!

S5.23 Van een Porsche 911 naar recordhouder tussenpensioenen (5x+) met Erik-Jan Gelink 32:24
zo 19 jun 2022

S5.23 Van een Porsche 911 naar recordhouder tussenpensioenen (5x+) met Erik-Jan Gelink

De journaalpost begint met uitleg over het STAP-budget. Ieder kwartaal kan je een poging wagen om het aan te vragen. De aanvragen gaan heel snel. Robin heeft 1 juli in zijn agenda staan zodat hij een traject kan volgen bij Growth Tribe. Meer informatie over Growth Tribe*. Erik Jan is bestuurder en werkte bij veel grote namen. Hij heeft een abonnement op sabbaticals, daar gaat de podcast van vandaag over. Erik Jan vertelt waarom hij dit doet en hoe de periodes invult. Als tip om sabbaticals mogelijk te maken heeft hij eigenlijk maar één tip: Hard werken.

S5.22 Je huis verduurzamen + 1x gratis geld & 5 goedkope manieren met duurzaamheidsexpert Stefan 38:11
zo 12 jun 2022

S5.22 Je huis verduurzamen + 1x gratis geld & 5 goedkope manieren met duurzaamheidsexpert Stefan

Het is een hot topic, je huis verduurzamen: zonnepanelen, warmtepompen en nog meer opties. Robin en Rowan spreken met Stefan maar niet voordat er is besproken hoe het met henzelf gaat op financieel vlak. Rowan vertelt hoeveel ze hebben bespaard door hun huis te isoleren. Ook Robin duikt in de cijfers voor stroom en gas. Stefan is actief in de verduurzaamheidssector. Hoe kan je nou het beste verduurzamen? Zonnepanelen staat zeker op nummer 1. Robin spreekt zijn overwegingen en angsten uit over het aanschaffen van zonnepanelen. Verder worden er meer opties besproken zoals warmtepompen en vloer- en dakisolatie. Stefan legt uit welke opties er zijn er om het verduurzamen van je huis te financieren. Stefan verdient nu zelfs aan zijn zonnepanelen. Stefans bedrijf: www.gewoonduurzaamadvies.nl Luister de vorige aflevering met Stefan: De reis naar FI van millenial Stefan Stichting Garantie Zonne-energie: https://www.sgze.nl/

S5.21 Op je 30e met pensioen met Dhr. GeldSnor 35:15
zo 5 jun 2022

S5.21 Op je 30e met pensioen met Dhr. GeldSnor

Robin en Rowan gaan vandaag in gesprek over Mr. Money Mustache, waarvan de echte naam Peter Adeney is. Hij is de grondlegger van de FIRE beweging. Hij en zijn vrouw zijn al met pensioen sinds hun 30e. Hoe kijken Robin en Rowan naar Mr Money Mustache en zijn bekende uitspraken? Dat Robin geen grote fan is van de FIRE beweging was wellicht al bekend. Robin staat meer achter FIRO. En Rowan is natuurlijk aanhanger van de beweging die hij zelf heeft opgezet; tien keer met pensioen. Maar Robin en Rowan hebben ook bewondering voor Mr. Money Mustache. Het aantal aanhangers van zijn beweging is voor Rowan een droom. Ook het feit dat hij 23 miljoen unieke visitors op zijn website heeft gehad sinds dat hij begonnen is, is een hele prestatie. Maar Robin vindt dat hierdoor ook soms te weinig wordt stilgestaan bij hoeveel geld dat wel niet oplevert. Dit is mede waardoor hij FIRE kan zijn.  Mr. Money Mustache heeft twee voorwaarden om geld uit te geven: 1) Het moet hem gelukkig maken 2) De nummers moeten kloppen Ook gaat de quote 'if you can't lose it, don't buy it' op. Als je iets koopt, wat je eigenlijk niet kan betalen dan gaat het product jouw leiden in plaats van dat jij de leiding hebt over het product.  Mr. Money Mustache laat FIRE wel voor iedereen mogelijk lijken, doordat hij niet zegt dat je miljoenen nodig hebt. Je hebt slechts 25x je jaarlijkse kosten nodig en dan kan je volgens hem voor altijd met pensioen. Dat klinkt voor de meesten waarschijnlijk een stuk haalbaarder dan de miljoenen gedachte. Door de podcast heen worden meerdere van Mr. Money Mustache zijn uitspraken/ideeën besproken. De punten die besproken worden, zijn: houd je jaarlijkse kosten zo laag mogelijk, met 25x je jaarlijkse kosten kan je voor altijd met pensioen, beweeg elke dag (het liefst als je naar je werk gaat), werk met je handen, voed je kinderen op met financieel besef en realiseer je dat mensen eigenlijk te lang werken. Dit laatste is goed om je te realiseren als je op het punt staat een aankoop te doen én stel je hierbij ook de twee vragen 'maakt dit mij gelukkiger?' en 'kloppen de nummers?'

