Podcasts uploaden in Apple Podcasts

podcast uploaden

Hoe krijg je je podcasts in Apple Podcasts (iTunes)?

iTunes is de populairste applicatie ter wereld om je eigen audiobestand te uploaden. Ruim 49% van de Nederlandse luisteraars van podcasts gebruikt materiaal uit de iTunes store om te zoeken en te streamen.

In de afgelopen paar jaar is podcasten een populaire manier geworden voor mensen, politici en bedrijven om hun boodschap met de wereld te delen. Je hoeft niet te worstelen met een socialmedia-algoritme, gewoon een nieuwe aflevering publiceren en je abonnees kunnen er direct naar luisteren op platforms als Spotify, Apple Podcasts (vroeger iTunes), Soundcloud en Podhub.

Overal waar je komt lijken meer en meer mensen de kracht van podcasten in te zien. Met meer dan een miljoen podcasts en miljarden downloads, is iTunes één van de beste podcast platforms die je kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je sterk start vanaf vanaf je eerste aflevering. Volg de volgende stappen om je audiobestand in iTunes/Apple podcast te krijgen:

Wat moet je doen voordat je kunt uploaden

Voordat je je eigen radio-uitzending bij iTunes indient, moet je ervoor zorgen dat je een hostingprovider hebt, zoals Buzzsprout, Podbean of Springcast. Lees ons artikel over podcast hostingproviders voor tips over de juiste hosting voor jouw podcast.

Een hostingprovider zorgt ervoor dat je afleveringen op de geplande dag en tijd beschikbaar zijn voor je luisteraars.

Publiceer je afleveringen onmiddellijk of plan een dag en tijd waarop je wilt dat je aflevering beschikbaar is voor je luisteraars.

Publiceer minstens één volledige aflevering op je hostingplatform, en controleer of je mediabestand aan deze basisvereisten voldoet:

  • Titel: wees beschrijvend en blijf onder de limiet van 255 tekens.
  • Beschrijving: Schrijf een overtuigende synopsis binnen de 4000 karakters limiet.
  • Illustraties: Cover art moet 1400 × 1400, 72 (dpi), in de RGB-kleurruimte, en opgeslagen als .JPG of .PNG.
  • Rubriek: Specificeer drie rubrieken die het meest van toepassing zijn op je uitzending.
  • Taal: Gebruik de ISO 639 tweeletterige taalcode.
  • Markeer expliciete inhoud, anders zou Apple je mediabestand kunnen weigeren.

Als je aan de bovenstaande richtlijnen voldoet, kun je beginnen met het indienen bij Apple Podcast.

Stap 1: Log in op iTunes Connect

We bespreken hier de verdere stappen in de veronderstelling dat je Buzzsprout gebruikt. Je kunt natuurlijk ook een andere provider kiezen om je mediabestand te hosten. De werking zal op dezelfde manier verlopen.

Log in op je account en selecteer de subdirectory Apple Podcast.  Selecteer Indienen bij iTunes om in te loggen in iTunes Connect met je ID. Als je geen bestaande ID hebt, kun je als Apple-gebruiker er gratis een aanmaken in de App Store (App Store > Selecteer profielfoto > Selecteer Nieuwe Apple ID aanmaken). Pc- of Android-gebruikers kunnen een Apple ID aanmaken op het web, of de iTunes Store voor Windows gebruiken (Account > Aanmelden > Nieuwe Apple ID aanmaken).

Stap 2: Valideer podcasts RSS feed

Kopieer de URL van je RSS-feed bij je hostingprovider en plak die in de validator. (Buzzsprout-dashboard > Directories > RSS Feed.)

Klik op de knop Valideren zodat het systeem kan controleren of je mediabestand aan alle eisen van Apple voldoet.

Het kan zijn dat je een validatiefout krijgt als je podcastfeed niet alle vereiste tags bevat. Als dat het geval is, pas je gewoon de vereiste velden aan en klik je opnieuw op Valideren.

Wat is RSS?

RSS staat voor Really Simple Syndication. Het verwijst naar bestanden die gemakkelijk door een computer kunnen worden gelezen, XML-bestanden genaamd, die automatisch informatie updaten.

