BNR Mobility | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van BNR Mobility | BNR

Totaal 163 afleveringen

Nieuws, achtergronden en opinie over mobiliteit met Meindert Schut en Noud Broekhof. Elke maandag live om 15:30 uur, en altijd on demand als podcast.

‘Maximumsnelheid mogelijk ook in avond naar 100 km/u’ 08:17
wo 22 jun 2022

‘Maximumsnelheid mogelijk ook in avond naar 100 km/u’

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de maximumsnelheid in de avond, laadpalen en een nieuw platform voor refurbished e-bikes. Om de hogere CO2-uitstoot van kolencentrales te compenseren, moet de maximumsnelheid in de avond mogelijk naar 100 km/h. Dat schrijft De Telegraaf op basis van Haagse bronnen. Er liggen meer opties op tafel. Het pakket aan maatregelen wordt pas rond Prinsjesdag naar buiten gebracht. Verder in de update: Nederland is opnieuw koploper in Europa met laadpalen, meldt koepelorganisatie ACEA. Duitsland verzet zich tegen het verbod op fossiele auto's vanaf 2035. Upway, een online platform voor refurbished e-bikes, is vanaf nu ook in Nederland actief. En de mastodont onder de vliegtuigen, de Airbus A380, wordt weer vaker ingezet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Slim fietspad zorgt voor verrassend nieuwe inzichten 22:52
ma 20 jun 2022

Slim fietspad zorgt voor verrassend nieuwe inzichten

Op de campus van de TU Delft ligt precies een half jaar het slimste fietspad van Nederland. Wat zijn de eerste resultaten? En de markt voor brommobielen leeft op en daar speelt ondernemer Paul de Vries op in... 0:43 | Slim fietspad Het intelligentste fietspad van Nederland ligt precies een half jaar op de campus van de TU Delft. Sascha Hoogendoorn, directeur van het Mobility Innovation Centre Delft, deelt de eerste resultaten. Lees ook | TU Delft heeft intelligentste fietspad van Nederland 11:08 | Brommobiel Ondernemer Paul de Vries start een nieuw avontuur met de verkoop van brommobielen van Ligier en zustermerk Microcar. Hij opent een speciale Experience Store in het Gelderse Doesburg.  Contact Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: mobility@bnr.nl Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Ongelukken met wielrenners ook door slechte infrastructuur 07:42
wo 15 jun 2022

Ongelukken met wielrenners ook door slechte infrastructuur

Volgens sommige uitspraken liggen ongelukken met wielrenners, die recent opvallend veel in het nieuws zijn, vooral aan elkaar. Uit onderzoek blijken echter vooral ook andere factoren mee te spelen. Uit onderzoek blijkt vooral dat respondenten vinden dat ze zelf heel goed kunnen fietsen, dat de infrastructuur slecht is ingericht en dat andere gebruikers zich niet aan de regels houden. Verder in deze update: In Duitsland is kritiek op oliebedrijven wegens de verdampende accijnsverlaging. Ondanks een forse accijnsverlaging beginnen de benzineprijzen in Duitsland weer flink te stijgen. Autowasstraten hebben ogenschijnlijk juist bepaald geen last van personeelstekorten, de personeelsbestanden zijn sinds 2010 verdubbeld. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Elektrisch vliegen komt stilletjes van de grond 23:23
ma 13 jun 2022

Elektrisch vliegen komt stilletjes van de grond

Elektrisch vliegen staat nog in de kinderschoenen, maar als het aan de E-Flight Academy ligt komt daar verandering in. BNR Mobility neemt een kijkje en gaat mee de lucht in! Elektrisch vliegen lijkt stilaan van de grond te komen, maar er moet nog wel veel gebeuren. BNR Mobility gaat op bezoek bij de E-Flight Academy op Vliegveld Teuge. Daar spreken we Evert-Jan Feld, mede-oprichter van de vliegschool en instructeur. Meindert gaat de lucht in met een Pipistrel Velis Electro.  Contact Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: mobility@bnr.nl Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nederlander laat auto vaker staan 06:53
wo 8 jun 2022

Nederlander laat auto vaker staan

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor ons reisgedrag, het Elaad Testlab en Volocopter. We laten vaker de auto staan en kiezen bewust voor andere vormen van reizen, blijkt uit onderzoek in opdracht van de RAI Vereniging. Reden is vooral de hoge brandstofprijs, maar ook gezondheid en milieu worden vaak genoemd. Daarom wordt vaker de fiets of het ov gepakt. Verder in deze update: Eurocommissaris Frans Timmermans roept het Europarlement op om vast te houden aan een deadline voor de verkoop van fossiele auto’s. Door gebrekkig onderhoud en onvoldoende toezicht ontspoorde vorig jaar een trein op station Groningen. Koning Willem-Alexander opent vandaag het Elaad Testlab, een internationaal testcentrum voor elektrische voertuigen. En het bedrijf Volocopter heeft een mijlpaal bereikt met de VoloConnect. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Fietsprofessor kraakt vastgeroest mobiliteitsdenken 25:16
ma 6 jun 2022

