Dit is waarom je De Deventer Mediazaak geluisterd moet hebben

Op 11 maart lanceerde podcastmaker Annegriet Wietsma De Deventer Mediazaak. In deze podcasts wordt de rol van de media van deze moordzaak aan het licht gebracht. Een onthutsende productie, je kan er niet omheen want ja, je raadt het al: in de media wordt er volop over gepraat.

Twee weken na de lancering was de laatste aflevering meer dan 100.000 keer beluisterd. Wat is het geheim van deze legendarische podcast? Wat was de drijfveer van maakster Wietsma en welke ontwikkelingen brengt opiniepeiler Maurice de Hond met zich mee?

Onschuldig

De beelden van een woedende Ernst Lauwens die opspringt in de rechtszaal bleven op het netvlies van Annegriet Wietsma staan. Ze vroeg zich af: als je zo reageert, dan moet je toch wel onschuldig zijn? Er was iets raars aan de hand en ze was niet de enige die dit dacht. Ons hele land was en is tot heden in de ban van deze legendarische moordzaak. En deze heisa is als brandstof voor de media.

Klusjesman

In de moordzaak was Ernst niet de enige die beschuldigd werd. Er was ook een zogenoemde ‘klusjesman’ – die voornamelijk tevoorschijn kwam door opiniepeiler Maurice de Hond. De Hond bepleitte, zonder substantieel bewijs, dat ‘de klusjesman’ van de weduwe – een andere persoon – de moord zou hebben gepleegd. Puntje bij paaltje bleken zijn theorieën niet te kloppen. Toch zorgde hij ervoor dat de media zich weer in rep en roer verkeerden. Je denkt nu vast en zeker: wat bemoeide iedereen zich toch enorm met deze zaak. En ja, dat is het hele ding. De moordzaak werd een mediacircus en daarover maakte Wietsma een zesdelige podcast.

Ze maakte een afspraak met de klusjesman en interesseerde en verdiepte zich in de mediazaak. Ze volgden alle berichtgevingen en raakte hierdoor midden in het proces de draad kwijt. Dit werd oppakken en herpakken. Ze vroeg zich af: waarom is iedere talkshow en ieder geschreven pers zo into deze zaak? En waarom kon dit zo uit de hand lopen? Uiteindelijk hoor je in de podcast waarom deze schijnbare eenvoudige moordzaak ontaarde in een media circus.

Framing

Het is een wijze les voor alle journalisten, mediamakers en ook voor de burgers. Om te zien wat framing is. Dat we er allemaal keer op keer intrappen. Want ja, ook documentairemaakster Annegriet Wietsma trapte in de kunstjes en trucjes van de media tijdens haar onderzoek.

Maurice de Hond

Als je denkt dat we nu genoeg hebben geleerd en dat deze podcast het einde betekend voor de legendarische zaak, dan heb je het mis. Maurice de Hond heeft besloten om een eigen podcast te maken over zijn kijk op de moordzaak. “Mocht je op basis van de podcast over de Deventer Mediazaak en de media-aandacht zeker weten wie de dader is… Over drie weken kom ik met een podcast over die zaak”, beloofde De Hond op Twitter.

Meer podcasts over De Deventer Moordzaak

De Deventer Mediazaak is niet de enige podcast die over de moorzaak gaat. Ook De Stentor maakte een podcast: De Deventer Moordzaak. In vergelijking met de podcast van Wietsma is deze wat beknopter. Het telt vier afleveringen van elk zo’n vijftien tot twintig minuten. Toch is ook interessant om deze te beluisteren. Verder vonden we in onze podcast database ook nog een aflevering van Argos, het onderzoeksprogramma van Human en VPRO. Ook in deze episode komt de klusjesman aan het woord.

Auteur
Sien
En, wat vind je ervan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook interessant

107: Aantekeningen uit het ondergrondse 3

Podtip #2: Onder Mediadoctoren

Wekelijks tipt Lieven Heeremans een podcast die de moeite waard is. Deze week: Podcast: Onder Mediadoctoren Aflevering: Afl 149: Vrouwen en...