Alleen Carnaval

Gemiddeld gebaseerd op 0 reviews
0 van de 5 gebaseerd op 0 reviews

Beluister hier alle podcast afleveringen van Alleen Carnaval

Totaal 6 afleveringen

Carnaval gaat niet door, dat is duidelijk – dat het een slechte combinatie is met corona, zagen we vorig jaar. Maar ja.. Voor Limburgers en Brabanders is carnaval het vijfde seizoen, een gevoel waar je het hele jaar mee bezig bent. Hoe gaan ze om met het gemis van hun traditionele uitlaatklep? In deze podcast van NPO Radio 1 en KRO-NCRV gaat Sander de Heer langs bij ondernemers, carnavalsvierders, muzikanten, historici en verenigingen. Hoe vieren zij alleen, carnaval?

#1 – Het vijfde seizoen 35:38
ma 1 feb 2021

#1 – Het vijfde seizoen

Op 11 november begint voor Carnavalsvierders normaal gesproken het mooiste seizoen van het jaar. Bol van tradities, herinneringen en eigen geluksmomentjes. Elk weekend een andere prinsuitroeping, zitting of voorbereiding in aanloop naar Carnaval. Maar hoe wordt het seizoen dit jaar geopend als je weet dat vanwege Corona alle officiële festiviteiten zijn afgelast? Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

#2 – Wat dan wel? 28:10
ma 1 feb 2021

#2 – Wat dan wel?

Te dicht bij elkaar in een volle kroeg, zingen en dansen, dat kan niet. Maar wat zou er op termijn wel kunnen? Is een Carnaval met minder onbekenden en meer afstand mogelijk? En wat dacht je van een optocht; die moet buiten toch Coronaproof te organiseren zijn? Sander gaat langs bij horeca en wagenbouwers.

#3 – Even niet jezelf zijn 29:38
ma 1 feb 2021

#3 – Even niet jezelf zijn

Carnaval heeft niet alleen een maatschappelijke functie maar is ook een persoonlijke uitlaapklep waar in coronatijd juist behoefte aan is. Sander gaat onder andere langs bij Ingrid - een prachtig geschminkt gezicht ziet zij als creatieve zelftherapie. En als Anita haar glitterjas aantrekt, fleurt ze ook helemaal op. Jezelf zijn, door er totaal anders uit te zien.

#4 – Daar komt de prins 26:25
ma 1 feb 2021

#4 – Daar komt de prins

Prins Carnaval doet veel meer dan zwaaien en proosten, hij kan juist in deze tijd mensen verbinden en hoop of troost bieden aan ouderen en alleenstaanden. Sander gaat op zoek naar verenigingen die alsnog een prins gaan uitroepen en hij duikt in de muzikale carnavalscultuur. Wat doet de lockdown met muzikanten, fanfares en artiesten?

#5 – Carnaval vergaat nooit 21:29
ma 1 feb 2021

#5 – Carnaval vergaat nooit

Hoe vieren we carnaval als we straks allemaal zijn ingeënt en alle kroegen weer open kunnen? Leidt onze opgekropte hang naar sociale contacten en recordhoeveelheid spaargeld tot de meest uitbundige Carnaval ooit, met een polonaise tot ver in Groningen? Of vallen we in een diepe recessie waarbij de meeste lokale horeca over de kop is gegaan en niemand meer zin heeft om in elkaars zweet te dansen. Sander duikt de historie in met kenners.

Trailer 02:37
vr 22 jan 2021

Trailer

Carnaval gaat niet door, dat is duidelijk - dat het een slechte combinatie is met corona, zagen we vorig jaar. Maar ja.. Voor Limburgers en Brabanders is carnaval het vijfde seizoen, een gevoel waar je het hele jaar mee bezig bent. Hoe gaan ze om met het gemis van hun traditionele uitlaatklep? In deze podcast van NPO Radio 1 en KRO-NCRV gaat Sander de Heer langs bij ondernemers, carnavalsvierders, muzikanten, historici en verenigingen. Hoe vieren zij alleen, carnaval?