Bestemming Witte Huis

Gemiddeld 5,0 gebaseerd op 1 reviews
5 van de 5 gebaseerd op 1 review

Beluister hier alle podcast afleveringen van Bestemming Witte Huis

Totaal 105 afleveringen

Elke week bespreekt RTL-correspondent Erik Mouthaan samen met VS-verslaggever Ruben Leter de Amerikaanse politiek en de presidentsverkiezingen van 2020. Welke Democraten kunnen het Trump lastig maken? Kan impeachment de president in de problemen brengen? Welke onderwerpen spelen op het campagnepad? In Bestemming Witte Huis gaan we daar elke week dieper op in.

172 – Nationaal abortusrecht afgeschaft 30:16
za 25 jun 2022

172 – Nationaal abortusrecht afgeschaft

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het federale recht op abortus van tafel geveegd. Wij stonden voor het Hooggerechtshof toen een nieuwe uitspraak van het Hof naar buiten kwam: de uitspraak Roe vs. Wade uit 1973 geldt niet langer en dat betekent dat er geen Amerikaans recht meer is op abortus. Individuele staten mogen nu zelf hun abortuswetgeving invoeren. Tientallen staten perken nu het abortusrecht in of schaffen het zelfs helemaal af. Tientallen miljoenen vrouwen wonen nu in staten waar zij geen abortus kunnen krijgen. Meteen vonden er door het hele land demonstraties uit. Voor het Hooggerechtshof protesteerden voorstanders van het abortusrecht en vierde de anti-abortusbeweging feest. Wij spraken met allebei de kanten.

171 – Amerikanen vrezen voor een recessie 34:28
vr 17 jun 2022

171 – Amerikanen vrezen voor een recessie

We zitten in een "bear market": aandelenkoersen zijn met 20 procent gekrompen. De Amerikaanse centrale bank heeft voor de derde keer op rij de rente verhoogd om de enorme inflatie te bestrijden. Daar zijn investeerders en economen niet allemaal blij mee en dus zakken de aandelenkoersen. Ondertussen beginnen Amerikanen zich zorgen te maken: we gaan toch niet weer een nieuwe recessie in? We bespreken de stand van de economie en we maken de balans op over de hoorzittingen van de commissie die de Capitoolbestorming onderzoekt. Er zijn nu drie hoorzittingen geweest en er komen sappige details naar buiten, maar een "smoking gun" die onweerlegbaar laat zien dat president Trump de bestorming aanstuurde, hebben we nog niet gehoord.

170 – Een week vol heftige getuigenissen 27:55
vr 10 jun 2022

170 – Een week vol heftige getuigenissen

Wij keken naar de eerste openbare hoorzitting van de parlementaire onderzoekscommissie die live werd uitgezonden op de meeste Amerikaanse tv-zenders. Een politieagente vertelde hoe zij moest vechten met de bestormers, hoe ze haar vrienden en collega's met bebloede gezichten zag en hoe ze uitgleed in het bloed. Trump zou geen enkel bevel hebben gegeven het geweld te stoppen. En toen de bestormers scandeerden "hang Mike Pence op", zou Trump hebben gezegd dat Pence het verdiende. Wij bespreken: in hoeverre is dit het hele verhaal, gaat dit Republikeinen overtuigen en wat wil de onderzoekscommissie eigenlijk bereiken met dit onderzoek? Daarnaast kijken we nog even naar de voorverkiezingen van afgelopen week in Californië, want die geven een interessant signaal voor de aankomende verkiezingen in November.

169 – Wéér een schietpartij en Johnny Depp wint rechtszaak 29:59
vr 3 jun 2022

169 – Wéér een schietpartij en Johnny Depp wint rechtszaak

Drie massaschietpartijen binnen drie weken: na Buffalo en Uvalde, werden deze week vier mensen doodgeschoten in een ziekenhuis in Tulsa. We bespreken wat we over de schietpartijen weten. Zo blijkt dat kinderen 911 hebben gebeld vanuit het klaslokaal in Uvalde, met schoten hoorbaar op de achtergrond, terwijl 19 politieagenten op de gang van de school stonden te wachten. En Johnny Depp komt als winnaar uit de bus in de rechtspraak tussen de filmster en zijn ex-vrouw actrice Amber Heard.

168 – Schietpartij op basisschool 30:30
za 28 mei 2022

168 – Schietpartij op basisschool

Deze week wijden we de hele podcast aan de schietpartij op een basisschool in Uvalde, Texas. Een 18-jarige schutter schoot negentien kinderen en twee leraressen dood. Wij zijn naar het stadje afgereisd om verslag te doen en we vertellen hoe het daar was. We spraken niet alleen met rouwende inwoners, we zijn ook langsgegaan op een schietbaan. Amerikanen uitlegden waarom de AR-15 zo'n geliefd wapen is. En we kijken vooruit: gaat deze schietpartij eindelijk verandering brengen in de VS en het moeilijker maken om aan een dodelijk wapen te komen?

