Bestemming Witte Huis

Gemiddeld 5,0 gebaseerd op 1 reviews
5 van de 5 gebaseerd op 1 review

Beluister hier alle podcast afleveringen van Bestemming Witte Huis

Totaal 119 afleveringen

Elke week bespreekt RTL-correspondent Erik Mouthaan samen met VS-verslaggever Ruben Leter de Amerikaanse politiek en de presidentsverkiezingen van 2020. Welke Democraten kunnen het Trump lastig maken? Kan impeachment de president in de problemen brengen? Welke onderwerpen spelen op het campagnepad? In Bestemming Witte Huis gaan we daar elke week dieper op in.

186 – Verwoestende orkaan in Florida 24:15
za 1 okt 2022

186 – Verwoestende orkaan in Florida

Deze podcast namen we op in Florida, waar we waren om verslag te doen van orkaan Ian. Die heeft voor grote schade en zeker tientallen doden gezorgd in de staat Florida. Wij spraken mensen waarvan het huis volledig verwoest was en die blij waren de storm overleefd te hebben. Van anderen staat het huis nog wel overeind, zij zijn begonnen aan de grote schoonmaak. Voor president Biden en voor gouverneur DeSantis is het belangrijk hoe zij reageren op een ramp als deze, dit kan ze de kop kosten. Biden en DeSantis zijn elkaar's politieke vijanden maar nu moeten ze juist samenwerken.

185 – Biden’s uitdagers in 2024 23:46
do 22 sep 2022

185 – Biden’s uitdagers in 2024

President Biden kan nog voor een tweede termijn als president gaan in 2024. Zelf zegt Biden dat hij dat waarschijnlijk gaat doen, maar dat hij er nog een definitief besluit over moet nemen. Lang niet iedereen hoopt dat Biden nog een keer president wordt. Hij zou te oud zijn, te links of niet progressief genoeg. Maar wie zou Biden dan kunnen verslaan en presidentskandidaat kunnen worden voor de Democraten? Een aantal namen doen de ronde en wij nemen ze door.

184 – It’s the economy, stupid! 28:44
do 15 sep 2022

184 – It’s the economy, stupid!

We hebben het over het huishoudboekje van de Amerikanen. De inflatie wil maar niet dalen en prijzen blijven stijgen. Republikeinen blijven hierop hameren met het oog op de verkiezingen, terwijl president Biden smijt met miljarden voor onder andere klimaatmaatregelen en het kwijtschelden van studieschulden. Is dat nu (politiek) handig? Ondertussen is er een gillend tekort aan arbeidskrachten. Dat is een van de redenen dat werknemers zich sterk genoeg voelen om op te komen voor meer rechten. Tienduizenden werknemers van de Amerikaanse treinen dreigden het werk neer te leggen. Lukt het president Biden op tijd een deal met hen te sluiten?

183 – De verkiezing wordt spannend! 34:39
vr 9 sep 2022

183 – De verkiezing wordt spannend!

Negen weken voor de parlementsverkiezingen gebeurt er een hoop! Hoewel Trump en Biden niet op het stembiljet staan, hangt hun schaduw toch over de verkiezingen. De midterm verkiezingen worden vaak gezien als een referendum over de zittende president. En leek het eerst een verloren zaak voor de Democraten, de peilingen lijken nu wat gunstiger voor hen. Biden gaf een speech waarin hij Trump-aanhangers fascisten noemde. Is dat nou een slimme zet geweest?

182 – VS in vuur en vlam 24:18
do 1 sep 2022

182 – VS in vuur en vlam

Ook deze zomer zijn er weer veel bosbranden in de VS. Opvallend: de branden vinden niet meer alleen in staten als Californië en Texas plaats, maar op veel plekken langs de Westkust brandden grote stukken land af. Door de tijd heen worden de branden ook nog eens groter en heftiger. De gevolgen zijn groot voor bewoners van deze gebieden. Wij spraken Mike en Jennifer. Hun huis brandde af tijdens een grote bosbrand waarbij tientallen van hun mededorpsbewoners omkwamen. Toch bouwen zij op dezelfde plek een nieuw huis, maar dit keer: vuurbestendig.

