Amerika Podcast | BNR

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Amerika Podcast | BNR

Totaal 162 afleveringen

Amerika, land van hamburgers, sneakers en Donald Trump. Land van daklozen, miljardairs en de iPhone. Land van tegenstellingen. Bernard Hammelburg en Jan Postma kijken in de Amerikaanse ziel.

Postma in Amerika | Ruzie binnen Democraten dreigt 04:59
za 25 jun 2022

Postma in Amerika | Ruzie binnen Democraten dreigt

President Biden wil de accijnzen op brandstof tijdelijk verlagen in de strijd tegen de inflatie. Maar nu dreigt hij ruzie te krijgen binnen zijn eigen partij. Ondertussen gaat de 6 januari-commissie door met de verhoren over de bestorming van het Capitool van vorig jaar. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma. Luister ook | Amerika Podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.

#133 De waarheid en The Wire 57:49
do 23 jun 2022

#133 De waarheid en The Wire

Trump en zijn team zetten lokale politici onder druk om de verkiezingsuitslagen in swing states te manipuleren. Trump-supporters intimideerden diezelfde politici en medewerkers van kieslokalen. Emotionele verhalen die indruk maken bij de hoorzittingen van de zes januari commissie. Maar wat vindt de Amerikaan ervan? En aandacht voor misschien wel de beste Amerikaanse tv-serie ooit. Jan is groot fan, en ziet twintig jaar na de eerste uitzending van The Wire nog steeds de relevantie.  Natuurlijk ook in deze aflevering weer aandacht voor luisteraarsvragen. Die kunnen worden ingestuurd naar @JanPostmaUSA of @BNRdewereld op Twitter, of per mail naar dewereld@bnr.nl. Je kunt ook je vraag inspreken of intikken op de Amerika Podcast WhatsApp: 06-28135020. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Postma in Amerika | Musk gaat voor DeSantis 05:52
za 18 jun 2022

Postma in Amerika | Musk gaat voor DeSantis

Elon Musk lijkt erg pro-Trump te zijn, maar op Twitter 'endorsed' hij nu een andere Republikein. Het is Ron De Santis, gouverneur van Florida en toch een beetje de kroonprins van de partij om Trump als leider op te volgen. Amerika-correspondent Jan Postma praat je bij. Luister ook | Amerika Podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.

#132 Bullshit en crazy stuff 01:04:56
do 16 jun 2022

#132 Bullshit en crazy stuff

De 6 januari-commissie schetst met ‘made for tv’ hoorzittingen het Witte Huis van Trump als een verdeelde plek. Aan de ene kant het team dat Trump steunde in beweringen van verkiezingsfraude, met een blijkbaar dronken Rudy Giuliani. Aan de andere kant ‘team normaal’ zoals een getuige het beschreef. En dat team geloofde niet in Trumps fraude. In dat team zat ook minister van justitie Bill Barr. Hij noemde Trumps beweringen van fraude bullshit, crazy stuff, en nog veel meer. Bernard en Jan bespreken de ontwikkelingen in de hoorzittingen over de bestorming van het Capitool. Daarnaast staan ze stil bij de Democraten, want er gaan steeds meer stemmen op om een alternatief voor Biden te vinden in 2024. Ook is er weer veel aandacht voor luisteraarsvragen. Die kunnen worden ingestuurd naar @JanPostmaUSA of @BNRdewereld op Twitter, of per mail naar dewereld@bnr.nl. Je kunt ook je vraag inspreken of intikken op de Amerika Podcast WhatsApp: 06-28135020. See omnystudio.com/listener for privacy information.

#131 Showtime! 58:21
do 9 jun 2022

#131 Showtime!

6 januari 2021, de dag waarop een woedende menigte het Capitool bestormde, de Congresleden gijzelden, en dood en verderf zaaiden. Veel – maar lange niet alle – Amerikanen vonden het een poging tot staatsgreep, en Donald Trump's Stop the Streal-toespraak die eraan voorafging opruiing, dus een misdrijf. Deze week begint de speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden die de gebeurtenissen onderzoekt, met openbare hoorzittingen. Jan en Bernard kijken er reikhalzend naar uit. Welke opgeroepen getuigen komen er? Welke nieuwe onthullingen gaan we horen? In welke nog niet vrijgegeven documenten rijgen we inzage? In Amerika Podcast #131 gaan Jan en Bernard de gebeurtenissen nog eens van alle kanten belichten en natuurlijk haalt Jan, die er met zijn neus bovenop stond, herinneringen op. Door een uitgevallen aflevering en de live-opname met publiek van vorige week in Den Haag, is er een beetje een stuwmeer aan luisteraarsvragen ontstaan, dus deze aflevering is ook een inhaalslag. Vragen kunnen naar @JanPostmaUSA of @BNRdewereld op Twitter, of per mail naar dewereld@bnr.nl. Je kunt ook je vraag inspreken of intikken op de Amerika Podcast WhatsApp: 06-28135020. See omnystudio.com/listener for privacy information.