167 – Racistische moordpartij in Buffalo 32:33
vr 20 mei 2022

167 – Racistische moordpartij in Buffalo

Een 18-jarige man heeft in een supermarkt in Buffalo 13 mensen neergeschoten, 10 van hen overleefden dit niet. De dader wilde zoveel mogelijk zwarte mensen doden en koos daarom deze winkel in een wijk met een grotendeels zwarte bevolking. Hij is een aanhanger van 'the great replacement theory', ofwel de omvolkingstheorie. Elites zouden immigranten het land binnenhalen omdat die links zouden stemmen en zo de elites in het zadel zouden houden. Hiervoor is geen bewijs, maar de opgeschoonde versie van deze racistische theorie wordt openlijk rondgepompt op grote mediakanalen, zoals Fox News. We bespreken waar dit vandaan komt, hoe Amerika verandert en hoe het toch kon dat deze jongen legaal een wapen kon kopen. Daarnaast waren er weer voorverkiezingen deze week en met name Pennsylvania is interessant, want dit zegt veel over hoe groot de invloed van Trump is.

166 – Prijzen door het dak 31:13
vr 13 mei 2022

166 – Prijzen door het dak

Iedereen kijkt naar president Biden, want wat gaat hij doen aan de stijgende prijzen? De inflatie was in april 8,3 procent en de benzine was sinds 2000 niet zo hoog als nu. Dat voelen de Amerikanen in de portemonnee. De centrale bank verhoogt nu de rente. Maar die verhoogde rente en de alsmaar stijgende prijzen zorgen voor onrust op de aandelenmarkt. Ondertussen is er ook een groot tekort aan babymelkpoeder. Dat zorgt voor onvrede: alles is duur en ouders kunnen geen babyvoeding meer vinden. De onvrede over de economie begint aan de president te kleven. Wordt dit de ondergang van president Biden? Een wetsvoorstel om abortus veilig te stellen haalde geen meerderheid. En pro-choice activisten protesteerden bij de huizen van rechters aan het Hooggerechtshof die het landelijk recht op abortus mogelijk willen afschaffen.

165 – Abortusrecht op de helling 41:27
do 5 mei 2022

165 – Abortusrecht op de helling

We besteden de hele podcast aan abortus want Amerika is in rep en roer: mogelijk wordt het recht op abortus afgeschaft. Begin deze week lekte een conceptuitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit. Dat is al opmerkelijk op zich, maar de inhoud is al helemaal historisch want met deze uitspraak zou het abortusrecht van tafel gaan in Amerika. Dat betekent dat staten zelf mogen beslissen of ze abortus toestaan en tot wanneer. Tientallen staten hebben al aangegeven dat zij het recht op abortus inperken of zelfs helemaal afschaffen. Door het hele land gingen mensen de straat op om te protesteren. Pro-life aanhangers waren juist blij met dit conceptvonnis. Wij bespreken wie en waarom het vonnis mogelijk heeft gelekt, wat het vonnis betekent als dit echt zo wordt uitgesproken en hoe dit vrouwen door heel de VS raakt.

164 – Machtige mannen en beroemdheden 21:03
vr 29 apr 2022

164 – Machtige mannen en beroemdheden

Twitter stond op zijn kop deze week want Elon Musk wordt de nieuwe baas van het platform. Musk is nu de baas van Tesla en oprichter van SpaceX en hij is de rijkste man ter wereld. Kunnen de rijken der aarde zo maar invloedrijke bedrijven kopen en is dat een goede ontwikkeling? De Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie bezochten Kiev, waar de minister van Defensie een opvallende uitspraak deed. Op de Amerikaanse tv wordt continu bericht over de rechtszaak tussen filmsterren en ex-koppel Amber Heard en Johnny Depp: een moddergevecht.

163 – Masker op, masker af 30:20
do 21 apr 2022

163 – Masker op, masker af

Joelend gingen deze week de maskers af in Amerikaanse vliegtuigen. Een rechter in Florida veegde deze week de maskerplicht in vliegtuigen, treinen en bussen van tafel. Met als gevolg: een lappendeken van regelgeving. In New York moeten de maskers op, in het naastgelegen New Jersey mogen de maskers weer af. Daarnaast waren we vorige week in Washington DC om verslag te doen van een ontmoeting van minister Hoekstra en zijn Amerikaanse collega minister Blinken. Hoe gaat dat in zijn werk en wat is er besproken?