181 – Oplossing voor schokkende dakloosheid 26:11
vr 26 aug 2022

181 – Oplossing voor schokkende dakloosheid

Het valt meteen op als je in een grote stad in de VS bent: de grote aantallen mensen die in tentjes, parken en onder afdakjes slapen. In New York en zeker in steden langs de Oostkust zijn veel mensen dakloos. Wij waren in Houston, Texas waar al jaren groepen mensen op straat slapen. Tien jaar geleden begon de stad met een nieuwe aanpak. Meer dan 100 organisaties werken samen om mensen een huis aan te bieden, daarna kunnen zij ook andere hulp krijgen zoals hulp bij afkicken van een verslaving of bij het zoeken van een baan. Op die manier heeft Houston in 10 jaar al 25.000 mensen aan een huis geholpen. Wij waren in een kampement onder een viaduct en spraken daar met dakloze mensen.

180 – Liz Cheney afgeserveerd 39:46
vr 19 aug 2022

180 – Liz Cheney afgeserveerd

Ze is oer-conservatief en Republikein in hart en nieren, maar Liz Cheney werd genadeloos aan de kant geschoven in haar thuisstaat Wyoming. Inwoners van die staat mochten deze week kiezen wie hun (Republikeinse) kandidaat voor het Congres wordt bij de verkiezingen in november. Cheney nam het op tegen Hageman, die door Trump gesteund werd. Cheney heeft zich tot een van Trump's grootste tegenstanders ontpopt sinds de Capitoolbestorming in januari 2021. Ze wil koste wat het kost voorkomen dat Trump nog eens in het Witte Huis komt. Daar waren de kiezers in Wyoming het niet mee eens deze week.

179 – Alle onderzoeken naar Trump 29:46
vr 12 aug 2022

179 – Alle onderzoeken naar Trump

Deze week deed de FBI een huiszoeking in Mar-a-Lago, het huis van Donald Trump in Florida. Ze zouden hebben gezocht naar documenten die Trump mee zou hebben genomen vanuit het Witte Huis. En dit onderzoek is niet het enige dat loopt naar Trump. Wij zetten ze op een rijtje en bespreken de mogelijke consequenties. Trump zelf noemt het de zoveelste heksenjacht tegen hem. President Biden had juist een week vol overwinningen.

178 – Pelosi zet relatie met China onder druk 32:35
do 4 aug 2022

178 – Pelosi zet relatie met China onder druk

Deze week landde Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, in Taiwan. Het was het hoogste Amerikaanse bezoek aan het eiland in 25 jaar en het wekte de woede van Beijing. Ook schakelde de VS deze week Ayman Al-Zawahiri uit, kopstuk van Al Qaida en brein achter de aanslagen op 11 september 2001. Met een drone, zonder andere slachtoffers te maken, werd de man gedood op een balkon in Kaboel, Afghanistan. Wat deed de man eigenlijk in Kaboel en wat zegt dat over de relatie tussen Al Qaida en de Taliban? De aanval kan als succes worden gezien voor president Biden en dat kan hij goed gebruiken, bijna een jaar na de dramatische Amerikaanse aftocht uit Afghanistan. En dan waren er deze week ook nog bosbranden in Californië, overstromingen in Kentucky en interessante stemmingen, voorverkiezingen en rechtszaken. Kortom: genoeg te bespreken!

177 – Succes op de valreep 28:26
vr 29 jul 2022

177 – Succes op de valreep

Gaat het president Biden dan toch nog lukken successen te boeken, vlak voordat het Congres zomerreces heeft? Het lijkt er wel op! Een aantal wetsvoorstellen hebben een grote kans van slagen, zoals: een flinke investering in de Amerikaanse tech-industrie, mogelijk gaan prijzen van medicijnen omlaag en er zijn zelfs heel wat Republikeinen die het homohuwelijk willen veiligstellen. En we bespreken een nogal merkwaardig fenomeen: miljoenen dollars uit de Democratische campagnekassen gaan naar reclamefilmpjes voor extreemrechtse kandidaten.