S5.20 38% meer salaris? Wat wij kunnen doen aan loonkloof met Sophie van Gool (2/2) 31:13
zo 29 mei 2022

S5.20 38% meer salaris? Wat wij kunnen doen aan loonkloof met Sophie van Gool (2/2)

In deze aflevering gaan Rowan en Robin in gesprek met Sophie van Gool. Sophie is idealistisch ondernemer en econoom met als missie om de loonkloof te dichten. Met haar bedrijf Salaristijger zet ze zich in voor gelijke kansen en gelijke beloning op de arbeidsmarkt. Sophie bracht vorig jaar ook een boek uit: 'Waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen'. Rowan en Robin hebben het met Sophie over de loonkloof. Met de loonkloof wordt een verschil in salaris bedoeld, in dit geval het verschil tussen mannen en vrouwen. Volgens Sophie is de eerste stap naar het oplossen van de loonkloof, het erkennen van het bestaan van de loonkloof en dit onderwerp bespreekbaar maken. Dit wordt namelijk nog lang niet door iedereen gedaan. Als het aan Sophie ligt zou zij de definitie van de term BBP (Bruto Binnenlands Product) op zo'n manier veranderen dat ook het onbetaalde werk wat vrouwen vaak verrichten, bijvoorbeeld in het huishouden, wordt meegerekend in het BBP.

S5.19 20% extra salaris – onderhandelen met Sophie van Gool (1/2) 34:48
zo 22 mei 2022

S5.19 20% extra salaris – onderhandelen met Sophie van Gool (1/2)

In de journaalpost vertellen Rowan en Robin over hun salaris onderhandelingen. Rowan zocht een nieuwe baan in verband met zijn verhuizing naar Londen. Ging Rowan direct akkoord met de kans die hem geboden werd of durfde hij nog te onderhandelen? En ook Robin heeft recent een nieuwe baan. Bij Robin is er zo'n 20 tot 30% salaris bij gekomen ten opzichte van de eerste aanbieding die hij kreeg. Vandaag is namelijk Sophie van Gool te gast. Sophie is schrijfster van het boek 'Waarom vrouwen minder verdienen', heeft elke dag een column in het financieel dagblad en is medeoprichtster van het bedrijf Salaristijger. Samen met Erwin heeft Sophie het bedrijf Salaristijger opgericht om de loonkloof te dichten. Enerzijds door medewerkers te helpen bij het onderhandelen en anderzijds door werkgevers aan te sporen om te onderzoeken of er een loonkloof is.  In de aflevering worden verschillende tips aangehaald voor het onderhandelen met je (toekomstige) werkgever. Voorbeelden zijn het fenomeen 'anchoring', wat betekent bij salaris onderhandeling betekent dat als je een hoog bedrag noemt, dit als referentie wordt gebruikt. Hoe hoger je inzet, hoe hoger je waarschijnlijk zal eindigen. Een andere tip is om te bekijken op welke arbeidsfactoren je allemaal kan onderhandelen, naast geld zijn er wel meer dan 20 andere factoren om over te onderhandelen met je werkgever. Bepaal wat voor jou van belang is en onderhandel hier vervolgens over.  Volgende week volgt deel 2 met Sophie. 