#130 Dodelijke liefde voor wapens 01:28:08
za 4 jun 2022

#130 Dodelijke liefde voor wapens

Amerika gaat opnieuw door een periode van grootscheepse moord en doodslag. Opnieuw, want zoals Jan en Bernard in aflevering 130 van de Amerika Podcast vaststellen, geweld en ‘mass shootings’ zijn van alle tijden. Waarom komt er geen algemeen verbod op de verkoop van wapens? Omdat daarmee een grondrecht wordt aangetast, namelijk het in het Tweede Amendement vastgelegde recht op wapenbezit. Geen enkele president heeft ooit gepleit voor het afschaffen van dat grondrecht – ook Joe Biden niet. Als je de campagnes tégen abortus en vóór wapenbezit vergelijkt, is een embryo belangrijker dan een scholier. Aflevering 130 van de Amerika Podcast is een heel bijzondere, want die komt uit perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Jan en Bernard zijn beiden in Nederland, en nemen hun show op met publiek, in samenwerking met Haagsch College. Minstens zo bijzonder: ze hebben een gast. Niemand minder dan Jeroen Krabbé. Hij kent Amerika als zijn broekzak, vooral de wereld van theater, film en kunst. In Hollywood was hij jaren kind aan huis. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Update | Amerika Podcast 02:08
wo 25 mei 2022

Update | Amerika Podcast

Helaas deze week geen Amerika Podcast. Bernard Hammelburg zit alleen in de studio: Jan is er niet, en David, onze vaste invaller, is in allerijl naar Texas afgereisd om verslag te doen van die afschuwelijke massamoord op een lagere school. Even een paar cijfers. Dit was de 27ste schietpartij op een school dit jaar. In totaal zijn er dit jaar 206 ‘mass shootings’ geweest, en in 2021 waren het er 635 – dat is meer dan twee per dag. Een ‘mass shooting’ wordt gedefinieerd als een schietpartij waarbij minstens 4 slachtoffers vallen. Excuus dat we het er voor deze week hierbij moet laten. De stapel luisteraarsvragen en WhatsApps schuiven we even door. Blijf ze vooral stellen via de Amerika Podcast WhatsApp: 0628135020. Wat ons betreft is er ook goed nieuws, want op vrijdag 3 juni komt de Amerika Podcast uit Nieuwspoort in Den Haag. Jan en ik zijn daar dan samen. De avond wordt verzorgd door Haagsch College, en volgens mij zijn er nog een paar kaartjes. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Postma in Amerika | pikante verspreking van Bush 04:53
za 21 mei 2022

Postma in Amerika | pikante verspreking van Bush

Voormalig president George W. Bush veroordeelde de oorlog van Rusland in Oekraïne tijdens een toespraak. Dat deed hij wel met een pijnlijke verspreking. Hij noemde niet de oorlog in Oekraïne, maar zijn eigen oorlog in Irak 'onrechtvaardig' en 'brutaal'. Amerika-correspondent Jan Postma zag het gebeuren. Luister ook | #129 'WIT WORDT WEGGEDRUKT' See omnystudio.com/listener for privacy information.

#129 ‘WIT WORDT WEGGEDRUKT’ 54:59
do 19 mei 2022

#129 ‘WIT WORDT WEGGEDRUKT’

Gewapend, racistisch geweld in Amerika is epidemisch en van alle tijden. En toch leidt iedere golf weer tot hevige emoties. De afgelopen week sloegen racistische moordenaars toe in Texas, Californië en in Buffalo, in het noordelijke puntje van de staat New York. Een 18-jarige witte man reisde honderden kilometers om een supermarkt te vinden met voornamelijk zwarte klanten, en schoot er tien dood. Jan en Bernard duiken in dit kennelijk onuitroeibare fenomeen. Ze kijken ook naar de klacht van witte Amerikanen dat ze worden ‘weggedrukt’ door immigranten en minderheden. ‘The Great Replacement,,’ noemen ze het, en is een strijdkreet geworden. Want, zeggen de Republikeinen, die indringen stemmen natuurlijk allemaal op de Democraten. Jan vertelt over Mississippi, in het Diepe Zuiden, waar hij was, en er zijn weer veel luisteraarsvragen, ook via de Amerika Podcast Whapsapp: 06-28135020, waarop je ook ingesproken vragen kunt sturen. Met je vraag kun je de schitterende Amerika Podcast Koffiebeker winnen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Postma in Amerika | Hooggerechtshof weer bij elkaar 06:07
za 14 mei 2022

Postma in Amerika | Hooggerechtshof weer bij elkaar

De leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof komen weer bij elkaar. Dat doen ze voor het eerst sinds het omstreden lek over abortus. Iets waar Amerika dan ook met spanning naar uitkijkt. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma. Luister ook | #127: Geen baas in eigen buik? See omnystudio.com/listener for privacy information.