Fietsprofessor kraakt vastgeroest mobiliteitsdenken

We moeten in Nederland fundamenteel anders gaan nadenken over mobiliteit, vindt fietsprofessor Marco te Brömmelstroet. En ons land krijgt een nieuw internationaal testcentrum waar het opladen van elektrische voertuigen. 0:42 | Fietsprofessor Hoogleraar Marco te Brömmelstroet, beter bekend als de fietsprofessor, sprak afgelopen vrijdag zijn langverwachte oratie uit. Volgens hem is het tijd om fundamenteel anders te gaan nadenken over mobiliteit. 15:57 | Elaad Testlab Koning Willem-Alexander opent woensdag een internationaal testcentrum voor het ontwikkelen van laadinfrastructuur. We spreken Onoph Caron, directeur van Elaad, initiatiefnemer van het testlab. Contact Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: mobility@bnr.nl Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Hoge prijs grootste drempel voor aanschaf EV 06:39
wo 1 jun 2022

Hoge prijs grootste drempel voor aanschaf EV

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor elektrisch rijden, treinreizen in Duitsland en de grootste ergernissen en afleidingen in het verkeer. De hoge prijs is voor veel Nederlanders de belangrijkste reden om nog geen elektrische auto te kopen. Dat heeft Natuur & Milieu laten onderzoeken. Driekwart wil een auto onder 15.000 euro, maar voor dat geld is geen geschikte (tweedehands) elektrische auto te koop in Nederland. Verder in de update: In Duitsland kun je vanaf vandaag voor 9 euro per maand met de trein reizen. We hoeven voorlopig niet op een verdere verlaging van de benzineprijs te rekenen. En verzekeraar Allianz Direct deed onderzoek naar de grootste ergernissen en afleidingen in het verkeer... Top 3 ergernissen: 3. Snelheidsduivels (30%) 2. Automobilisten die met hun smartphone bezig zijn (45%)  1. Bumperklevers (51%) Top 3 afleidingen: 3. Tegemoetkomend verkeer (24%) 2. Werk aan de weg (34%)  1. Andere weggebruikers (49%)  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Laadpaalkleven moet stoppen 23:20
ma 30 mei 2022

Laadpaalkleven moet stoppen

De ergernis over laadpaalkleven neemt toe, maar hoe ga je het tegen? Verder bespreken we de resultaten van de 'EVBox Mobility Monitor'. En in Rotterdam gaat een watertaxi op waterstof varen. 1:36 | Laadpaalkleven Laadpaalklevers zorgen voor steeds meer ergernis. CDA-Kamerlid Henri Bontenbal vindt het tijd voor actie, maar hij is geen voorstander van het uitdelen van boetes. 5:57 | Mobility Monitor De EVBox Mobility Monitor, een Ipsos-onderzoek naar elektrisch rijden onder 4000 Europese burgers uit vier landen (waaronder Nederland), is vrijgegeven. We bespreken de resultaten met Daniël Geerts, regional director Benelux bij EVBox, leverancier van laadpalen en laadoplossingen. 16:36 | Watertaxi De Rotterdamse watertaxi-vloot wordt uitgebreid met een waterstofboot. Noud nam eerder deze maand een kijkje en spreekt initiatiefnemers Maarten Fonteijn (Enviu) en Jonas Brendelberger (zepp.solutions).  Contact Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: mobility@bnr.nl Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Reuzentruck niet de weg op in Nederland 07:28
wo 25 mei 2022

Reuzentruck niet de weg op in Nederland

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de reuzentruck, een treinverbinding tussen Berlijn en Parijs en gestreste bestuurders. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet een streep door een proef met de Super Eco Combi van 32 meter lang, meldt De Telegraaf. De reuzentruck is bedoeld om het vrachtverkeer te verminderen. De voorbereidingen op een test met de Super Eco Combi zijn afgeblazen, omdat de verkeersveiligheid in het geding zou zijn en het wegennet in ons land niet geschikt is voor deze superlange vrachtwagens. Verder in deze update: De nieuwe coalitie in Amsterdam verhoogt de parkeervergunning, meldt Het Parool. Er komt een rechtstreekse treinverbinding tussen Berlijn en Parijs. Ford wil de verkeersveiligheid verbeteren met behulp van geofencing. En Belgen zijn de meest gestreste bestuurders van Europa. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Het OV dreigt ten onder te gaan 22:58
ma 23 mei 2022

Het OV dreigt ten onder te gaan

De kilometervergoeding wordt verhoogd, maar niet iedereen is enthousiast. Reizigersorganisatie Rover maakt zorgen over de toekomst van het OV. En maak kennis met de Rocks-e, het elektrische stadsvoertuig van Opel. 1:02 | Kilometervergoeding De onbelaste kilometervergoeding gaat omhoog. Onnodig, vindt reizigersorganisatie Rover. Werkgeversvereniging AWVN is juist blij. We spreken Jannes van der Velde. 4:58 | Toekomst OV Rover maakt zich zorgen over de toekomst van het openbaar vervoer. Verdere versobering van dienstregelingen in het openbaar vervoer ligt op de loer. Te gast is Rover-directeur Freek Bos. 14:26 | Rocks-e Opel heeft afgelopen week een klein elektrisch stadsvoertuig, de Rocks-e, geïntroduceerd in Nederland. Noud ging ermee op pad. Contact Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: mobility@bnr.nl Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb. See omnystudio.com/listener for privacy information.