S5.18 Weg met het vakantiegeld 26:59
zo 15 mei 2022

S5.18 Weg met het vakantiegeld

8% extra vakantiegeld, iets waar we allemaal wettelijk gezien recht op hebben. Robin wilde graag met Rowan dit punt bespreken, omdat Robin er van overtuigd is dat vakantiegeld achterhaald is. Rowan denkt daar anders over, omdat hij zijn vakantiegeld ook echt gebruikt voor vakanties of leuke uitjes.  Eerst komt Rowan met een stukje geschiedenis, want hoe is het fenomeen 'vakantiegeld' eigenlijk ontstaan? Vroeger waren er geen betaalde vrije dagen en in 1970 kregen mensen wel 7 vrije dagen, maar dan wel onbetaald. Alleen als je geen geld hebt om iets leuks te doen, dan zijn die 'vrije dagen' vaak thuis en voelen ze wellicht niet als vakantie. Inmiddels heeft iedereen recht op betaalde vakantiedagen en vakantiegeld in Nederland, een luxe wat betreft Rowan.  Maar Robin is 'tegen' vakantiegeld of de benaming er van is onjuist in zijn ogen. Er zijn eigenlijk twee opties of je krijgt je vakantiegeld één keer per jaar gestort of het zit maandelijks bij je salaris in. In het tweede geval wordt vakantiegeld al snel als 'gewoon salaris' beschouwd. Er zijn namelijk een aantal 'slimme' dingen waarvoor je je vakantiegeld kan inzetten. Enkele suggesties die Robin en Rowan hebben zijn:  Je pensioen Sparen om een tussenpensioen mogelijk te maken Je huis verduurzamen, waarover werd gesproken in deze aflevering  Een vakantie boeken Ook geeft Rowan nog twee tips. Ten eerste mocht je jouw vakantiegeld jaarlijks krijgen dan kan je aan je baas vragen om het geld op een ander moment uit te keren als jouw vakantie op een ander moment valt. Ten tweede is het goed om vakantiegeld ook mee te nemen in het gesprek dat je met je partner voert over financiën, wel zo eerlijk ;)  En.. aan het eind zal je horen of Robin nog bij zijn standpunt 'weg met vakantiegeld' blijft of niet. 

S5.17 Is dit het nu? Voormalig huisarts Rianne over haar pensioenen 35:29
zo 8 mei 2022

S5.17 Is dit het nu? Voormalig huisarts Rianne over haar pensioenen

Rowan deelt de impact op financieel gebied sinds hij in Londen woont. De komende jaren is het opletten geblazen met zijn financiën. Wellicht kan hij dat snel doen in de Flow app waar Robin dan weer een update over heeft. Twee keer met pensioen, Rianne deed het! Ze was niet blij met haar baan en wist dat ze verder wilde kijken dan alleen arts zijn. Na een aflevering van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ besloot ze haar baan op te zeggen. Allebei de keren pensioen is ze zonder plan weggeweest. De tweede keer had ze de afspraak om na 4 maanden weer terug te gaan bij haar baan. Tijdens het reizen voelde ze dat ze dit niet meer wilde en door echt bewust te zijn van beperkende overtuigingen zei ze toch haar baan weer op. Ze legt meer uit over beperkende overtuigingen en hoe je hieraan kan werken. Hiernaast vertelt Rianne hoe ze het met haar financiën doet als ze op reis is. Ze geeft tips om het te bekostigen, zoals je auto schorsen. Rianne haar avonturen en tips kan je volgen via haar Instagram 

S5.16 Niks verdiend en niet getennist – onze doelenupdate 36:37
zo 1 mei 2022

S5.16 Niks verdiend en niet getennist – onze doelenupdate

Een feestdag! Vandaag is de dag van de arbeid, wat Rowan lekker in Spanje aan het vieren is. We werken hard, maar moeten minstens net zo hard genieten als het aan Rowan ligt.  Robin en Rowan gaan verder met het bespreken van hun doelen. Aan het begin van het jaar hebben zij meerdere doelen opgesteld, die in deze podcast worden besproken. Hoe is het in Q1 gegaan? Een van Rowan zijn doelen was om de marathon te lopen, die heeft hij niet gehaald. Hij is wel gestart om de sfeer te proeven, maar heeft het niet afgemaakt. Ongetraind de marathon lopen zou niet verstandig zijn en kon hij ook niet. Een andere droom van Rowan en zijn vriendin Sam was om te werken in het buitenland, een doel die nog niet voor komend jaar gepland stond, maar wel gaat gebeuren. Sam kreeg een baan aangeboden in Londen, wat voor Rowan een 'big life changing event' is. Het heeft impact op zijn andere doelen, zoals zijn tussenpensioen die voor volgend jaar gepland stond, maar dat is natuurlijk helemaal niet erg. Robin heeft dit jaar als thema (financiële) focus. Hij is enorm blij met hoe Q1 is gegaan en zit lekker in de flow ;). Een nieuwe baan bij een gave start-up, waar hij vanuit Portugal kon starten. Robin ligt onder andere toe waarom hij toch geen zzp'er is geworden en waarom hij het zo leuk vindt om voor Flow te mogen werken.  Na het terugblikken op Q1 wordt er vooruitgeblikt op Q2. Welke doelen hebben Rowan en Robin? Je hoort het in de aflevering. 

