Bouwmeesters | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Bouwmeesters | BNR

Totaal 64 afleveringen

Paul Laseur met de laatste actualiteiten en ontwikkelingen in de bouwwereld.

Hoe fiscale maatregelen de weg voor starters kunnen plaveien 26:30
ma 29 mrt 2021

Hoe fiscale maatregelen de weg voor starters kunnen plaveien

In geouwehoer kun je niet wonen, zei wijlen Jan Schaefer. Toch wordt er op dit moment vooral gepraat in plaats van gebouwd. Om in de tussentijd iets te doen aan de overspannen woningmarkt pleit Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), voor het afbouwen van de fiscale verschillen tussen kopers en huurders.

Op virtuele citytrip naar leeglopend Londen en vollopend Berlijn 31:46
ma 22 mrt 2021

Op virtuele citytrip naar leeglopend Londen en vollopend Berlijn

Wat treffen we aan bij onze buren als de coronacrisis voorbij is en we weer mogen reizen? Deze aflevering van Bouwmeesters gaan we alvast op virtuele citytrip naar Londen en Berlijn, waar huisvesting en leefbaarheid net zon groot thema is als in eigen land. Maar waar Berlijn schreeuwt om nieuwe woningen, vindt in Londen juist een grote leegloop plaats.

‘Rutte III was een drama en totaal visieloos’ 54:26
ma 15 mrt 2021

‘Rutte III was een drama en totaal visieloos’

Wat heeft Rutte III betekend voor wonen, de bouw, infra en de ruimtelijke ordening van Nederland? Het rapportcijfer dat wordt gegeven, is in ieder geval een dikke onvoldoende.

De lijdensweg van bouwer Strukton onder ‘Tsaar’ Sanderink en ‘Raspoetin’ Van Rijbroek 28:05
ma 8 mrt 2021

De lijdensweg van bouwer Strukton onder ‘Tsaar’ Sanderink en ‘Raspoetin’ Van Rijbroek

Je zou er een vergelijking met een Russisch rijk in kunnen zien. De Twentse topondernemer Gerard Sanderink als tsaar, zijn vriendin Rian van Rijbroek als raadgevende Raspoetin en Sanderinks ex-vriendin als een aan de kant geschoven tsarina. De bedrijven die onder het rijk van Sanderink vallen, zoals Strukton en Centric, moeten hopen op betere tijden. 'Natuurlijk is er één en al onrust.'

Hoe je de woningnood voor jongeren oplost 53:14
ma 1 mrt 2021

Hoe je de woningnood voor jongeren oplost

Je bent jong, woont in een studentenhuis of nog thuis bij je ouders en je hebt bijna je studie afgerond: het is tijd om op jezelf te wonen. Maar waar in hemelsnaam?! Van student tot starter: er is amper plek om te wonen. Maar hoe kan je tot er genoeg bijgebouwd is zorgen voor genoeg betaalbare huizen en kamers? Eén van de belangrijkste oplossingen is... deelwoningen. 'Dit zou op de korte termijn al heel wat druk van de ketel halen.'

Oud-Rijksbouwmeester Mels Crouwel (Benthem Crouwel) denkt vooruit voor ons ‘kleine, volgebouwde landje’ 31:54
ma 22 feb 2021

Oud-Rijksbouwmeester Mels Crouwel (Benthem Crouwel) denkt vooruit voor ons ‘kleine, volgebouwde landje’

Als architect en 'beeldbepaler' denkt hij dag en nacht na over hoe Nederland eruit kan zien. Oud-Rijksbouwmeester Mels Crouwel van Benthem Crouwel geeft zijn blik op Nederland in Bouwmeesters. Over modulair bouwen, ruimtelijke ordening en 'bouwen, bouwen, bouwen'.

De feiten en fabels in het BNR woningmarktdebat 39:50
ma 15 feb 2021

De feiten en fabels in het BNR woningmarktdebat

In verkiezingsbeloftes kan je niet wonen, maar in onwaarheden al helemaal niet. Het BNR woningmarktdebat van 15 februari was kort gezegd zeer inhoudelijk en over de grote linies waren deelnemers CDA, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en 50PLUS het met elkaar eens, merkte Jurjen van den Bergh, directeur van campagnebureau De Goede Zaak, op. Wel werden er een boel onwaarheden verteld, ontdekte Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt van de TU Delft.

Gluren bij de buren met Carolien Gehrels 23:55
ma 8 feb 2021

Gluren bij de buren met Carolien Gehrels

Nederlandse steden moeten leefbaarder worden. De coronacrisis werpt echter nieuwe vragen op over hoe ver we willen gaan. Auto's voor de deur? Kantoren ombouwen tot woningen? Betaalbaar wonen? Voor de antwoorden kijkt Carolien Gehrels, directeur Europese Steden bij Arcadis, graag over de grens.

Een sterk staaltje bruut beton 25:07
ma 1 feb 2021

Een sterk staaltje bruut beton

Wie of wat bepaalt wat er met een gebouw gebeurt, in een tijd dat ruimte in Nederland als schaars wordt bestempeld? En wie voorkomt dat we te snel oordelen? Kan een gebouw te lelijk zijn voor een monumentenstatus, en te mooi voor de sloop? Drie pleitbezorgers voor naoorlogs erfgoed roeren zich de laatste weken flink in het publieke debat. Hun motto; 'behouwen', die gebouwen.

‘De DNB heeft een blinde vlek voor de huursector’ 24:10
ma 25 jan 2021

‘De DNB heeft een blinde vlek voor de huursector’

Geen slecht betoog, stelt woningmarktanalist Maartje Martens over het recent gepubliceerde pleidooi van DNB-directielid Olaf Sleijpen, met als titel: 'Open de deur naar een woning voor iedereen.' Martens: 'Sleijpen laat de verhuurder onterecht geheel buiten beschouwing.'