De Goudschat van Serooskerke

Gemiddeld 3,5 gebaseerd op 4 reviews
3 van de 5 gebaseerd op 4 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van De Goudschat van Serooskerke

Totaal 7 afleveringen

Serooskerke is een doodnormaal dorpje op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Tot het in 1966 wereldnieuws wordt. Tussen de preien vinden drie boeren ruim duizend eeuwenoude gouden munten. Een ongelooflijke vondst.In deze zesdelige podcastserie onderzoeken Ieke Schout en Lieke Malcorps deze goudschat. Wie heeft de munten ooit in de Zeeuwse klei begraven, en waarom? En hoe zette de goudvondst de verhoudingen in het dorp op scherp?Een verhaal over de goudvondst van de eeuw. Over plotselinge rijkdom. Over jaloezie en afgunst. En over de tragiek van een fortuin dat nooit meer opgehaald werd.

Luister Het Mysterie van de Diriyah Star Night 01:30
wo 19 okt 2022

Luister Het Mysterie van de Diriyah Star Night

Een podcasttip van Lieke: Kunstenaar Jeroen van der Most leest op een dag in een Saudische krant dat één van zijn schilderijen voor 3,2 miljoen dollar is verkocht. Alleen… het schilderij is niet van hem en het geld staat ook niet op zijn rekening.Hij schakelt de hulp in van journalist Lex Boon. Wat is hier gebeurd? Waarom wordt de naam van een relatief onbekende kunstenaar onterecht in een Saudische krant genoemd?De zoektocht brengt ze naar Saudi-Arabië. Lange tijd één van de meest gesloten landen ter wereld, maar op dit moment maakt het razendsnelle ontwikkelingen door. Wel gelden er andere opvattingen over de journalistiek dan Lex gewend is.Luister nu naar Het Mysterie van de Diriyah Star Night.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

De Goudschat van Serooskerke is verhuisd naar Podimo 01:04
vr 15 apr 2022

De Goudschat van Serooskerke is verhuisd naar Podimo

De Goudschat van Serooskerke is vanaf nu exclusief te beluisteren in de Podimo Podcastapp. Je kunt de app downloaden via podimo.nl/goudschat. Als luisteraar van de Vlaamse Kunstroof krijg je dan een gratis abonnement van 6 maanden. Zie je daar! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

4 – De Piraat 30:04
do 16 dec 2021

4 – De Piraat

In onze zoektocht naar de eigenaar van de gouden munten verlaten we Serooskerke. Was het een reiziger op doortocht? Zo komen we uit bij Jan Janszoon, die later als Murat Raïs uitgroeit tot een beroemde en beruchte piraat. Wat doet hij met al zijn rijkdommen in 1623 in het havenstadje Veere? Abdelkader Benali vertelt ons het bizarre levensverhaal van deze Nederlander.Eindredactie: Danielle EmansAudiodesign: Studio KloaqTitelsong: Broeder DielemanArtwork: Jip van den Toorn Dit is een podcast van Dag en Nacht Media.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

3 – De Eigenaar 24:17
do 9 dec 2021

3 – De Eigenaar

Wie de goudschat verstopt heeft lijkt nog onduidelijk, maar een ding is zeker - hij moet rond 1622 de grond in zijn gegaan. Hoe dicht kunnen we bij de persoon komen die dit heeft gedaan? Wie in Serooskerke was er rond die tijd schatrijk? En waarom heeft hij of zij de munten nooit meer opgegraven? Eindredactie: Danielle EmansAudiodesign: Studio KloaqTitelsong: Broeder DielemanArtwork: Jip van den Toorn Dit is een podcast van Dag en Nacht Media.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

1 – De Vondst 26:08
wo 1 dec 2021

1 – De Vondst

Maandag 3 januari 1966, Serooskerke. Drie boeren beginnen met het oogsten van de prei, als knecht Adrie opeens glimmende schijven in de Zeeuwse klei vindt. Goud! De gebeurtenis wordt wereldnieuws. Maar het enthousiasme en de nieuwsgierigheid rondom het kleine akkertje slaan snel om. Wat is hier gebeurd?Eindredactie: Danielle EmansAudiodesign: Studio KloaqTitelsong: Broeder DielemanArtwork: Jip van den Toorn Dit is een podcast van Dag en Nacht Media.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

2 – De Opbrengst 28:03
wo 1 dec 2021

2 – De Opbrengst

De drie vinders en de gemeente Veere wrijven in de handen: ze zijn nu schatrijk! Toch? Daar komt antwoord op als de gouden munten uit Serooskerke onder de hamer gaan. De veiling van het jaar trekt verzamelaars van over de hele wereld. Wat maakt de munten zo bijzonder? En hoe is het knecht Adrie, de nog enige levende vinder, vergaan na de goudschat?Eindredactie: Danielle EmansAudiodesign: Studio KloaqTitelsong: Broeder DielemanArtwork: Jip van den Toorn Dit is een podcast van Dag en Nacht Media.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Trailer 02:13
di 16 nov 2021

Trailer

De Goudschat van Serooskerke is vanaf donderdag 2 december overal te beluisteren. In een Zeeuws dorpje wordt fantasie werkelijkheid wanneer drie boeren stuiten op de goudvondst van de eeuw.Abonneer je nu om geen aflevering te missen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.