Deze informatie wordt opgehaald door de RSS-feedlezer van een gebruiker die de bestanden en de laatste updates van websites omzet in een gemakkelijk te lezen formaat. Een RSS-feed neemt de koppen, samenvattingen en mededelingen over updates, en linkt dan terug naar artikelen op de pagina van je favoriete website.

Deze inhoud wordt in real time verspreid, zodat de bovenste resultaten op de RSS-feed altijd de laatst gepubliceerde inhoud van een website zijn.

Met een RSS-feed kunt je je eigen programma samenstellen met de meest actuele inhoud die je gepubliceerd hebt.

Stap 3: Feed indienen bij iTunes

Zodra Apple je feed valideert, klik je op de knop Submit om het proces te voltooien.

Kopieer de iTunes indieningspagina, zodat mensen weten wanneer je uitzending beschikbaar is voor luisteraars. Dat is het! Je hebt je mediabestand met succes ter goedkeuring ingediend bij Apple.

Wat nu?

Het beoordelingsproces kan tot twee weken duren, maar meestal krijg je binnen drie tot vijf dagen een bevestiging per e-mail. In de tussentijd kun je Podcasts Connect gebruiken om de huidige status van je bestand te controleren. Eenmaal goedgekeurd zullen gebruikers je podcasts kunnen beluisteren of downloaden via de iTunes store. De app waarmee je zowel muziek als podcasts kunt beluisteren is gratis te downloaden.

Als je inzending niet werd goedgekeurd, kun je mogelijke redenen zoeken en je bestand  opnieuw indienen nadat je de vereiste correcties hebt aangebracht.

Kenmerken van Podcast-Connect

Met Podcasts Connect kun je alle podcasts beheren die aan je Apple ID zijn gekoppeld, zodat je wijzigingen kunt aanbrengen in de podcasts. Gebruik het iTunes Connect-webportaal om:

1. Statistieken bijhouden

Apple Podcasts Analytics geeft je gebruiksvriendelijke gegevens om de prestaties van je uitzending of show bij te houden en waardevolle inzichten te krijgen in het gedrag van de luisteraars.

Je kunt een overzicht krijgen van de prestaties van je podcast, trends over een bepaalde periode volgen en statistieken van afzonderlijke afleveringen opvragen.

2. Feed verversen

Ververs je feed manueel om je materiaal sneller in Apple Podcasts te krijgen, maar hou er rekening mee dat Apple deze functie zal verwijderen als het overmatig gebruik detecteert.

3. Podcast RSS-feed bijwerken

Met Podcasts Connect kun je een nieuwe podcast-URL opgeven en de nieuwe vermelding meteen verplaatsen.

Ga naar ‘Mijn podcasts’ en selecteer het bestand dat je wilt bijwerken. Zet de RSS-feed van je podcast in het veld en klik op Opslaan en bijwerken. Herstel eventuele validatie fouten en selecteer Opslaan, dan opnieuw Bijwerken.

4. Podcasts bewaken

Monitor je podcasts om een oogje te houden op eventuele technische fouten die zich kunnen voordoen, blijf op de hoogte van een geplande verversing, en verberg of verwijder je audiobestanden.

5. Je feed veranderen

Gebruikers kunnen zich manueel abonneren op je aflevering via je Mirror URL link. iTunes stuurt gebruikers door naar je RSS-feed URL, zodat je je feed kan veranderen zonder abonnees te verliezen.

Je podcast is nu te vinden en te beluisteren voor iedereen die geïnteresseerd is. Voor slechthorende of het delen van stukken tekst op bijvoorbeeld social media is tot slot ook belangrijk om transcripten van je podcasts te laten maken. De transcripten kun je in de notities of beschrijving van de podcasts kunt toevoegen. Hoe je gemakkelijk een transcript van je podcast kunt maken lees je in ons blog.

Auteur
Remon
En, wat vind je ervan?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook interessant

Podcasts met Theo Maassen

Theo Maassen is bekend als cabaretier met zijn kenmerkende harde humor en maatschappijkritiek. In zijn shows keren de thema’s hypocrisie...