S5.15 Gijs is Gaaf | 7 dagen p/m werken 39:13
zo 24 apr 2022

S5.15 Gijs is Gaaf | 7 dagen p/m werken

Rowan is lekker op weg met het verdienen van punten op zijn American Express kaart. Wil jij er ook een aanschaffen? Dan kan dat via deze link*.  Opnieuw een bijzonder inspirerend verhaal over hoe Gijs op zijn 39-jarige leeftijd zijn tot nu toe oneindige tussenpensioen is begonnen. Gijs stopte zijn baan tijdelijk met het idee van een tussenpensioen, maar het gevoel dat hij na twee maanden kreeg vond hij niet fijn. Het werd na twee maanden al aftellen hoe lang hij nog had, omdat hij inmiddels op de helft van zijn tussenpensioen zat. Dat bracht hem op het idee om het anders te doen. Hij bouwde in Excel een sheet die hem laat zien hoe lang hij nog vooruit kan (met tussenpensioen kan) met het geld dat hij heeft en welke invloed inkomsten die hij tussendoor verdient hierop hebben. Inmiddels is Gijs bijna één jaar met tussenpensioen en kan hij nog tot in ieder geval september zo door blijven gaan. De hoop is natuurlijk dat de teller in Excel vooruit blijft schieten en hij wellicht nog wel jaren zo door kan blijven gaan.  Gijs haalt inkomsten uit sprekersklussen, iets wat hem moeiteloos af gaat. Het is voor hem geen werken, maar hij doet precies wat hij leuk vindt. Gezien het feit dat hier een redelijk bedrag voor gevraagd kan worden, kan hij binnen zo'n 7 dagen een maandsalaris verdienen die voor hem passend is (3500 euro). Wat ook bijdraagt aan het mogelijk maken van zijn levensstijl is dat hij al vroeg is begonnen met 'niet meegroeien met je geld', iets wat vaak automatisch wel zou gebeuren. Het helpt hierbij dat zijn vriendin het ook leuk vindt om dingen zelf te maken of op Marktplaats rond te kijken. Als Gijs nu zelf een grote uitgave moet doen denkt hij in 'Hoeveel weken tussenpensioen kost dit?'. 

S5.14 We hebben een tip voor je. Over fooi geven en krijgen 38:13
zo 17 apr 2022

S5.14 We hebben een tip voor je. Over fooi geven en krijgen

Vandaag is het GIEREN om fooien.  Robin en Rowan delen onder andere wanneer zij zelf fooi ontvangen hebben tijdens hun bijbaantjes en wat voor gevoel ze dit gaf. Robin had een krantenwijk en de fooien bij oud&nieuw waren echt fantastisch. Rowan kreeg als afwasser eerst de helft minder fooi, omdat hij de klanten niet zag. Daar was Rowan het niet mee eens, want hij zorgde er wel voor dat er geen bord met poep naar de klant ging. Na wat opstand is het gelijkgetrokken.  Een van de andere punten waar het deze aflevering ook over gaat is dan ook: 'Bij wie moet de fooi terecht komen?'. Geef je fooi aan de jongen of het meisje  van Thuisbezorgd aan je deur? Of geef je in de Thuisbezorgd app een fooitje? Of geef je bij afhaal helemaal geen fooi? Bij een bestelling op Thuisbezorgd geeft maar liefst 80% van de mensen geen fooi.  Genoeg vragen rondom het geven van fooi, want als je het geeft hoeveel fooi geef je dan? Is het beter om een vast percentage te kiezen of naar het absolute bedrag te kijken? Dat ligt voor Robin en Rowan ook aan het land. Robin vindt het vooral mooi als je in Bali, waar de prijzen laag liggen, kan kijken naar het absolute bedrag. Dit kan voor de mensen daar een enorme impact maken. Het filmpje waar Robin en Rowan naar refereren kan je hier bekijken.